Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πλήρη συντονισμό με το Ιράν η Hamas- Συνάντηση του αρχηγού της οργάνωσης με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Ντόχα του Κατάρ

Σε πλήρη συντονισμό με το Ιράν η Hamas- Συνάντηση του αρχηγού της οργάνωσης με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Ντόχα του Κατάρ
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια συνάντηση μεταξύ του Ιρανού Hossein Amirabdollahian και του επικεφαλής της Hamas Ismail Haniyeh από το ξέσπασμα του πολέμου
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν «αντάλλαξαν απόψεις» για τις εξελίξεις στη σύγκρουση στη Γάζα την Τρίτη (31/10), σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα και σηματοδότησε τη δεύτερη τέτοια συνάντηση μεταξύ του Ιρανού Hossein Amirabdollahian και του επικεφαλής της Hamas Ismail Haniyeh από από το ξέσπασμα του πολέμου.
Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, το Ισραήλ είναι ο κύριος εχθρός του Ιράν στην περιοχή.
Η Τεχεράνη επεκτείνει τις πολιτικές και στρατιωτικές της σχέσεις στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990 για να δημιουργήσει έναν «Άξονα Αντίστασης» κατά του Ισραήλ με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών.
Υποστηρίζει την πολιτοφυλακή της Hezbollah στον βόρειο γείτονα του Ισραήλ, Λίβανο, για παράδειγμα.
Παράλληλα, το Ιράν διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Hamas, μια σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μεσολαβήσει στην απελευθέρωση ομήρων.
Aπό την πλευρά του, το εμιράτο του Κόλπου του Κατάρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Hamas για περίπου 15 χρόνια.
Το Κατάρ παρέχει κυρίως πολιτική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια, ειδικά για την ανοικοδόμηση των υποδομών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο ίδιος ο Haniyeh κατοικεί στο Κατάρ.
Σημειώνεται ότι πλην του Haniyeh, ο Amirabdollahian είχε επίσημη συνάντηση και με τον εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης