Τελευταία Νέα
Διεθνή

Munger (Berkshire Hathaway): Εταιρείες - νεκροθάφτες τα venture capitals – Δεν πουλάμε σε μ%&*@ς επενδυτικούς τραπεζίτες

Munger (Berkshire Hathaway): Εταιρείες - νεκροθάφτες τα venture capitals – Δεν πουλάμε σε μ%&*@ς επενδυτικούς τραπεζίτες
«Αν κάποιος μ%&*ς τραπεζίτης μάς προσφέρει 20 φορές τα κέρδη για κάποια άθλια επιχείρηση, δεν πουλάμε» ανέφερε το δεξί χέρι του μεγιστάνα Warren Buffett, Charlie Munger
Καυστικότατη κριτική στα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals) άσκησε με δηλώσεις του το δεξί χέρι του μεγιστάνα Warren Buffett, Charlie Munger, αναφέροντας πως οι επιχειρηματίες που τα διαχειρίζονται μοιάζουν πιο πολύ με τζογαδόρους παρά με επενδυτές, ενώ παράλληλα πλουτίζουν εις βάρος των άλλων.
«Είναι πολύ δύσκολο και ασύμφορο να επενδύεις χρήματα σε επιχειρηματικά κεφάλαια» είπε ο συνεργάτης του Warren Buffett στο podcast του Acquired σε μια σπάνια, ωριαία συνέντευξη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.
«Ορισμένες από τις συμφωνίες γίνονται τόσο… καυτές και πρέπει να αποφασίσεις τόσο γρήγορα, που είναι σαν τζόγος».
«Οι άνθρωποι που εσοδεύουν χρήματα από επιχειρηματικά κεφάλαια μοιάζουν πολύ με τους επενδυτικούς τραπεζίτες, που αποφασίζουν σε ποιο νέο τομέα θα μπουν», σημείωσε ο Munger, προσθέτοντας: «Δεν είναι σπουδαίοι επενδυτές ή εξαιρετικοί σε οτιδήποτε».
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway είπε ότι η αμερικανική βιομηχανία των VC στο σύνολό της κάνει τρομερή δουλειά υποστηρίζοντας startup εταιρείες ή, γενικά, εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
«Αλλά απεχθάνονται τον επιχειρηματία, δεν αισθάνονται ότι είναι ο συνεργάτης τους που πρέπει να βοηθήσει – φροντίζουν μόνο τον εαυτό τους», είπε.
Ο Munger, 99 ετών, επέκρινε τους venture capitalist VC επειδή είναι άπληστοι και εκμεταλλεύονται υποστηρικτές τους, π.χ. ιδρύματα και πανεπιστημιακά κληροδοτήματα.
«Δεν θέλετε να κερδίσετε χρήματα βιδώνοντας τους επενδυτές σας, και αυτό κάνουν πολλοί επιχειρηματίες κεφαλαίων», είπε.
Τυχαίνει να βγάζουν πολύ όμορφα τα προς το ζην, αλλά τα κληροδοτήματα δεν έχουν καλή απόδοση.
Αισθάνονται ότι έχουν παραπλανηθεί.
Έχουν φανεί ανόητοι» συνέχισε.

Τι VC, τι Berkshire…

Στη συνέχεια, ο Munger αντιπαρέβαλε το τυπικό VC με την Berkshire.
Ο Buffett και η ομάδα του συνήθως αγοράζουν επιχειρήσεις λειτουργώντας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές - στοχεύουν σε μεγάλες εταιρείες που διευθύνονται από ποιοτικούς μάνατζερ.
Η προσέγγιση της Berkshire αφορά ιδρυτές που θέλουν να ρευστοποιήσουν αλλά θα προτιμούσαν έναν ιδιοκτήτη που δεν θα πάρει τον έλεγχο, δεν θα διαλύσει ό,τι έχουν κατασκευάσει ή δεν θα τα πουλήσει σε λίγα χρόνια.
«Οι άνθρωποί μας ξέρουν ότι δεν προσπαθούμε να τους ρευστοποιήσουμε με την πρώτη προσφορά ή να τους βγάλουμε σε δημοπρασία» είπε ο Munger, συμπληρώνοντας:
«Αν κάποιος μ%&*ς τραπεζίτης μάς προσφέρει 20 φορές τα κέρδη για κάποια άθλια επιχείρηση, δεν πουλάμε.
Αν πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση που δεν μπορέσαμε ποτέ να επιδιορθώσουμε, θα την πουλήσουμε.
«Αλλά αν πρόκειται για μια αξιοπρεπή επιχείρηση, δεν πουλάμε ποτέ τίποτα, και αυτό μας δίνει τη φήμη ότι μένουμε με πράγματα, κάτι που μας βοηθάει».
Ο Munger έφτασε στο σημείο να συμπεριλάβει VCs μεταξύ των ομάδων που προσωπικά αποφεύγει, μαζί με τραπεζίτες και συμβούλους.
«Το νόημα του να γίνεις πλούσιος είναι ότι δεν έχεις ανάγκη άλλους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να τα πας καλά με άλλους ανθρώπους», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεξί χέρι του Buffett πραγματικά εκτιμά κάποιους venture capitalists.
Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τo Sequoia Capital, έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της Apple, της Google και της Airbnb, ως «την πιο αξιοσημείωτη επενδυτική εταιρεία στην Αμερική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης