Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση - σοκ από τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται για πόλεμο - Δυστυχώς ούτε μια ετοιμοπόλεμη μεραρχία

Προειδοποίηση - σοκ από τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται για πόλεμο - Δυστυχώς ούτε μια ετοιμοπόλεμη μεραρχία
Ούτε μια μεραρχία έτοιμη για μάχη δεν διαθέτει η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρώπη απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμάζονται ακόμα για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε στρατιωτικές συρράξεις.
Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι η Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και βιομηχανικές δυνάμεις όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, δεν διαθέτει ούτε μια ετοιμοπόλεμη μεραρχία, ενώ το οπλοστάσιο της είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις λόγω των συνεχιζόμενων προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια άνω των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, ενώ έχει προγραμματίσει ένα ακόμα πακέτο 1,4 δις ευρώ για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας ενόψει του χειμώνα.

Προειδοποίηση στην Ευρώπη

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πιθανό πόλεμο στην Ευρώπη.
Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη.
Η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο» ανέφερε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος εκτίμησε ότι οι πολεμικές συρράξεις σε Ισραήλ και Ουκρανία θα έχουν συνέπειες στη γερμανική οικονομία.

Ούτε μια μεραρχία

Και μπορεί ο Pistorius να σπεύδει να προειδοποιήσει την Ευρώπη για το ότι πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη και προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός πολέμου λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως ηγείται ενός στρατού που πραγματικά φαντάζει ως γίγαντας… με πήλινα πόδια.
Είναι γεγονός πως η Bundeswehr, ο γερμανικός στρατός δεν διαθέτει ούτε μια ετοιμοπόλεμη μεραρχία.
Πρόκειται για μια παραδοχή, την οποία άλλωστε είχε αποκαλύψει μόλις πριν λίγους μήνες - συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2023 – ο ίδιος ο Pistorius.

Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε... τη Γερμανία

«Δεν διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να αμυνθούν σε περίπτωση βάναυσου επιθετικού πολέμου π.χ. από τη Ρωσία» είχε αναφέρει ο Pistorius, ο οποίος τόνισε ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη Γερμανία ή τους συμμάχους της έναντι ενός επιτιθέμενους, όπως είναι ο ρωσικός στρατός.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κατάσταση» είχε πει τότε ο Pistorius μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Η τοποθέτηση αυτή του Pistorius είχε προκαλέσει σοκ στους υψηλόβαθμους Γερμανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν αναφέρει πως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, δεν είχαν ακούσει μια τόσο σαφή τοποθέτηση από υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ηγεσίες προσπαθούσαν να αποκρύψουν την απελπιστική κατάσταση του γερμανικού στρατού.

Έκρυβαν την αλήθεια

Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφεραν τότε γερμανικά δημοσιεύματα, πως η προκάτοχος του Pistorius, Christine Lambrecht, επιχείρησε ακόμη και να αποκρύψει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις αναφορές για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το στρατιωτικό υλικό, ενώ επί υπουργίας της Ursula von der Leyen - της νυν επικεφαλής της Κομισιόν - αντίστοιχες αναφορές είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες και οι βουλευτές μπορούσαν μόνο να διαβάσουν τα στοιχεία σε ειδική αίθουσα της Bundestag.

Επειγόντως όπλα

Στην τοποθέτηση του αυτή ο Pistorius είχε επισημάνει πως η Γερμανία οφείλει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
«Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να τις εκπληρώνουμε.
Κατά το παρελθόν δεν το κάναμε.
Η Bundeswehr χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες» είχε αναφέρει ο Pistorius, στάση που είχε επικροτηθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται πως βάσει του σχεδίου που έχει εγκριθεί και είναι σε εξέλιξη, η Γερμανία σχεδιάζει να έχει επιχειρησιακά έτοιμη την πρώτη από τις τρεις στρατιωτικές της μεραρχίες έως το 2025.

Βοήθεια 24 δις ευρώ στην Ουκρανία

Παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία έχει χορηγήσει έως σήμερα 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και έχει επίσης προετοιμάσει άλλα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός πακέτου χειμερινής βοήθειας για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «χορηγός» του Κιέβου, μετά τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα ο καγκελάριος Scholz είχε αναφέρει πως για να διασφαλίσει την προστασία του ουκρανικού ουρανού τον ερχόμενο χειμώνα, η Γερμανία παρέχει πακέτο βοήθειας ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
«Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα άλλο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot, ένα άλλο σύστημα αεράμυνας IRIS-T, καθώς και αρκετά ακόμη αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Gepard» είχε αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος.

Αγορά πυρομαχικών

Πάντως η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει πως σχεδιάζει να υπερτριπλασιάσει το 2024 τα κονδύλιά της για την αγορά πυρομαχικών, ενώ φέρεται να διαπραγματεύεται την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών με την Ολλανδία και τη Δανία.
Η Γερμανία φέρεται να διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ολλανδία και τη Δανία για την από κοινού αγορά πυρομαχικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει από τη διάθεση πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Επιπλέον, τον περασμένο Φεβρουάριο το ΝΑΤΟ ζήτησε από τα μέλη του να αυξήσουν την προμήθεια πυρομαχικών και τις ποσότητες που αποθηκεύουν, καθώς η Ουκρανία τα ξοδεύει πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται η Δύση για να τα αντικαταστήσει.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Scholz, και παρά τις πιέσεις του Κιέβου, έχει αρνηθεί τουλάχιστον έως σήμερα να χορηγήσει στο Κίεβο τους πυραύλους Taurus, καθώς το Βερολίνο φοβάται πως μια τέτοια κίνηση, μπορεί να το εμπλέξει ακόμα περισσότερο στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, προοπτική στην οποία αντιτίθεται το Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης