Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στραγγαλίζει τις δυτικές εταιρείες που παραμένουν στο έδαφος της η Ρωσία - Πως ο Putin παγίδευσε παγκόσμιους κολοσσούς

Στραγγαλίζει τις δυτικές εταιρείες που παραμένουν στο έδαφος της η Ρωσία - Πως ο Putin παγίδευσε παγκόσμιους κολοσσούς
Οι δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τιμή πώλησης σε ρούβλια ή, εάν οι πωλητές επιμείνουν να λάβουν ξένο νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, ακόμη και απώλειες
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις δυτικές εταιρείες να πουλήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και να αποσύρουν τα έσοδα τους σε δολάρια και ευρώ, επιβάλλοντας πρόσθετους de facto νομισματικούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αποδυνάμωση του ρουβλίου.
Οι δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τιμή πώλησης σε ρούβλια ή, εάν οι πωλητές επιμείνουν να λάβουν ξένο νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, ακόμη και απώλειες στα ποσά που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξαν οι Financial Times.
Οι νέοι περιορισμοί υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με τη συνέχιση της υποτίμησης του ρουβλίου καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Πιέσεις στο ρούβλι

Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, περνώντας το επίπεδο των 100 ρουβλίων/δολάριο τον Αύγουστο.
Αυτό σηματοδότησε ένα «ψυχολογικό κατώφλι» για τον πρόεδρο Vladimir Putin, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν «ανακουφιστικά μέτρα», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες που συμμετείχαν σε πρόσφατες αποχωρήσεις δυτικών εταιρειών.
«Είναι σαν να εφαρμόζεις ένα Band-Aid στη γάγγραινα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε στους Financial Times ότι είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να δημιουργήσει «τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμά της, επομένως δημιουργούμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το ρούβλι».
«Το ρούβλι έχει απόλυτη προτεραιότητα», είπε ο Peskov.
Πρόσθεσε ότι όταν επρόκειτο για την έξοδο ξένων εταιρειών, η Ρωσία καθοδηγείται από «τα δικά της συμφέροντα και οφέλη».

Οι "επιλογές" των ξένων

Όταν το ρούβλι άρχισε να αποδυναμώνεται τον Ιούλιο, οι ρωσικές αρχές επέβαλαν αρχικά όρια στους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες που αποχωρούν από τη χώρα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τα έσοδα από την πώληση, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η κυβερνητική υποεπιτροπή για ξένες επενδύσεις, η έγκριση της οποίας απαιτείται για συναλλαγές που αφορούν δυτικές ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία.
Οι δυτικές εταιρείες είχαν δύο επιλογές όταν πουλούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένα νομίσματα: να μεταφερθούν τα χρήματα σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο λογαριασμό τύπου "C" σε μια ρωσική τράπεζα ή να μεταφερθούν τα έσοδα σε έναν λογαριασμό στο εξωτερικό — οπότε το ποσό ήταν να καταβληθεί σε πολλές δόσεις.
Εναλλακτικά, ο πωλητής θα μπορούσε να εξαργυρώσει σε ρούβλια και να λάβει ολόκληρο το ποσό αμέσως σε έναν κανονικό ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό.
Ωστόσο, οι δύο πρώτες επιλογές ήταν στην πράξη περαιτέρω περιορισμένες ως προς τον όγκο και τη συχνότητα των πληρωμών στο εξωτερικό, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ισχυρές εταιρείες για να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ρούβλια.
Καθώς το ρούβλι συνέχισε να πέφτει, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο τέσσερις φορές από τον Αύγουστο, φτάνοντας το στο 15% την περασμένη Παρασκευή.
Μια άλλη κίνηση έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο Putin υπέγραψε ένα διάταγμα που υποχρεώνει 43 εταιρείες να πουλήσουν μέρος των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά.
Η κεντρική τράπεζα δεν υποστήριξε αυτή την απόφαση, δήλωσε την Παρασκευή η διοικητή της Elvira Nabiullina σε μια σπάνια δημόσια επίδειξη διαφωνίας με το Κρεμλίνο.
Χαρακτήρισε τον αντίκτυπο του μέτρου «ασήμαντο» και «αισθάνθηκε μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 95 ρούβλια/δολάριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα και υψηλότερο από το επιτόκιο-στόχο του Putin για έναν προϋπολογισμό πολέμου.

Δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικά κέρδη παγιδευμένα στη Ρωσία

Οι περιορισμοί στον επαναπατρισμό κεφαλαίων έχουν προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι συμφωνίες πριν εγκριθούν.
Αυτές περιλαμβάνουν μια «εθελοντική» συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό, η οποία αυξήθηκε πρόσφατα από το 10 σε 15% του ποσού της συναλλαγής, και την πώληση με έκπτωση τουλάχιστον 50% στην εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ένας επενδυτικός τραπεζίτης που βοήθησε πρόσφατα να κλείσει μια συμφωνία αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων είπε ότι η προμήθεια είχε θέσει προθεσμία επτά ημερών για την ολοκλήρωση της πώλησης σε λογαριασμό στο εξωτερικό, αλλά ότι ο αγοραστής δεν ήταν σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
«Τα απλά μαθηματικά δείχνουν ότι ήταν αδύνατο για τον πωλητή να λάβει όλα τα έσοδα από τη συμφωνία», πρόσθεσε.
«Το κράτος έχει επιβάλει περιορισμούς κεφαλαίων χωρίς να το λέει.
Το κράτος λέει, «Δεν απαγορεύεται να πληρώνεσαι σε ευρώ ή σε δολάρια, είναι απλώς περίπλοκο.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης