Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβες Σφουγγαριών»: Μετά το Ισραήλ, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σήραγγες για να εξοντώσουν τρομοκράτες

«Βόμβες Σφουγγαριών»: Μετά το Ισραήλ, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σήραγγες για να εξοντώσουν τρομοκράτες
Για να καταστρέψουν τα υπόγεια καταφύγια και να αποκλείσουν την οδό διαφυγής, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις λέγεται ότι ετοιμάζονται να αναπτύξουν «βόμβες σφουγγαριού» για τις επερχόμενες επιχειρήσεις τους
Σχετικά Άρθρα
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα υπόγεια καταφύγια και τα κέντρα ελέγχου των μαχητών που εμπλέκονται στον βομβαρδισμό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες Λατάκια και Ιντλίμπ. Τις αντίστοιχες ανακοινώσεις έκανε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Μερών (CPVS), υποναύαρχος Vadim Kulit.
«Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους μαχητών που συμμετείχαν στον βομβαρδισμό των θέσεων των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.
Υπόγεια καταφύγια και σημεία ελέγχου παράνομων ένοπλων ομάδων στις περιοχές των οικισμών Kbana στην επαρχία Latakia, Barisha και Eriha στην επαρχία Idlib χτυπήθηκαν», είπε ο Kulit.
Το Ισραήλ διαμορφώνει επίσης σχέδια για την εξάλειψη των υπόγειων καταφυγίων της Hamas, από όπου πιστεύεται ότι επιχειρούν και επιτίθενται στο εβραϊκό έθνος.
Για να καταστρέψουν τα υπόγεια καταφύγια και να αποκλείσουν την οδό διαφυγής, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις λέγεται ότι ετοιμάζονται να αναπτύξουν «βόμβες σφουγγαριού» για τις επερχόμενες επιχειρήσεις τους.
Με την επικείμενη πλήρους κλίμακας ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, αναδύονται ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση του IDF για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου ιστού των υπόγειων σηράγγων της Hamas μήκους 500 χιλιομέτρων, οι οποίες είναι φορτωμένες με πιθανούς κινδύνους.
Η Hamas έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τις σήραγγες κάτω από την πυκνοκατοικημένη Γάζα για να κρύψει όπλα, κέντρα διοίκησης και μαχητές.
Τα περάσματα έχουν εξελιχθεί, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως άξονες εξαερισμού και ηλεκτρική ενέργεια για αυξημένη πολυπλοκότητα.
Μερικές φτάνουν μάλιστα σε βάθος έως και τα 100 πόδια, είναι γεμάτες παγίδες και οχυρωμένες με σκυρόδεμα, επιτρέποντας στους μαχητές της Hamas να κρυφτούν κάτω από σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, αποφεύγοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
82631a67d3.jpg

Το σύνθετο δίκτυο, που συχνά αναφέρεται ως «ιστός αράχνης», χρησίμευσε ως οδός διαφυγής για τους μαχητές της Hamas που υποχώρησαν σε αυτό με περίπου 200 Ισραηλινούς ομήρους μετά τη βίαιη εισβολή στα σύνορά τους στις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η στόχευση του εκτεταμένου δικτύου υπόγειων σηράγγων που διατηρεί η Hamas είναι ένα δύσκολο έργο λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει την πλήρη έκτασή του. Το 2021, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε 100 χιλιόμετρα από αυτές τις σήραγγες, αλλά η Hamas επέμεινε ότι είχε ένα δίκτυο 500 χιλιομέτρων, με μόνο το 5% να επηρεάζεται.
Το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα και μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των σηράγγων, επένδυσε σε ένα σύστημα ανίχνευσης σήραγγας το 2014. Αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε από την Elbit Systems και την Rafael Advanced Defense Systems, γνωστές για το έργο τους στο Iron Dome αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα.
Ωστόσο, οι αισθητήρες έχουν περιορισμούς, καθώς δεν είναι αλάνθαστοι, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν σήραγγες που κάνουν απότομες στροφές και μπορεί να γίνουν περίπλοκες σε διασταυρώσεις.
Με μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή να πλησιάζει, Ισραηλινοί στρατιώτες πρόκειται να εισέλθουν στα δύσκολα υπόγεια περάσματα, προκαλώντας ανησυχίες για ένα πιθανό λουτρό αίματος.
Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ενδέχεται να διαθέτουν ένα «μυστικό όπλο» που θα μπορούσε να τις βοηθήσει στην επικίνδυνη υπόγεια αποστολή τους.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε δοκιμές ενός νέου όπλου, γνωστού ως «βόμβες σφουγγαριών», μια χημική ένωση που παράγει αφρό για να κλείσει τα ανοίγματα στο υπόγειο «μετρό» της Γάζας.

Τι είναι η βόμβα σφουγγαριού;

Το IDF έχει αξιοποιήσει τη χημική τεχνολογία, εισάγοντας ένα νέο συστατικό οπλοστάσιο γνωστό ως «Βόμβες Σφουγγαράδων». Αυτές οι καινοτόμες συσκευές, που αναπτύχθηκαν από το IDF, δεν εξαρτώνται από εκρηκτικά.
Αντίθετα, δημιουργούν μια αξιοσημείωτη έκρηξη αφρού, που έχει σχεδιαστεί μοναδικά για να σφραγίζει τις εισόδους της σήραγγας και άλλα ανοίγματα, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση εχθρικών μαχητών.
Ενώ το IDF δεν έχει επιβεβαιώσει την ανάπτυξη αυτών των «βομβών σφουγγαριών», η τελευταία έκθεση αναφέρει την πιθανή χρήση τους σε επιχειρήσεις πεδίου.
Η Telegraph ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις Ισραηλινών στρατιωτών που χρησιμοποίησαν αυτές τις συσκευές κατά τη διάρκεια προσομοιωμένων ασκήσεων που διεξήχθησαν το 2021. Οι ασκήσεις εκτελέστηκαν στη στρατιωτική βάση Tze'elim, που βρίσκεται στην έρημο Negev κοντά στα ασταθή σύνορα της Γάζας.
Η βάση είναι ευρέως αναγνωρισμένη για τη φιλοξενία ενός προσομοιωμένου παλαιστινιακού χωριού που περιλαμβάνει ένα σύστημα υπόγειας σήραγγας που δημιουργήθηκε ρητά για την εκπαίδευση του προσωπικού των IDF για χερσαίες αποστολές σε τοποθεσίες όπως η Γάζα.

sponge_bomb_cover_image-sixteen_nine.avif

Σήραγγες τρόμου

Ο θεμελιώδης σκοπός πίσω από τη «βόμβα σφουγγαριού» είναι να ενισχύσει την ασφάλεια των Ισραηλινών στρατιωτών καθώς μπαίνουν βαθύτερα στο σύνθετο δίκτυο σήραγγας.
Σφραγίζοντας αποτελεσματικά πιθανά ανοίγματα και περάσματα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Hamas για ενέδρες και επιθέσεις, αυτές οι εξειδικευμένες συσκευές χρησιμεύουν ως ζωτικό προστατευτικό μέτρο για την προώθηση των στρατευμάτων.
Η «βόμβα σφουγγαριού» έχει σχεδιαστεί έξυπνα. Διατηρείται σε ένα ανθεκτικό πλαστικό δοχείο με δύο υγρά που χωρίζονται από ένα μεταλλικό φράγμα.
Όταν ένας στρατιώτης είναι έτοιμος να το χρησιμοποιήσει, βγάζοντας το μεταλλικό φράγμα πυροδοτεί μια χημική αντίδραση. Αυτό αναγκάζει τα δύο υγρά να αναμειχθούν γρήγορα και να μετατραπούν σε στερεό αφρό, κλείνοντας τις εισόδους της σήραγγας και καθιστώντας το ασφαλέστερο για τα στρατεύματα των IDF στις σήραγγες.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στη χρήση του υγρού γαλακτώματος στις σήραγγες, καθώς μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι ορισμένοι στρατιώτε υπέστησαν προβλήματα όρασης λόγω κακού χειρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης