Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος για την τιμή του φυσικού αερίου λόγω Αιγύπτου - Στο +6%

Άνοδος για την τιμή του φυσικού αερίου λόγω Αιγύπτου - Στο +6%
Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών έσβησε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει την χερσαία του επίθεση στη Γάζα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου σημειώνουν κέρδη άνω του 6% στα 53,7 ευρώ. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς σε γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.
Aerio1_2.JPG
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Αιγύπτου εκμηδενίστηκαν, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες διακοπές ρεύματος στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Προηγουμένως οι εισαγωγές ήταν της τάξης των 800 εκατ. κ.π. ημερησίως, και πλέον η ελάττωσή τους αναγκάζει τις Αρχές να αυξήσουν τη διάρκεια των διακοπών. Πρόσθετο πρόβλημα για την Αίγυπτο είναι η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ των τελευταίων ημερών λόγω του καιρού.
Σύμφωνα με το Reuters, η Chevron αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του κοιτάσματος αερίου Ταμάρ στο Ισραήλ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς και ταυτόχρονα διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω του αγωγού EMG προς την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος στηρίζεται στις εισαγωγές αυτές τόσο για τις δικές της ανάγκες, όσο και για επανεξαγωγή μέσω των σταθμών υγροποίησης που διαθέτει.
Επίσης, η εγχώρια παραγωγή αερίου βρίσκεται φέτος σε χαμηλό τριετίας, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης