Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρανκεστάιν ή χειρότερα ΟΗΕ η ΕΕ με Ουκρανία, Μολδαβία - Η πρόταση της Πορτογαλίας

Φρανκεστάιν ή χειρότερα ΟΗΕ η ΕΕ με Ουκρανία, Μολδαβία - Η πρόταση της Πορτογαλίας
Η πορτογαλική πρόταση για το πώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα... θα γίνει κτήριο πολλαπλών χρήσεων
Εξαιρετικά ανήσυχα εμφανίζονται αρκετά κράτη της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μορφή που μπορεί να πάρει η ΕΕ, εάν σε αυτήν ενταχθούν μελλοντικά η Ουκρανία και η Μολδαβία και η ευρωπαϊκή οικογένεια αποκτήσει 30 και πλέον μέλη.
Δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως οι 4 αυτές «παλιές» χώρες της ΕΕ ανησυχούν ανοιχτά ότι εάν Ουκρανία, Μολδαβία και άλλα κράτη γίνουν μέλη της Ένωσης χωρίς να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε η ΕΕ κινδυνεύει να εξελιχθεί στο «τέρας του Φρανκεστάιν» ή «ακόμα χειρότερα στον ΟΗΕ».
Υπό αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση της Πορτογαλίας για το πώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, όπου όλοι οι ένοικοι του θα νιώθουν... άνετα.

Πίεση σε Ουκρανία

Όπως αναφέρεται, οι 4 αυτές χώρες της δυτικής Ευρώπης εντείνουν την πίεση τους για την ανάγκη να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις και να τεθούν όροι για την ένταξη της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να αρχίσουν τις επίσημες ενταξιακές συνομιλίες τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Μολδαβία.
Η ανησυχία τους εδράζεται ότι χωρίς περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, και ενώ ενισχύεται το momentum σχετικά με την ένταξη των δύο αυτών κρατών, η ΕΕ θα μπορούσε να διολισθήσει σε μια δυναμική, όπου μια Ένωση με 30 ή και περισσότερα κράτη και χωρίς συνεκτικό σχέδιο για το πώς αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι που θα μοιάζει με το τέρας του Φρανσκεστάιν, ή ακόμα χειρότερα με τον ΟΗΕ.

Περνά ο χρόνος

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού ΕΕ της Πορτογαλίας, Tiago Antunes, ο οποίος επισήμανε πως «πρέπει να αρχίσουμε να συμφωνούμε ποιο μοντέλο θέλουμε για μια ευρύτερη ΕΕ στο μέλλον».
«Για το πώς αυτή θα μοιάζει με περισσότερα κράτη – μέλη, και το κυριότερο, με τόσο διαφορετικά κράτη – μέλη» είπε ο Πορτογάλος υπουργός.
Αξιωματούχοι από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία επισημαίνουν πως είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η συνάντηση του Βερολίνου

Για αυτό το σκοπό αναμένεται να συνέλθουν αύριο Πέμπτη 2/11 στο Βερολίνο υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, ομόλογοί της τόσο από Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία όσο και από τις υπό ένταξη χώρες.

Η έκθεση της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας μπορούν να αρχίσουν φέτος, αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 8 Νοεμβρίου, όταν και η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει την έκθεση της σχετικά με το εάν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μετά την αξιολόγηση αυτής της έκθεσης, μπορεί να ληφθεί απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ναι μεν αλλά…

Εκτιμάται πως σε αυτήν την έκθεση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες θα προτείνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό τον όρο «τεχνικών προειδοποιήσεων», βάσει των οποίων τα κράτη αυτά θα πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο, από την οικοδόμηση ενός σταθερού και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος μέχρι την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς.
«Δεν θα είναι μικρές, αλλά μεγάλες προειδοποιήσεις.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες συγκαλύπτουν μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις σε τεχνικές λεπτομέρειες» αναφέρει Γάλλος αξιωματούχος στο Politico.

Δεν θα είναι γρήγορος ο δρόμος

Σύμφωνα με το Politico, ήδη η γερμανική πλευρά – ενόψει και της αυριανής συνάντησης στο Βερολίνο – επισημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομος δρόμος για οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει.
«Τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά κράτη της ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προετοιμαστούν διεξοδικά για τις προκλήσεις που θα φέρει μια Ένωση 30 και πλέον κρατών» επισημαίνει το Βερολίνο, το οποίο επί της ουσίας μοιάζει να «επιπλήττει» τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ο οποίος είχε αναφέρει πως η ΕΕ πρέπει να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί έως το 2030.
Αλλά και η Πορτογαλία αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις και τα βήματα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Κτήριο πολλαπλών χρήσεων και … κοινός χώρος

Η Πορτογαλία υποστηρίζει πως το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πρέπει να παραπέμπει σε ένα «κτήριο πολλαπλών χρήσεων».
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ιεραρχία, πρόταση που έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτήν της Γαλλίας και της Γερμανίας που κάνει λόγο για «ομόκεντρους κύκλους» και που κατά τους Πορτογάλους, έχει οδηγήσει ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη να φοβούνται μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων ή μια ΕΕ δεύτερης κατηγορίας.
Όπως επισημαίνεται, «υπάρχει προφανώς ένας κοινός χώρος που μοιράζονται όλα τα κράτη – μέλη, και αυτός δεν είναι άλλος από την ενιαία αγορά, μαζί με άλλες θεμελιώδεις πολιτικές όπως οι κανόνες ανταγωνισμού, η τελωνειακή ένωση και η εμπορική πολιτική».

Εξαιρέσεις

Ανάμεσα στα σχέδια που τελούν υπό επεξεργασία, είναι ότι τα κράτη – μέλη θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το εάν θέλουν να είναι μέρος μιας πολιτικής απόφασης, κάτι που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη όπου «όλοι θα νιώθουν άνετα».
Για παράδειγμα αναφέρεται πως εάν κάποια κράτη δεν νιώθουν άνετα με το επίπεδο ολοκλήρωσης της ΕΕ, όπως π.χ. η Ουγγαρία, τότε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από ορισμένες πολιτικές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδίζουν άλλα κράτη να προχωρήσουν.

Τα θεμέλια

«Εάν θέλει κάποιος να ενσωματωθεί περαιτέρω, πηγαίνει σε περισσότερα δωμάτια και μοιράζεται περισσότερες πολιτικές με άλλα κράτη μέλη.
Εάν δεν θέλει να ενσωματωθεί τόσο πολύ, τότε έχει απλώς αυτόν τον κοινό χώρο και τα λίγα άλλα δωμάτια στα οποία θέλει να συμμετάσχει.
Αυτά τα επιπλέον δωμάτια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια κοινή εταιρική φορολογική βάση, ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία για την εξωτερική πολιτική, μεγαλύτερη αλληλεγγύη για τις πολιτικές μετανάστευσης και πρόνοιας.
Οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα - αυτά είναι αναμφισβήτητα για όλους, είναι τα θεμέλια του σπιτιού» λέει ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι το κόστος και τα οφέλη του «κάθε δωματίου» θα μοιράζονται στα κράτη –μέλη που συμμετέχουν σε αυτά.

Οικονομική επιβάρυνση

Σύμφωνα με την Πορτογαλία, η ένταξη της Ουκρανία και άλλων φτωχών κρατών θα απαιτήσει νέες πηγές εισοδήματος για την ΕΕ, γεγονός που σημαίνει πως όλα τα σημερινά κράτη θα συνεισφέρουν στην πολιτική συνοχής, δεδομένων των τεράστιων εισοδηματικών ανισοτήτων που υπάρχουν με τα υποψήφια νέα κράτη – μέλη.

Η περίπτωση της Σερβίας

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή της Σερβίας με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic να παραδέχεται πως η φιλία με τη Ρωσία και η αντιπαράθεση με το Κοσσυφοπέδιο είναι τα δύο κύρια εμπόδια για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
Άλλωστε και η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει πως Σερβία και Κόσοβο δεν πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ, εάν πρώτα δεν ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους, τη στιγμή πάντως που η Κομισιόν διάκειται πιο θετικά απέναντι στο Μαυροβούνιο, καθώς η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen έχει πει ότι αυτή η μικρή βαλκανική χώρα είναι η προχωρημένη στην περιοχή όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης