Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα οι κανόνες της ΕΕ για χρέος και έλλειμμα - Κανείς δεν τηρεί τα όρια και όλοι κατηγορούν την Ιταλία

Στον αέρα οι κανόνες της ΕΕ για χρέος και έλλειμμα - Κανείς δεν τηρεί τα όρια και όλοι κατηγορούν την Ιταλία
Ο υψηλότερος κίνδυνος επιστροφής στους παλιούς, αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουν ταχύτερη μείωση του ελλείμματος θα επιδεινώσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης για την ΕΕ
Η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια αντιπαράθεση σχετικά με τους νέους κανόνες για το χρέος.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τους νέους κανόνες για το χρέος εδώ και αρκετούς μήνες.
Η ιδέα είναι να διευκολυνθεί για τις κυβερνήσεις να διορθώσουν τα οικονομικά τους, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με το πώς να το κάνουν έχουν μονοπωλήσει τις συζητήσεις.
Ωστόσο, με τις εκλογές σε όλη την Ευρώπη να πλησιάζουν, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους υπουργούς Οικονομικών να επιτύχουν μια συμφωνία τους επόμενους μήνες.
«Ο χρόνος τελειώνει και ο κίνδυνος «χωρίς συμφωνία» αυξάνεται σε ένα δυσμενές περιβάλλον ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, που δυνητικά επιβαρύνει το ευρώ και αναζωπυρώνει τους φόβους κατακερματισμού στην αγορά ομόλογων», δήλωσε ο Davide Oneglia, επικεφαλής ανάλυσης της TS Lombard.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι στην πρώτη γραμμή των πιθανών κινήσεων στην αγορά ομολόγων.
«Ο υψηλότερος κίνδυνος επιστροφής στους παλιούς, αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουν ταχύτερη μείωση του ελλείμματος θα επιδεινώσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης για την ΕΕ, επιβαρύνοντας το ευρώ.
Αυτό θα επανέφερε επίσης κάποιο φόβο κατακερματισμού για περιφερειακά, κυρίως ιταλικά, ομόλογα - όλα σε μια περίοδο κυκλικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, νομισματικής σύσφιξης και πρόκλησης περιβάλλοντος της παγκόσμιας αγοράς», είπε ο Oneglia.

Πιέσεις στα ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα δέχονται πιέσεις το τελευταίο διάστημα.
Εκτός από τις παγκόσμιες ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης για το 2024 δεν κατευνάστηκαν οι αγορές.
Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni μείωσε τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για φέτος και το επόμενο έτος και αύξησε τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανέβηκε μετά από αυτά και κινήθηκε γύρω από το όριο του 5%.
«Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, βλέπουμε μια σημαντική πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες να καθυστερήσουν για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι παλιοί κανόνες

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έπρεπε να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες που απαιτούν να τηρούν ένα όριο χρέους 60% προς το ΑΕΠ και δημόσιο έλλειμμα 3%.
Αλλά αυτοί οι κανόνες συχνά ούτε ακολουθούνταν ούτε επιβάλλονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τους επιβλέπει.
Το 2020, το βιβλίο δημοσιονομικών κανόνων πάγωσε, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους τους και να δαπανούν σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η προστασία των θέσεων εργασίας.
Και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν επειδή οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν νέο ενεργειακό κόστος και πληθωριστικές πιέσεις.
Η αναστολή αυτών των κανόνων λήγει τον Δεκέμβριο.
Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά έθνη θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με το εγχειρίδιο κανόνων για άλλη μια φορά το 2024.
Ενόψει του 2025 —μετά από τρία χρόνια αναστολής και δεκαετίες κριτικής— ασκείται πίεση για μεταρρύθμιση των κανόνων, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν για τον τρόπο.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέους κανόνες, όπως φαίνεται πιθανό, οι υφιστάμενοι κανόνες, που επί του παρόντος έχουν ανασταλεί, θα τεθούν σε εφαρμογή το 2025.
Και είναι πιο αυστηροί από ό,τι συζητείται τώρα», δήλωσε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW.
«Επομένως, κατ' αρχήν, μια μη συμφωνία θα έδινε στην Ιταλία λιγότερο περιθώριο για να βλάψει τον εαυτό της», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι αυστηρότεροι κανόνες ενδέχεται να αναγκάσουν την Ιταλία να ακολουθήσει μια πιο σκληρή δημοσιονομική θέση και επομένως να δει λιγότερη αστάθεια στην αγορά ομολόγων.
Η Ιταλία και τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη μπορεί να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τους αυστηρότερους παλιούς κανόνες, αλλά το ζήτημα της επιβολής εξακολουθεί να αμφισβητείται.
«Θεωρούμε επίσης αρκετά απίθανο ότι η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιήσει μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά οποιασδήποτε χώρας-μέλους πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ένα υπερβολικό έλλειμμα λειτουργεί ως κατάλογος παρακολούθησης χωρών που δεν διορθώνουν τα οικονομικά τους με τον απαιτούμενο ρυθμό.
«Εάν υπάρξει συμβιβασμός σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι πιο πιθανό να συμβεί υπό τη βελγική προεδρία το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η πραγματική προθεσμία είναι το τέλος Μαρτίου, ώστε το νομικό κείμενο να μπορεί να πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τον Ιούνιο εκλογές του 2024», δήλωσε στο CNBC ο Didier Borowski, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Επενδύσεων Amundi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης