Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο +0,65% o S&P 500, o Nasdaq +0,48%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο +0,65% o S&P 500, o Nasdaq +0,48%
Θετικά πρόσημα στις αμερικανικές μετοχές…
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ…
Επίσης, τους traders απασχολεί η Fed, που ανακοινώνει τη νέα απόφαση νομισματικής πολιτικής, με την αγορά να δίνει πιθανότητες 98% ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5%.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,38% στις 33.052 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,65% στις 4.193 μον. ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,48% στις 12.851 μον.
8σ.JPG
Στο ταμπλό, υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της Caterpillar καταγράφοντας ισχυρές απώλειες άνω του 6,65%, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο τρίμηνο, με την αγορά να σταθμίζει περισσότερο τη μείωση στο ανεκτέλεστό της, που υπαινίσσεται πτώση της ζήτησης.
Η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ, που είχε περάσει το 5% την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε στο 4,914%.

Στην οικονομία, το κόστος εργασίας αυξήθηκε με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό από ό,τι περίμενε η αγορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά 1,1% έναντι μέσης εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 1%.
Σε ετήσια βάση, o δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed για να εντοπίσει επικείμενες πληθωριστικές πιέσεις, παρουσίασε αύξηση κατά 4,3% έναντι του 4,5% στο προηγούμενο τρίμηνο και του 5% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πτώση σημείωσε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Hamas και ενώ διατηρούνται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 102,6 τον Οκτώβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Σεπτεμβρίου στο 104,3.
Ο δείκτης συμπλήρωσε τρεις διαδοχικούς μήνες σε πτωτική τροχιά.
Η τελευταία μέτρηση πάντως ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στο 100,0 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθοδηγούμενα από τις μετοχές των ακινήτων και των χημικών, με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά οικονομικών στοιχείων, ενώ τα αδύναμα κέρδη γ' τριμήνου από τη BP επιβάρυναν τον ενεργειακό κλάδο.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 14.804 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 0,10% στις 7.320 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 6.885 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,87%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,44% στις 27.734 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 433,49 μονάδες.
9σδ.JPG
Στα επιχειρηματικά, απότομη ετήσια πτώση κερδών ανακοίνωσε η πετρελαϊκή BP, με τα αποτελέσματα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.
Οπως μεταδίδει το CNBC, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,29 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Πέρυσι, είχε ανακοινώσει 8,15 δισ. την ίδια περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 4,059 δισ.
H μετοχή της χάνει 4,1% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, τα κέρδη αυξήθηκαν σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν ήταν $2,59 δισ.
Η εταιρεία επισήμανε μια χρέωση απομείωσης αξίας 540 εκατ. δολαρίων προ φόρων που σχετίζεται με υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ.
Ανακοίνωσε επίσης μια περαιτέρω επαναγορά μετοχών 1,5 δισ. δολαρίων.
Τα ετήσια κέρδη της BP και άλλων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών σημείωσαν βουτιά το προηγούμενο τρίμηνο, μετά τις ασθενέστερες τιμές των ορυκτών καυσίμων που έκτοτε αυξήθηκαν απότομα.

Στην οικονομία, o πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την εκτίμηση συναίνεσης για 3,1% που προέκυψε από δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters.
Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- μειώθηκε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 4,5% τον Σεπτέμβριο.
Η Eurostat αποκάλυψε επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις, κάτω από τις εκτιμήσεις της συναίνεσης για αμετάβλητο ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το μπλοκ των 20 χωρών με κοινό νόμισμα παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να κορυφώνεται στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε με ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που οδήγησαν το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%, προτού επιλέξει να διακόψει την περασμένη εβδομάδα παρά τους ανοδικούς κινδύνους για το ενεργειακό κόστος ως αποτέλεσμα του εξελισσόμενου πολέμου Ισραήλ-Hamas.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,7% φέτος, κατά 1% το 2024 και κατά 1,5% το 2025.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, κατέγραψε τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο, ελαφρώς καλύτερη από τη μείωση κατά 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε προσαρμοσμένη σε τιμές βάση από την ίδια περίοδο πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης