Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Η BP επιβαρύνει τον ενεργειακό κλάδο - Στο +0,40% ο DAX

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Η BP επιβαρύνει τον ενεργειακό κλάδο - Στο +0,40% ο DAX
Απότομη ετήσια πτώση κερδών ανακοίνωσε η πετρελαϊκή BP, με τα αποτελέσματα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες
(upd 5) Ανοδικά κινούνται σήμερα (31/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθοδηγούμενα από τις μετοχές των ακινήτων και των χημικών, με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά οικονομικών στοιχείων, ενώ τα αδύναμα κέρδη γ' τριμήνου από τη BP επιβάρυναν τον ενεργειακό κλάδο.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,44% στις 14.781,99 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,10% στις 7.334,96 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 6.881,19 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,82%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,15% στις 27.653,01 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,50% στις 433,27 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό 2ετίας - Η οικονομία συρρικνώθηκε το γ' 3μηνο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την εκτίμηση συναίνεσης για 3,1% που προέκυψε από δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters.
Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- μειώθηκε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 4,5% τον Σεπτέμβριο.
Η Eurostat αποκάλυψε επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις, κάτω από τις εκτιμήσεις της συναίνεσης για αμετάβλητο ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το μπλοκ των 20 χωρών με κοινό νόμισμα παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να κορυφώνεται στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε με ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που οδήγησαν το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%, προτού επιλέξει να διακόψει την περασμένη εβδομάδα παρά τους ανοδικούς κινδύνους για το ενεργειακό κόστος ως αποτέλεσμα του εξελισσόμενου πολέμου Ισραήλ-Hamas.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,7% φέτος, κατά 1% το 2024 και κατά 1,5% το 2025.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, κατέγραψε τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο, ελαφρώς καλύτερη από τη μείωση κατά 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε προσαρμοσμένη σε τιμές βάση από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κατακόρυφη πτώση για τα κέρδη της BP

Απότομη ετήσια πτώση κερδών ανακοίνωσε η πετρελαϊκή BP, με τα αποτελέσματα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.
Οπως μεταδίδει το CNBC, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,29 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Πέρυσι, είχε ανακοινώσει 8,15 δισ. την ίδια περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 4,059 δισ. H μετοχή της χάνει 4,1% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, τα κέρδη αυξήθηκαν σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν ήταν $2,59 δισ.
Η εταιρεία επισήμανε μια χρέωση απομείωσης αξίας 540 εκατ. δολαρίων προ φόρων που σχετίζεται με υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ.
Ανακοίνωσε επίσης μια περαιτέρω επαναγορά μετοχών 1,5 δισ. δολαρίων.
Τα ετήσια κέρδη της BP και άλλων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών σημείωσαν βουτιά το προηγούμενο τρίμηνο, μετά τις ασθενέστερες τιμές των ορυκτών καυσίμων που έκτοτε αυξήθηκαν απότομα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 31/10 οι ασιατικές αγορές με τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή να παραμένουν…
Στο επίκεντρο η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να διατηρήσει το τρέχον επιτόκιο στο αρνητικό 0,1% ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα σημερινά οικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Κίνα .
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας υποχώρησε στο 2,6% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία εποχικά προσαρμοσμένη βάση από το 2,7% του περασμένου μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 4,6% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση,ενώ σε μηνιαία βάση, βελτιώθηκε κατά 0,2%.
Οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άλμα 5,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση, η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,1%
Οι μέτοχοι εξέτασαν επίσης και τον δείκτη PMI (Purchasing Manager's Index) της Κίνας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 49,5 τον Οκτώβριο, υποχωρώντας από το 50,2 του Σεπτεμβρίου και κάτω από τις προσδοκίες
Αντίστοιχα κάτω από τις προσδοκίες και ο non-manufacturing PMI στο 50,6, υποχωρώντας από το 51,7 του προηγούμενου μήνα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,60%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,79%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,41% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,12%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης