Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σιωπηρό κραχ της Wall Street - Πάνω από 500 εισηγμένες πτώχευσαν σε 9 μήνες

Το σιωπηρό κραχ της Wall Street - Πάνω από 500 εισηγμένες πτώχευσαν σε 9 μήνες
Η Fed ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες αρνούνται να διατηρήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις στην επιχείρηση με ευνοϊκές επεκτάσεις πιστώσεων
Στις ΗΠΑ, 516 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν επιβιώσει για αρκετά χρόνια με αυξανόμενο χρέος και πτώση στις πωλήσεις.
Αλλά τώρα όλα έχουν αλλάξει.
«Το μερίδιο των εταιρειών ζόμπι αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Bruno Albuquerque, οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αυτό έχει επιζήμιες συνέπειες για υγιείς επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται στον ίδιο τομέα».
Οι εταιρείες ζόμπι είναι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις που μένουν στη ζωή αναλαμβάνοντας νέα χρέη.
Οι τράπεζες δανείζουν σε αυτές τις αδύναμες εταιρείες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ανατρέψουν την τάση τους για μείωση των πωλήσεων.
«Ένα πραγματικά υγιές, καλά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα και χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της έγκαιρης διάλυσης των ανθυγιεινών επιχειρήσεων αντί να υποστηρίζονται», δήλωσε η Kathryn Judge, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αυξάνονται τα "ζόμπι"

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εταιρείες ζόμπι μπορεί να αυξηθούν όταν τράπεζες ή κυβερνήσεις διασώζουν μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η Federal Reserve λέει ότι το μερίδιο των εταιρειών που είναι ζόμπι μειώθηκε μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων τόνωσης του Covid-19.
Η Fed ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες αρνούνται να διατηρήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις στην επιχείρηση με ευνοϊκές επεκτάσεις πιστώσεων.
Οι οικονομολόγοι της Fed επισημαίνουν υγιείς ισολογισμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις, παρά το αυξανόμενο βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων.
Το πραγματικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων ήταν 5,33% τον Οκτώβριο του 2023, από 0,08% τον Οκτώβριο του 2021.
«Η μεγαλύτερη συνέπεια της ταχείας αύξησης των επιτοκίων που είδαμε τα τελευταία πέντε ή έξι τρίμηνα, στην πραγματικότητα, είναι ότι αποκατέστησε τα μετρητά», δήλωσε ο Lotfi Karoui, επικεφαλής πιστωτικός στρατηγικός στην Goldman Sachs.
«Αυτό πράγματι θέτει ορισμένους περιορισμούς στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου».
Σύμφωνα με τη Fed τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της σύσφιξης, μπορεί να υπάρχει ακόμα ουσιαστική σύσφιξη στα σκαριά», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε ομιλία της Οικονομικής Λέσχης της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης