Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Γαλλία: Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση
Αναθεώρηση του άρθρου 34 του γαλλικού Συντάγματος θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η εγγυημένη ελευθερία της γυναίκας να επιλέγει μια εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της»
Με βασικό στόχο να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η σχετική πρόταση είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους.
Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά το άρθρο 34 του γαλλικού Συντάγματος και θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μια εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος αλλά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του Συνεδρίου των Βερσαλλιών, δηλαδή της κοινής απόφασης Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας. Στη Γαλλία ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Giscard D'Estaing και με υπουργό Υγείας τη Sinon Veil.
Το 2022 καταγράφηκαν στη Γαλλία 234.000 αμβλώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης