Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εικόνες φρίκης στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε καταυλισμό προσφύγων - Για «δεκάδες νεκρούς» σε νοσοκομείο μιλά η Hamas

Εικόνες φρίκης στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε καταυλισμό προσφύγων -  Για «δεκάδες νεκρούς» σε νοσοκομείο μιλά η Hamas
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στη βορειοδυτική περιοχή της Γάζας…
Στη βορειοδυτική Γάζα έχουν εισέλθει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, ενώ ο ένοπλος βραχίονας της Hamas, οι ταξιαρχίες Ezzedin al Qassam, έχει διευκρινίσει ότι οι «εισβολείς» προχωρούν προς την πόλη κατά μήκος δύο γραμμών αλλά παρεμποδίζονται από Παλαιστίνιους μαχητές.
Ο δε IDF ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν εμπλακεί σε «σκληρές μάχες εναντίον τρομοκρατών βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι επίγειες και αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν και θέσεις κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, ενώ «έχουν σκοτώσει δεκάδες τρομοκράτες».
Ο IDF μοιράστηκε πλάνα που δείχνουν στρατεύματα που επιχειρούν.
Nωρίτερα το Ισραήλ πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στο Κεντρικό Τάγμα» της Hamas, με αποτέλεσμα 50 νεκρούς.
«Mεγάλος αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκε.
Μεταξύ αυτών, ο Ibrahim Biari, διοικητής του Κεντρικού Τάγματος της Jabalya, υπεύθυνος για τη μονάδα Nuchba που ηγήθηκε της δολοφονικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Ο ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού ότι ο Ibrahim Biari, διοικητής του κεντρικού τάγματος Jabalya, βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό είναι ψευδής» απάντησε η Hamas στο Telegram.
«Η ομιλία του σιωνιστή τρομοκράτη εχθρού για την παρουσία ενός από τους ηγέτες του κινήματος της Hamas στο στρατόπεδο Jabalya, τον τόπο της σημερινής εγκληματικής σφαγής, είναι μια ψευδής δήλωση και δεν έχει βάση στην αλήθεια», ανέφεραν.
Η Hamas ισχυρίζεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί «να δικαιολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά της εναντίον αμάχων, παιδιών και γυναικών ασφαλή στον καταυλισμό Jabalya», προσθέτοντας: Η Γάζα θα γίνει «νεκροταφείο και τέλμα» για τον ισραηλινό στρατό.
Υποσχέθηκε δε να επιφέρει μια ήττα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, γεγονός «που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Unicef περίπου 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα.
Από την άλλη μεριά, στο Ισραήλ, οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν συνεχώς τόσο στο κέντρο της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ.
Παράλληλα, περίπου εξήντα αστέρια του Δαβίδ ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις προσόψεις διαφόρων σπιτιών και τραπεζών στο δέκατο τέταρτο διαμέρισμα του Παρισιού, με τις αρχές να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις προκληθείσες ζημιές.
Επίσης στο Παρίσι, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μιας γυναίκας, που ήταν εντελώς καλυμμένη, στον σταθμό Bibliothèque François-Mitterrand

Γιατροί χειρουργούν στους διαδρόμους μετά τον βομβαρδισμό της Jabalya

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας - θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.
Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.
Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, τις διακοπές ρεύματος και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τραντάζουν τις πτέρυγες νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς που δεν σταματούν να συρρέουν.
"Προχωράμε ώρα με την ώρα γιατί δεν ξέρουμε πότε θα δεχθούμε ασθενείς.
Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαμορφώσουμε χώρους χειρουργείου σε διαδρόμους και μερικές φορές σε αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου", είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ-Ρουν.
Ο γιατρός έκανε τη δήλωση αυτή αμέσως μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει προωθηθεί ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Τα αποθέματα καυσίμωνα για τη λειτουργία γεννητριών κοντεύουν να εξαντληθούν, λένε οι γιατροί.

Ανοίγει την Τετάρτη το πέρασμα της Ράφα για Παλαιστίνιους τραυματίες

Εξελίξεις με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς καθώς το Κάιρο στέλνει δεκάδες άρματα μάχης και τανκς στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα καθώς φοβάται μία τεράστια εισροή παλαιστινίων προσφύγων σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.
Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο μέσω του μεθοριακού περάσματος βαριά τραυματισμένους Παλαιστινίους για νοσηλεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Σύμφωνα με παλαιστιανικές αρχές πρόκειται για 81 τραυματίες.

Κατάρ: Αδύνατο να μεσολαβήσουμε ενώ γίνεται σφαγή του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού

Το Κατάρ προειδοποίησε σήμερα ότι τυχόν επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να «υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης» και καταδίκασε τον βομβαρδισμό νωρίτερα σήμερα του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού σε αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αποκάλεσε «νέα σφαγή κατά του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού» το πλήγμα στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Hamas, η οποία ελέγχει τη Γάζα, έκανε λόγο για «περισσότερους από 50» νεκρούς στον βομβαρδισμό αυτόν.

Η Hamas θα απελευθερώσει ξένους ομήρους

Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Abu Ubaydah, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών al Qassam, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αμφισβήτησε τη χθεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί απελευθέρωσης μιας γυναίκας.
Ο Abu Ubaydah υποστήριξε πως η Ori Meghidis- η δεκανέας του ισραηλινού στρατού που, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ, απελευθερώθηκε χθες Δευτέρα σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας - δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών al Qassam.

Η προσοχή και στη Hezbollah…

Πάντως, το Ισραήλ υιοθετεί αμυντική στάση στο μέτωπο του Λιβάνου ώστε να μην εξουθενώσει τις δυνάμεις του καθώς ο στρατός εστιάζει στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jahi Hanegby κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης του Τύπου.
Ο Hanegby πρόσθεσε ότι «την ημέρα μετά τη Hamas», το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών της Hezbollah του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει λειτουργικές πτυχές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Ισραηλινός σύμβουλος δήλωσε επίσης ότι "δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα" για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία εισβολή του στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παράλληλα, ο Hanegby καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την ένοπλη οργάνωση Χούθι στην Υεμένη λέγοντας ότι είναι "ανεπίτρεπτες" αλλά αρνήθηκε να μιλήσει περαιτέρω όταν ρωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η ισραηλινή απάντηση.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι νοσοκομεία στην Αίγυπτο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία στον θύλακα τελούν υπό πίεση και υφίστανται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε ωστόσο ότι το Ισραήλ κατανοεί την ανησυχία της Αιγύπτου ως προς τη μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της.
Ο Hanegby δήλωσε ακόμη ότι ο ισραηλινός στρατός εστιάζει στην καταπολέμηση των ενόπλων της Ηamas στα βόρεια Γάζα και ότι θα μετατοπιστεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας σε μεταγενέστερο στάδιο.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης