Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις - Στο +0,50% ο DAX

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις - Στο +0,50% ο DAX
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας τον Οκτώβριο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 3,5%
(upd 3) Ανοδικά κινούνται σήμερα (30/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τον πόλεμο Ισραήλ και Hamas, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία και τη Γερμανία.
Πιο αναλυτικά
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,50% στις 14.758,34 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,93% στις 7.359,08 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 6.847,03 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,76%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,82% στις 27.510,08 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,73% στις 432,73μονάδες.

Ισπανία - Αμετάβλητος στο 3,5% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2023

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας τον Οκτώβριο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 3,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE) που δόθηκαν τη Δευτέρα.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά τη διάρκεια του μήνα και τη βραδύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, ανέφερε το INE.
Ο δομικός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 5,2% σε ετήσια βάση, από 5,8% την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.
Ο εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση 12μηνος πληθωρισμός της Ισπανίας ήταν 3,5%, από 3,3% τον Σεπτέμβριο και κάτω από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Γερμανία - Ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% στο γ' 3μηνο 2023

Ελαφρά μείωση 0,1% παρουσίασε η οικονομία της Γερμανίας στο γ' τρίμηνο του 2023, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζεται να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3%. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία, ωστόσο, αναθεώρησε τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο σε μια μέτρια επέκταση 0,1%, από στασιμότητα.
Το ποσοστό για το α' τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε στασιμότητα, από προηγούμενη συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε το γ' τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Γερμανία - Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2023 - Σε χαμηλό 2 ετών

Σημαντική χαλάρωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, οπότε και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 3%.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 4,3% τον Οκτώβριο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός που είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους από τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου ενόψει αποφάσεων Fed για τα επιτόκια

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνοντας απώλειες 1%, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί εν όψει της συνεδρίασης της Fed και των στοιχείων της Κίνας για τη μεταποίηση που αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, αντισταθμίζοντας τις ανοδικές πιέσεις από την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1% ή 97 σεντς στα 89,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση 1,3% ή 1,13 δολάρια στα 84,41 δολάρια το βαρέλι.
«Παρά την κλιμάκωση του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, η χερσαία εισβολή ήταν ευρέως αναμενόμενη», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets Tina Teng.
«Η εξέλιξη του Σαββατοκύριακου δεν σηματοδοτεί περαιτέρω επέκταση σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, γεγονός που προκάλεσε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου».
Τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν κλείσει την Παρασκευή με άνοδο 3% μετά την εντατικοποίηση των χερσαίων επιδρομών του Ισραήλ στη Γάζα, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Οι επενδυτές παρακολουθούν την έκβαση της συνεδρίασης της Fed των ΗΠΑ την Τετάρτη, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τα κέρδη του τεχνολογικού γίγαντα Apple Inc για ενδείξεις οποιασδήποτε οικονομικής επιβράδυνσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων στον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Ωστόσο, η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και της Ιαπωνίας πρόκειται επίσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους.
Η Κίνα θα ανακοινώσει τους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών του Οκτωβρίου αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναζητούν περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομία του κορυφαίου εισαγωγέα αργού στον κόσμο σταθεροποιείται και η ζήτηση καυσίμων βελτιώνεται μετά τα υποστηρικτικά μέτρα του Πεκίνου.
Καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση και τις τιμές ευμετάβλητες, το Brent και το WTI υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 30/10 οι ασιατικές αγορές με τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή να παραμένουν…
Οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,08%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο +0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,06%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,34% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,79%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης