Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, χιλιάδες νεκροί – Χτυπήθηκε το Νοσοκομείο Τουρκικής Φιλίας

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προελαύνει στη Γάζα, χιλιάδες νεκροί – Χτυπήθηκε το Νοσοκομείο Τουρκικής Φιλίας
Ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον άμαχους
«Μεθοδικά» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας προχωρά ο ισραηλινός στρατός, κατά την 24η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Hamas.
Από το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα εντείνονται σταδιακά, με στόχο να «καταστρέψουν» τη Hamas και να «επιστρέψουν τους ομήρους στο σπίτι», περισσότερους από 230 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου στο παλαιστινιακό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μια δεκανέα.
Ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον άμαχους, και θέτει σε πολύ σκληρή δοκιμασία τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί από τις 9 Οκτωβρίου υπό «πλήρη αποκλεισμό», χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες 600 στόχους, αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Hamas, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Δήλωσε επίσης ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας «δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και σήραγγες και είχαν προσπαθήσει να τους επιτεθούν».
"Ο Τσαχάλ επέκτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει με μετρημένα βήματα και πολύ ισχυρά, προχωρώντας μεθοδικά βήμα προς βήμα» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Hamas κάνει λόγο για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δίνει έναν απολογισμό.
Καθώς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην περιοχή αυτή, ήταν αδύνατο για το Γαλλικό Πρακτορείο να καταρτίσει έναν απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.
Την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι: «Είναι ώρα για πόλεμο», απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Ο Netanyahu συνέχισε λέγοντας ότι: «Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Hamas μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Χαμάς και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη πολιορκημένη λωρίδα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τη θέση του Ισραήλ για το αν η χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν συλληφθεί από τη Hamas απάντησε:
«Η κοινή μας εκτίμηση, όχι μόνο των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και όλων των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, είναι ότι η χερσαία δράση στην πραγματικότητα δημιουργεί την πιθανότητα – όχι τη βεβαιότητα – να απελευθερωθούν οι όμηροί μας, επειδή η Χαμάς δεν θα το κάνει αν δεν πιεστεί».
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλους τους ομήρους πίσω στην πατρίδα», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ βομβάρδισε τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο

Στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών έγινε ένα ακόμη νοσοκομείο, την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τρίτο και τελευταίο όροφο του τουρκοπαλαιστινιακού νοσοκομείο φιλίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε σε δήλωσή του που κοινοποιήθηκε στο Facebook ότι «καρκινοπαθείς και ιατρικό προσωπικό», είναι σε κατάσταση πανικού, λόγω «του σφοδρού ισραηλινού βομβαρδισμού του μοναδικού Νοσοκομείου Τουρκικής Φιλίας για καρκινοπαθείς στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές «ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης στόχευσης» από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός «όχι μόνο αύξησε την ταλαιπωρία και τον πόνο των καρκινοπαθών και τους στέρησε φάρμακα και ταξίδια για θεραπεία στο εξωτερικό, αλλά τώρα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους στοχεύοντας το περιβάλλον του νοσοκομείου»
Τουρκία: Καταδίκη της «ισραηλινής επίθεσης» σε τουρκικό νοσοκομείο της Γάζας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε «την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στη Γάζα».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε, υπογραμμίζεται πως η επίθεση είναι «ανεξήγητη», δεδομένου ότι οι συντεταγμένες του νοσοκομείου ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές.
«Η πολιορκία και τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί αδιακρίτως τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές από ισραηλινό πλήγμα.
Επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, το Reuters μεταδίδει πως ζημιές έχουν υποστεί επίσης τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κοντς στην πόλη της Γάζας.

Απελευθερώθηκε μια δεκανέας του ισραηλινού στρατού την οποία κρατούσε όμηρο η Ηamas


Την απελευθέρωση μιας ομήρου στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ).
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν ότι η δεκανέας του ισραηλινού στρατού Ori Megidis απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. Είναι καλά στην υγεία της και ήδη συναντήθηκε με την οικογένειά της.
Η δεκανέας του ισραηλινού στρατού είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Η Hamas δημοσιοποίησε βίντεο με τρεις γυναίκες

Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή Hamas δημοσιοποίησε βίντεο με τρεις γυναίκες που εμφανίζονται ως όμηροι μεταξύ αυτών που αιχμαλωτίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή, πρωτοφανούς έκτασης, επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σε αυτό το βίντεο των 76 δευτερόλεπτων, που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Hamas με τον τίτλο «ορισμένοι κρατούμενοι Σιωνιστές απευθύνουν μήνυμα στον (Benjamin Netanyahu και την κυβέρνησή του», μπορεί να δει κανείς μία από αυτές τις τρεις γυναίκες να καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να καταλήξει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με το ισλαμιστικό κίνημα.

Ετοιμάζεται η Hezbollah

Με δεκάδες μαχητές της Hezbollah να έχουν σκοτωθεί σε συνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ, η λιβανέζική παραστρατιωτική ομάδα προσπαθεί να βρει τρόπους για να περιορίσει τις απώλειες.
Πιο συγκεκριμένα, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα έχει χάσει 47 μαχητές από ισραηλινά πλήγματα στα σύνορα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου - περίπου το ένα πέμπτο του αριθμού των νεκρών στον πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Hezbollah και Ισραήλ το 2006.
Με τους περισσότερους από τους μαχητές της να σκοτώνονται σε επιδρομές ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Hezbollah αρχίζει να αποκαλύπτει το οπλοστάσιό της… στο οποίο πλέον συμπεριλαμβάνει πυραύλους αέρος – εδάφους.
Μία από τις πηγές κοντά στη Hezbollah είπε στο Reuters ότι η χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων ήταν ένα από τα πολλά όπλα που έλαβε η σιιτική μουσουλμανική ομάδα για να περιορίσει τις απώλειές της και να αντιμετωπίσει τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σε κάθε περίπτωση, η Hezbollah, ο πιο τρομερός σύμμαχος του Ιράν στον «Άξονα Αντίστασης» της Τεχεράνης, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι έχει επεκτείνει το οπλοστάσιό της από το 2006 και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του αποτελούν πιο ισχυρή απειλή από πριν.
Η Τεχεράνη δικαιολόγησε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ-Συρία

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία αποτελούν «αντίδραση» στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, δήλωσε σήμερα ο Naser Kanani εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θερίζετε ό,τι σπέρνετε. Η στήριξη και η πρόκληση έντασης προκαλούν αντίδραση», τόνισε ο Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.
Οι επιθέσεις αυτές «αποτελούν μέρος των αντιδράσεων (...) αυτών που αντιτίθενται στην παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και που διαμαρτύρονται κατά της άνευ όρων στήριξης των Αμερικανών στο σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.
Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος από την αρχή του μήνα τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ, επεσήμανε την Πέμπτη το Πεντάγωνο.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμμαχικές της δυνάμεις ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με αποφασιστικό τρόπο».
Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία και άλλοι 2.500 στο Ιράκ όπου μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτειρκών ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν» να στηρίζουν το Ισραήλ.
«Η απάντησή μας είναι μία λέξη: στοπ!», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εντολή που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στο Ιράν να μην εμπλέκεται στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Εξάλλου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο στρατηγός Μohamad Bayeri, δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι μαχητές» της Hamas είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ένας από τους λόγους της αντίστασης των Παλαιστίνιων μαχητών είναι η προσοχή που δίνεται στην παθητική άμυνα (...) Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας λένε ότι έχουν κατασκευάσει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα τούνελ, κάποια από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οχήματα και μοτοσικλέτες», εξήγησε σε ομιλία του στην Τεχεράνη.
Ο Μπαγερί διευκρίνισε ότι «κάποιες από τις σήραγγες» αυτές φτάνουν «πίσω από τους φράκτες» ασφαλείας του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης