Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο εθνοκάθαρσης «αποκαλύπτουν» τα Wikileaks – Πώς το Ισραήλ θα διώξει τους Παλαιστινίους στέλνοντάς τους στην Ελλάδα

Σχέδιο εθνοκάθαρσης «αποκαλύπτουν» τα Wikileaks – Πώς το Ισραήλ θα διώξει τους Παλαιστινίους στέλνοντάς τους στην Ελλάδα
Πρόκειται πρακτικά για ένα λεπτομερές σχέδιο εθνοκάθαρσης...
Διαβαθμισμένο έγγραφο που παραπέμπει σε πρακτικές εθνοκάθαρσης των Ισραηλινών εις βάρος των Παλαιστινίων διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks
Όπως σημειώνεται, το σχέδιο περιγράφει πώς θα εκδιωχθεί ο πληθυσμός της Γάζας από τα πατρογονικά εδάφη του και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:
  • Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις.
  • Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από τον Βορρά προς τον Νότο της Γάζας.
  • Οι δρόμοι διαφυγής στη Ράφα να παραμείνουν καθαροί.
  • Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο βόρειο Σινά και ίδρυση πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Πέρα, όμως, τα παραπάνω, υπάρχει και ειδική αναφορά στην Ελλάδα ως χώρα εκτοπισμού, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, λόγω των πρόσφατων γεγονότων και των εξελίξεων στο Μεταναστευτικό.
Το σχέδιο υπογραμμίζει ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.
Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος.
Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχθεί Παλαιστίνιους που διαφεύγουν από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, πίσω από αυτές τις συστάσεις είναι αξιωματούχοι του υπουργείου.
Ωστόσο, η πηγή τόνισε πως η έρευνα του υπουργείου «δεν βασίζεται σε στρατιωτικές πληροφορίες» και χρησιμεύει μόνο ως βάση για συζητήσεις με την κυβέρνηση.
Το διαβαθμισμένο έγγραφο προτείνει την προώθηση μιας επικοινωνιακής εκστρατείας για τους αμάχους στη Γάζα, που θα τους «παρακινήσει να συμφωνήσουν με το σχέδιο» και θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη γη τους.
«Τα μηνύματα θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από την απώλεια της γης, δηλαδή πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιστροφής στα εδάφη που θα καταλάβει το Ισραήλ στο εγγύς μέλλον, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι.
Η εικόνα που θα παρουσιαστεί θα έχει ως εξής: “Ο Αλλάχ φρόντισε να χάσετε αυτή τη γη λόγω της ηγεσίας της Hamas – μπορείτε να μετακινηθείτε αλλού μόνο με τη βοήθεια των μουσουλμάνων αδελφών σας”» αναφέρει το έγγραφο.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να ηγηθεί μιας επικοινωνιακής εκστρατείας για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς στον δυτικό κόσμο «με τρόπο που δεν υποκινεί και δεν αμαυρώνει το Ισραήλ».
Με άλλα λόγια, θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Γάζα θα παρουσιαστεί ως ανθρωπιστική αναγκαιότητα και θα κερδίσει διεθνή υποστήριξη επειδή θα οδηγήσει σε «λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων από ό, τι θα αναμενόταν εάν ο πληθυσμός παρέμενε».
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία, ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να απορροφήσει τους κατοίκους της Γάζας, αλλά και να «στρατολογήσουν» άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά, για να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των προσφύγων από τη Γάζα.
Το υπουργείο Πληροφοριών δήλωσε ότι το έγγραφο δεν διανεμήθηκε μέσω του υπουργείου σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Misgav, μια δεξιά δεξαμενή σκέψης με επικεφαλής τον Meir Ben-Shabbat, στενό συνεργάτη του Netanyahu και πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δημοσίευσε ένα έγγραφο που ζητούσε και αυτό την αναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας στο Σινά.
Αξιωματούχοι του ινστιτούτου διέγραψαν πρόσφατα την ανάρτηση από το Twitter αφού προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι η διαγραμμένη μελέτη γράφτηκε από τον Amir Whiteman, ακτιβιστή του Λικούντ και, σύμφωνα με μαρτυρίες, επίσης στενό συνεργάτη του υπουργού Gila Gamliel στο Υπουργείο Πληροφοριών.

Πιθανότητες

Πάντως, σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα, οι πιθανότητες εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση, είναι αμελητέες από πολλές απόψεις.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi δήλωσε πρόσφατα ότι αντιτίθεται σθεναρά στο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για την απορρόφηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.
Είπε επίσης ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα στο Σινά θα απειλήσει την ειρήνη μεταξύ Αιγύπτου - Ισραήλ και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε ισραηλινές επιθέσεις στο αιγυπτιακό έδαφος.
Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, ο ίδιος ο el Sisi την επέκταση της Λωρίδας της Γάζας στο Σινά και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μια πρόταση που απορρίφθηκε ασυζητητί από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas.
Παρόμοιο σχέδιο έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν από άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά δεν έχει ωριμάσει σε πραγματική συζήτηση.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Αίγυπτος θα έχει «υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να επιτρέψει τη διέλευση του πληθυσμού» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία, ασκώντας «πίεση στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να συμβάλουν στην πρωτοβουλία ή με πόρους ή απορρόφηση εκτοπισμένων».
Το έγγραφο προτείνει τη διεξαγωγή μιας ειδικής δημόσιας εκστρατείας με στόχο τον αραβικό κόσμο, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, η Λιβύη και η Τυνησία, «εστιάζοντας στο μήνυμα της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αδελφότητα και την αποκατάστασή τους, ακόμη και με τίμημα έναν τόνο που επιπλήττει ή βλάπτει το Ισραήλ».
Τέλος, ανέφερε ότι η «μαζική μετανάστευση» του πληθυσμού από τις εμπόλεμες ζώνες είναι μια «φυσική και προφανής συνέπεια», που έχει επίσης συμβεί στη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία και ότι μόνο η απέλαση του πληθυσμού θα αποτελέσει «κατάλληλη απάντηση που θα επιτρέψει τη δημιουργία σημαντικής αποτροπής σε ολόκληρη την περιοχή».

«Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση»: ένα παλαιστινιακό κράτος

Το έγγραφο παρουσιάζει δύο εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τους αμάχους της Γάζας την επομένη του πολέμου.
Η πρώτη είναι η καθιέρωση ενός νέους καθεστώτος με επικεφαλής την Παλαιστινιακής Αρχή και η δεύτερη είναι η δημιουργία μιας άλλης τοπικής αραβικής κυβέρνησης ως εναλλακτική λύση της Hamas.
Και οι δύο εναλλακτικές λύσεις, υποστηρίζεται, είναι ανεπιθύμητες από στρατηγική άποψη και άποψη ασφάλειας για το κράτος του Ισραήλ, και δεν θα παράσχουν επαρκές αποτρεπτικό μήνυμα, ειδικά στη Hezbollah στο Λίβανο, ως απάντηση στη σφαγή της Hamas κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι συντάκτες της μελέτης ισχυρίστηκαν ότι η είσοδος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα ήταν η «πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση» από τις τρεις, επειδή θα μπορούσε να «οδηγήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Το έγγραφο υποστηρίζει ότι ένα μοντέλο ισραηλινής στρατιωτικής κυριαρχίας και πολιτικής διακυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως υπάρχει στη Δυτική Όχθη, είναι πιθανό να αποτύχει στη Γάζα.
«Δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί μια αποτελεσματική στρατιωτική κατοχή της Γάζας αποκλειστικά στη βάση μιας στρατιωτικής παρουσίας και χωρίς εποικισμό.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει μια εσωτερική ισραηλινή και διεθνής απαίτηση για απόσυρση».
Οι συντάκτες του εγγράφου πρόσθεσαν ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος του Ισραήλ «θα θεωρείται αποικιοκρατική δύναμη με στρατό κατοχής ... Παρόμοια με την κατάσταση στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια σήμερα, μόνο χειρότερη».
Σημείωσαν δε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή τυγχάνει «χαμηλής νομιμοποίησης» μεταξύ των Παλαιστινίων και ότι στο παρελθόν δεν μπόρεσε να διατηρήσει την εξουσία στη Γάζα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να κυβερνήσει εκεί σήμερα.
Η τελευταία εναλλακτική λύση, ο σχηματισμός μιας τοπικής αραβικής κυβέρνσης που θα αντικαταστήσει τη Hamas, είναι ανεπιθύμητη, σύμφωνα με το έγγραφο, επειδή δεν υπάρχουν τοπικά κινήματα αντιπολίτευσης στη Hamas και η νέα ηγεσία είναι πιθανό να είναι πιο ριζοσπαστική.
«Το πιθανό σενάριο δεν είναι μια αλλαγή στην ιδεολογική αντίληψη, αλλά η δημιουργία νέων ισλαμικών κινημάτων, ενδεχομένως ακόμη πιο ακραίων», ανέφερε.
Τέλος, υποστηρίχθηκε ότι, εάν οι Παλαιστίνιοι παρέμεναν στη Γάζα, θα υπήρχαν «πολλοί θάνατοι Αράβων» κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης κατοχής, γεγονός που θα έβλαπτε τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ ακόμη περισσότερο από την εκδίωξη του πληθυσμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η σύσταση του Υπουργείου Πληροφοριών είναι να προωθηθεί η μόνιμη μεταφορά όλων των αμάχων από τη Γάζα στο Σινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης