Τελευταία Νέα
Διεθνή

Solana (πρώην γ.γ. ΝΑΤΟ): O Netanyahu είναι ο χειρότερος πολιτικός στην ιστορία του Ισραήλ - Η παντοδυναμία της Δύσης έχει τελειώσει

Solana (πρώην γ.γ. ΝΑΤΟ): O Netanyahu είναι ο χειρότερος πολιτικός στην ιστορία του Ισραήλ - Η παντοδυναμία της Δύσης έχει τελειώσει
«Ο Biden δεν δέχθηκε ποτέ τον Netanyahu στον Λευκό Οίκο» δήλωσε αφοπλιστικά ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Javier Solana δήλωσε τη Δευτέρα (30/10) ότι πιστεύει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είναι ο «χειρότερος πολιτικός» στην ιστορία του Ισραήλ.
«Δεν νομίζω ότι θα βγει κάτι καλό από αυτό», τόνισε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Cadena Ser, τοποθετούμενος για την πολεμική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στη Γάζα.
«Αλλά θα μπορούσε να εξαφανίσει τον Netanyahu από την πολιτική του Ισραήλ» προέβλεψε δυσοίωνα για το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις, ο 81χρονος Solana υποστήριξε, επίσης, ότι παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Joe Biden «δεν συμπαθεί καθόλου τον Netanyahu, όπως και όποιος έχει εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Οι δυο τους δεν είναι φίλοι, αλλά δεν είναι εχθροί. Ο Biden δεν δέχθηκε ποτέ τον Netanyahu στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ο πρώην διπλωμάτης.
Συμπλήρωσε με νόημα ότι ο Biden εργάζεται σκληρά για να πιέσει τον Netanyahu να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Παραπέρα, σχολίασε ότι πέρασε «πολύ χρόνο στη Γάζα» κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για την επίβλεψη της συνοριακής διάβασης της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο για να παραμείνει ανοιχτή.
Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 και διήρκεσε 19 μήνες.
Χαρακτήρισε επίσης τις Συμφωνίες του Αβραάμ -που στόχευαν στο να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν- «ένα τεράστιο λάθος», καθώς ανέτρεψαν την προηγούμενη ιδέα «να αναγνωρίσουν οι χώρες το Ισραήλ μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Παλαιστίνη».
Αναφερόμενος στις συνθήκες πριν από την επίθεση της Hamas, ο Solana κατηγόρησε, επίσης, τον Netanyahu ότι «ανέλαβε μια τεράστια εκστρατεία για να μετατρέψει τον εαυτό του σε έναν αυταρχικό αρχηγό» μέσω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός του Ισραήλ.
Τέλος, ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ προχώρησε στο σχολιασμό των εν γένει γεωπολιτικών εξελίξεων υποστηρίζοντας πως «αυτή η χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται από δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον μόνο οι μεγάλες δυνάμεις. Δεύτερον, η πλειοψηφία των λαών του κόσμου δεν είναι στη Δύση. Στη Δύση, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κατέχουμε τον κόσμο, αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν ισχύει».
Υπενθυμίζεται ότι ο Solana ήταν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 1995 έως το 1999 καθώς και επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ από το 1999 έως το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης