Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση η Γάζα, νεκροταφείο 3.542 παιδιών - Ισραήλ: Βρισκόμαστε στο 3ο στάδιο του πολέμου - Ιράν: Οι ΗΠΑ πίσω από την εισβολή

Κόλαση η Γάζα, νεκροταφείο 3.542 παιδιών - Ισραήλ: Βρισκόμαστε στο 3ο στάδιο του πολέμου - Ιράν: Οι ΗΠΑ πίσω από την εισβολή
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν έναν από τους διοικητές της Hamas που σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
(Συνεχές upd) Με την Hamas και τις δυνάμεις του Ισραήλ να συγκρούονται σώμα με σώμα τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Γάζα και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu να απορρίπτει κάθε πρόταση εκεχειρίας, υποστηρίζοντας πως τώρα είναι η ώρα του πολέμου, οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν τη Λωρίδα της Γάζας «κόλαση πάνω στη Γη» , ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.
Εκτιμάται ότι πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τα διαδοχικά τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού, τη στιγμή που μαχητές της Hamas και των ταξιαρχιών al-Qassam συγκρούονται με τους Ισραηλινούς που έχουν εισβάλλει - έως και 5 χιλιόμετρα - στη Γάζα, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για μάχες σώμα με σώμα και για ανταλλαγή πυρών που κατά τους Παλαιστίνιους, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να καταστραφούν τεθωρακισμένα οχήματα.
Πέρα όμως από τις μάχες στη Γάζα, η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας είναι να διαχυθούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, με τον ΟΗΕ να υποστηρίζει πως η διάχυση του πολέμου στη Συρία δεν είναι απλά ένας κίνδυνος, αλλά έχει ήδη συμβεί.
Ιδιαίτερα απο τη στιγμή που το Ιράν υποστηρίζει πως οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που συντονίζουν την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως η Unicef υποστηρίζουν πως η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο παιδιών, προειδοποιώντας πως οι θάνατοι τους θα αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Εκτιμάται ότι από τους 8.525 νεκρούς στη Γάζα, τα 3.542 είναι παιδιά και οι 2.187 γυναίκες.

Ισραήλ: Είμαστε στο 3ο στάδιο της επιχείρησης στη Γάζα - Πρωταρχικός στόχος η επιστροφή των ομήρων

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi μιλώντας στο Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο του πολέμου, που περιορίζει την επίθεση της Hamas και εκκαθαρίζει το νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες, έχει τελειώσει, όπως και το δεύτερο στάδιο, χτυπώντας με ακρίβεια όλα τα εχθρικά συστήματα από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα μεταδίδει το The times of Israel.
Το τρίτο και τρέχον στάδιο είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι μια δύσκολη εκστρατεία και απαιτεί εντατική μάχη. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς επώδυνο τίμημα. Είμαστε ένα μαχόμενο έθνος, παρά τον πόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε, παρά τον πόνο», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Hanegbi λέει ότι πρωταρχικός στόχος του πολέμου είναι η επιστροφή των ομήρων. «Αυτή είναι η ιερή μας ευθύνη ως έθνος, απέναντι στους στρατιώτες μας και στους πολίτες μας».
Επιμένει ότι η χερσαία επιχείρηση θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Hanegbi λέει ότι ολόκληρο το εννοιολογικό πλαίσιο με το οποίο το Ισραήλ έβλεπε την ασφάλειά του μέχρι τις 7 Οκτωβρίου «εξαφανίστηκε».
«Δεν υπάρχει πια «επιχείρηση», δεν υπάρχουν πλέον άμορφοι στόχοι όπως «ενίσχυση της αποτροπής», «απόκτηση τιμής», «επώδυνο χτύπημα στις υποδομές»...
Η σφαγή στις 7 Οκτωβρίου διέλυσε την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που δεν θα διακινδύνευε την ολοκληρωτική του καταστροφή».
Η Hamas, βλέπει τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινη σκόνη που της προσφέρει προστασία», ανέφερε ο Hanegbi.
Η Hamas πρέπει «να πάψει να υπάρχει», λέει ο Hanegbi, και αυτή είναι η αποστολή του IDF.
«Οι τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπούν ποτέ ξανά να κυβερνήσουν τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Hanegbi ανέφερε επίσης ότι η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα και επιτρέπει στο Ισραήλ «να διεξάγει μια άνευ προηγουμένου ισχυρή εκστρατεία» κατά της Hamas.
Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υποστήριξη, λέει ο Hanegbi, «είναι ευθύνη μας να κάνουμε διάκριση μεταξύ δολοφόνων και αμάχων παρευρισκομένων, να ενθαρρύνουμε τον άμαχο πληθυσμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να τοποθετηθεί σε ασφαλείς περιοχές στο νότο, να επιτρέψουμε στις ξένες δυνάμεις βοήθειας να παρέχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε όλους όσοι ακούνε το κάλεσμά μας και βρίσκονται στο νότο σήμερα, και να καλέσουν για σωτήρια ιατρική περίθαλψη σε όλους όσους χρειάζονται, αλλά όχι στα νοσοκομεία που σήμερα λειτουργούν ως αρχηγεία τρομοκρατίας, για τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς και της PIJ , αλλά σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, στην προστατευόμενη περιοχή ή σε νοσοκομειακά πλοία».
Σημείωσε πως τέτοια ξένα ιατρικά πλοία είναι καθ' οδόν προς την ακτή της Γάζας.



2_123.jpg
4_90.jpg

Νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα: Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Hamas ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ βαρύτερος σύμφωνα με το υπουργείο, κατέστρεψε «τουλάχιστον 20 κτίρια» μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia.
Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άμεσα απάντηση.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Γάζα δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia.

Associated Press: Σενάριο Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας… στην Αίγυπτο

Στην παραδοχή ότι υπήρξε σενάριο για την επανεγκατάσταση των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο, και συγκεκριμένα στην Χερσόνησο του Σινά
προχώρησε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Associated Press.
«Το Ισραήλ παραδέχτηκε... ότι ένα από τα υπουργεία του έχει συντάξει... πρόταση για τη μεταφορά των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο στη χερσόνησο του Σινά», αναφέρει το πρακτορείο.
Όπως αναφέρεται, το έγγραφο αυτό συντάχθηκε στις 13 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu αντιμετώπισε το έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών ως υποθετικό σχέδιο.
Ισραηλινός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές συζητήσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας για το έγγραφο.
Το σχέδιο αποκλείει επίσης τη μεταφορά της Λωρίδας της Γάζας στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ή την υποστήριξη της δημιουργίας νέας κυβέρνησης στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Κόκκινη γραμμή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ύπαρξη του σχεδίου αυτού προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Παλαιστίνη.
Εκπρόσωπος του προέδρου των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas, είπε πως η Παλαιστινιακή Αρχή αντιτίθεται στη μετακίνηση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας οπουδήποτε και περιέγραψε το σχέδιο ως κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτραπεί να ξεπεραστεί.
Σημειώνεται πως δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu επιχείρησε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχθεί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως απάντηση στις δυτικές πιέσεις, η Αίγυπτος απείλησε να στείλει πρόσφυγες από τη Γάζα σε χώρες της Ε.Ε.

Ιράν: Αμερικάνοι σε υπόγεια βάση στο Ισραήλ συντονίζουν τις επιθέσεις στη Γάζα

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) και στρατιωτικοί επικεφαλής του αμερικανικού στρατού και ναυτικού βρίσκονται σε υπόγεια βάση του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και συντονίζουν τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό υποστήριξε ο υποστράτηγος Gholam-Ali Rashid, επικεφαλής του πιο σημαντικού κέντρου διοίκησης των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της κεντρικής βάσης του Khatam al-Anbiya.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι διοικητές της CENTCOM, καθώς και οι χερσαίες δυνάμεις και οι ναυτικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού βρίσκονται τώρα σε υπόγεια βάση κοντά στο Τελ Αβίβ.
Αυτοί είναι που συντονίζουν τις ενέργειες των διοικητών των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τους στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Tasnim ο Rashid.
Όπως λέει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως «για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις δηλώσεις για την ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης της σύγκρουσης στην περιοχή, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις χιλιάδες βόμβες και πυραύλους που προμήθευσαν στους κατακτητές».

Σφοδρές μάχες βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας

Για σφοδρές μάχες των Ισραηλινών στρατιωτών με τις δυνάμεις της Hamas βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός.
«Τις τελευταίες ώρες, κοινές δυνάμεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία των χερσαίων μονάδων, έδωσαν σκληρές μάχες βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφεραν οι Ισραηλινοί, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις τους επιτέθηκαν και σε φυλάκιο της Hamas στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
«Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες, χτύπησαν εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, θέσεις παρατήρησης και κατέσχεσαν πολλά όπλα» επισημαίνει ο ισραηλινός στρατός.
7_42.jpg
8_36.jpg

Λευκός Οίκος: To Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών

Η Hamas δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση, να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτό ωστόσο δεν μειώνει την ευθύνη του να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, περιγράφοντας την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν - όπως το Ισραήλ σήμερα - απολύτως αποφασισμένες να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες, αλλά έκαναν και λάθη, όπως η υπερβολική στρατιωτική δέσμευση στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν.
Απαντώντας στο ερώτημα «αν είναι δυνατόν να καταστραφεί η Hamas;» αναφέρει πως «είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στο οποίο η Γάζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση τρομοκρατών για να απειλήσει το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλον», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό, που να εδράζεται σε μια λύση δύο κρατών. «Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες» τονίζει ο Σάλιβαν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και της κυβέρνησης του Λιβάνου, ο Σάλιβαν τονίζει ότι «υπάρχουν κοινά σημεία. Και οι δύο λαμβάνουν τεράστιο ποσό χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και χορηγίας από το Ιράν, και οι δύο αποτελούν σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Θα χαρακτήριζα τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως απολύτως πραγματικό».

Ισραήλ: Χτυπάμε όλη τη Γάζα


Οι δυνάμεις μας χτυπούν όλη τη Λωρίδα της Γάζας υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Cornicus, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα εντείνει τις προσπάθειες του για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Όπως είπε ο Conricus, πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις βόρειες περιοχές της Γάζας και έχουν μετακινηθεί νοτιότερα.
«Η Hamas επιχείρησε να εμποδίσει πολλούς από αυτούς να το κάνουν, αλλά πολλοί τα κατάφεραν.
Ελπίζουμε όλοι να εκκενώσουν για τη δική τους ασφάλεια» είπε ο Conricus, αναφέροντας πως η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να ρέει στη νότια Γάζα μέσω του περάσματος στη Rafah. Πλήξαμε 300 στόχους - Εξουδετερώθηκε ο εγκέφαλος της Hamas για την εισβολή

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν περίπου 300 στόχοι της Hamas από την ισραηλινή αεροπορία.
Ανάμεσα τους εκτοξευτές ρουκετών αλλά και δεκάδες μαχητές στα υπόγεια τούνελ, ανάμεσα τους και τον Nasim Abu Ajina, διοικητή του τάγματος Beit Lahiya της βόρειας ταξιαρχίας της Hamas και έναν εκ των εγκεφάλων της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το σπίτι του αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Saleh al - Arouri στη Δυτική Όχθη. 432_1.jpg
Hamas: Καταστρέψαμε ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο άρμα μάχης - Νεκροί 315 Ισραηλινοί

Η Hamas ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών κατέστρεψε ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού κοντά στο Kibbutz Erez στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

«Οι μαχητές των Ταξιαρχιών al-Qassam κατέστρεψαν ένα σιωνιστικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ανατολικά του Erez χρησιμοποιώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και δύο οβίδες Al-Yasin-105», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Hamas, η οποία αναφέρει πως σε χερσαίες συγκρούσεις στη βορειοδυτική Γάζα σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και εξουδετερώθηκαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα.
Από τις 7 Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 315 Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΣΟΚ: 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος, ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η CPJ, που καταγράφει τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Λιβάνου, καταμέτρησε επίσης οκτώ τραυματίες και εννέα δημοσιογράφους που αγνοούνται ή κρατούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο απολογισμός είναι ο πιο φονικός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, ανέφερε ακόμη.

Netanyahu: Είναι ώρα για πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για κατάπαυση του πυρός υποστηρίζοντας ότι «είναι ώρα για πόλεμο» και  απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. 
«Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Hamas μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» είπε ο Netanyahu.
O Netanyahu έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Hamas και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων ενώ ερωτηθείς για το αν η χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν συλληφθεί από τη Hamas απάντησε: «Η κοινή μας εκτίμηση, όχι μόνο των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και όλων των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, είναι ότι η χερσαία δράση στην πραγματικότητα δημιουργεί την πιθανότητα – όχι τη βεβαιότητα – να απελευθερωθούν οι όμηροί μας, επειδή η Hamas δεν θα το κάνει αν δεν πιεστεί».
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλους τους ομήρους πίσω στην πατρίδα» είπε ο Netanyahu.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι κρατούνται όχι λιγότεροι από 240 όμηροι στη Γάζα.
3_102.jpg
5_43.jpg
Ο πόλεμος πέρασε στη Συρία

Και ενώ όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις συγκρούσεις στη Γάζα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ο πόλεμος έχει ήδη περάσει στη Συρία.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Geir Pedersen ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξε πως ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas διαχέεται στη Συρία.
«Ο λαός της Συρίας αντιμετωπίζει τώρα μια τρομακτική προοπτική ευρύτερης κλιμάκωσης.
Η διάχυση στη Συρία δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος.
Έχει ήδη συμβεί» υπογράμμισε ο Pedersen, αναφερόμενος κυρίως στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου αλλά και τα αντίποινα των ΗΠΑ σε ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους.

Κατερρίφθη πύραυλος από την Υεμένη

Στην κατάρριψη πυραύλου που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Υεμένης προχώρησε ο ισραηλινός στρατός.
Ο πύραυλος είχε στόχο το Ισραήλ και καταρρίφθηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari.
Σύμφωνα με τον Hagari, ένα πύραυλος εδάφους - εδάφους που εκτόξευτηκε κατά του Ισραήλ από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας αναχαιτίστηκε από το αμυντικό σύστημα Arrow.

Σώστε μας

Από την πλευρά του ο πρέσβης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη, Riad Mansoor υποστήριξε ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».
«Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη» είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 στο νότιο τμήμα της εκεί, όπου το Ισραήλ «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο — και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία στον θύλακα.
Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Σώστε τους.
Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα» υποστήριξε ο Mansoor.
22_3.jpg
23_2.jpg
24_3.jpg
Πυρά ΟΗΕ στο Ισραήλ: Η βοήθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Πυρά στο Ισραήλ για συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας εξαπέλυσε ο Phillipe Lazzarini,
γενικός επίτροπος της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας είναι προορισμένο να αποτύχει.
«Το ισχύον σύστημα για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα είναι προσανατολισμένο να αποτύχει εκτός εάν υπάρχει πολιτική βούληση να καταστήσει ουσιαστική τη ροή των προμηθειών, ανταποκρινόμενη στις πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές ανάγκες», είπε ο Lazzarini, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Οι Ισραηλινοί ελέγχουν τα πάντα

Όπως αναφέρεται, ο ισραηλινός στρατός ελέγχει όλες τις προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που κατεύθυνονται στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας να τις μπλοκάρει, εφόσον υπάρξουν στοιχεία ότι μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Hamas.
«Τα τρόφιμα και τα φάρμακα φτάνουν μέσω της Αιγύπτου, επιθεωρούνται και ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Όλες οι προμήθειες προορίζονται για τον άμαχο πληθυσμό.
Εάν αποδειχθεί ότι τα παίρνει η Hamas, οι παραδόσεις θα σταματήσουν», αναφέρει το γραφείο του Netanyahu.
Δημοσίευμα της Times of Israel, επικαλούμενο Αμερικάνο αξιωματούχο, αναφέρει ότι το Ισραήλ κατόπιν διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Biden, συμφώνησε στο να επιτρέψει να περνούν 100 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας σε ημερήσια βάση.

Στόχοι… και οι Αμερικάνοι


Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μέχρι στιγμής έχουν δεχθεί 23 επιθέσεις με drones ή/και με ρουκέτες μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες.
«Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 14 φορές στο Ιράκ και άλλες 9 στη Συρία.
Οι επιθέσεις, που έγιναν με drones ή/και ρουκέτες, στην πλειονότητά τους απέτυχαν να πλήξουν τους στόχους τους χάρη στις ισχυρές άμυνές μας» ανέφεραν Αμερικάνοι αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις αυτές
Πριν λίγες ημέρες αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς».
Από τις επιθέσεις αυτές έχουν τραυματιστεί 21 Αμερικάνοι στρατιώτες, ενώ ένας Αμερικανός πολίτης, υπεργολάβος, υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν λόγω απειλής επίθεσης που αποδείχθηκε ψευδής.

Το Ιράν δικαιολόγησε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ-Συρία

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία αποτελούν «αντίδραση» στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, δήλωσε ο Naser Kanani εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θερίζετε ό,τι σπέρνετε.
Η στήριξη και η πρόκληση έντασης προκαλούν αντίδραση», τόνισε ο Kanani στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι επιθέσεις αυτές «αποτελούν μέρος των αντιδράσεων (...) αυτών που αντιτίθενται στην παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και που διαμαρτύρονται κατά της άνευ όρων στήριξης των Αμερικανών στο σιωνιστικό καθεστώς» επισήμανε ο Kanani, ο οποίος ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν» να στηρίζουν το Ισραήλ.
«Η απάντησή μας είναι μία λέξη: στοπ!», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εντολή που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στο Ιράν να μην εμπλέκεται στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Εξάλλου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο στρατηγός Μohamad Bayeri, δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι μαχητές» της Hamas είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ» στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελεσίγραφο Αμερικάνων μουσουλμάνων σε Biden: Λεφτά και ψήφος τέλος χωρίς εκεχειρία στη Γάζα

Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν και να τον στηρίξουν οικονομικά, εάν δεν υπάρξει άμεσα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας στέλνουν οι Αμερικάνοι μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού του ακροατηρίου.
Το Εθνικό Μουσουλμανικό Κίνημα των ΗΠΑ προειδοποιεί τον Biden ότι εάν δεν υπάρξει εκεχειρία έως τις 23:00 σήμερα Τρίτη 31/10 το βράδυ τότε θα κινητοποιήσουν εκατομμύρια ψηφοφόρους προκειμένου να αναστείλουν τις δωρεές τους για την εκστρατεία επανεκλογής του Biden και να μην τον ψηφίσουν στις προεδρικές του 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο τον καλούν να ασκήσει την επιρροή του προς το Ισραήλ για την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σε ανοιχτή τους επιστολή, που τιτλοφορείται «Τελεσίγραφο Εκεχειρίας 2023», οι μουσουλμάνοι ηγέτες δεσμεύονται να κινητοποιήσουν μουσουλμάνους ψηφοφόρους για να «μην υποστηρίξουν ούτε ψηφίσουν υποψήφιο ο οποίος στηρίζει την ισραηλινή επίθεση εις βάρος του παλαιστινιακού λαού».
«Η ακλόνητη στήριξη της κυβέρνησής σας, η οποία περιλαμβάνει χρηματοδότηση και εξοπλισμό, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαιώνιση της βίας που προκαλεί ανθρώπινες απώλειες και έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, οι οποίοι στο παρελθόν σας είχαν εμπιστοσύνη», αναφέρεται στην επιστολή - τελεσίγραφο.
Σημειώνεται πάντως πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εκεχειρία.
25_3.jpg
2_122.jpg
3_103.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης