Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτο... Οι Κινέζοι «εξαφάνισαν» το Ισραήλ από τον χάρτη - Ο ρόλος των Alibaba και Baidu

Απίστευτο... Οι Κινέζοι «εξαφάνισαν» το Ισραήλ από τον χάρτη - Ο ρόλος των Alibaba και Baidu
Τα ονόματα των πόλεων στο Ισραήλ εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως και τα ονόματα των γειτονικών χωρών, όπως η Κύπρος, η Ιορδανία και το Ιράκ
Το όνομα της χώρας του Ισραήλ δεν εμφανίζεται στους διαδικτυακούς χάρτες που διαχειρίζονται κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, προκαλώντας σύγχυση στους χρήστες.
Όπως κατήγγειλαν πολλοί χρήστες, το όνομα "Ισραήλ" δεν εμφανίζεται στους διαδικτυακούς χάρτες που διαχειρίζονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου της Κίνας, η Alibaba και η Baidu.
Τα ονόματα των πόλεων στη χώρα εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως και τα ονόματα των γειτονικών χωρών, όπως η Κύπρος, η Ιορδανία και το Ιράκ.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν τη φαινομενική εξαφάνιση του Ισραήλ από τότε που η Hams επιτέθηκε στο Ισραήλ χιλιάδες στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας έκπληξη και οργή.

Η απάντηση

Ο Shaun Maguire, συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley Sequoia, κατηγόρησε τους τεχνολογικούς γίγαντες ότι παραλείπουν σκόπιμα το Ισραήλ και είπε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι ήταν μια «μεγάλη πρόκληση από την Κίνα».
Η Baidu αρνήθηκε ότι διαγράφει σκόπιμα το Ισραήλ, λέγοντας ότι οι μικρότερες χώρες μπορεί να μην εμφανίζουν πάντα τα ονόματά τους σε συγκεκριμένα επίπεδα ζουμ.
Ο εκπρόσωπος Jing Meng δήλωσε: «Όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, οι χάρτες μας ενδέχεται να μην εμφανίζουν τα ονόματα ή τις σημαίες ορισμένων περιοχών.
"Οι χρήστες μπορούν να βρουν αντίστοιχες χώρες ή περιοχές στους Χάρτες Baidu χρησιμοποιώντας απλώς τη λειτουργία αναζήτησης του χάρτη."
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος επισημαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη του Baidu, παρόλο που έχει περίπου τη μισή έκταση του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, η Telegraph δεν μπόρεσε να παρατηρήσει το όνομα Ισραήλ στους Χάρτες Baidu σε οποιοδήποτε επίπεδο ζουμ, αν και η αναζήτηση της χώρας οδήγησε στην πολιτεία.
Η λειτουργία αναζήτησης χαρτών της Baidu φαίνεται να παλεύει με λειτουργίες που εκτελούνται ομαλά σε δυτικά ισοδύναμα όπως η Google ή το Bing.
Πληκτρολογώντας "Κίνα" στους Χάρτες Baidu κάνει μεγέθυνση σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Κίνα στο ιαπωνικό νησί Okinoerabu, αντί να δείχνει το ασιατικό έθνος των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Εντάσεις και για την Ταϊβάν

Ο έλεγχος της αντιμετώπισης του Ισραήλ από την Baidu και την Alibaba έρχεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ταϊβάν επισημαίνεται στους χάρτες.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα επέκριναν την Google το 2005 για την αφαίρεση μιας ετικέτας στο προϊόν της στους Χάρτες που περιέγραφε την Ταϊβάν ως «επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο προκάλεσε οργή, αφού κυκλοφόρησε έναν νέο «επίσημο» κρατικό χάρτη που περιελάμβανε την Ταϊβάν στην επικράτειά του και διεύρυνε τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και η Ινδία αντιτάχθηκαν στον χάρτη.
Το Πεκίνο έχει λάβει μια πιο αμφίθυμη στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Hamas από πολλά δυτικά έθνη.
Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ζήτησε κατάπαυση του πυρός.
Την περασμένη εβδομάδα ένωσε τις δυνάμεις της με τη Ρωσία στον ΟΗΕ για να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Alicia Kearns, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσε: «Παρόλο που το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανιστεί ως ουδέτερος μεσολαβητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, απέφυγε κυρίως να καταδικάσει τις φρικτές ενέργειες της Hamas».
Υπήρξαν εκκλήσεις για καταστολή της κινεζικής ιδιοκτησίας βίντεο κοινωνικής δικτύωσης TikTok λόγω των φόβων ότι η πλατφόρμα γίνεται ασφαλές καταφύγιο για προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς.
«Το TikTok γίνεται γρήγορα πλατφόρμα παραπληροφόρησης στην καλύτερη περίπτωση και εξτρεμιστικού περιεχομένου στη χειρότερη, σχετικά με την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η Kearns.
Η TikTok είπε ότι έχει αφιερώσει επιπλέον πόρους για να διασφαλίσει «την ασφάλεια της κοινότητάς μας και την ακεραιότητα της πλατφόρμας μας και απορρίπτει σθεναρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς για το αντίθετο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης