Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός για Γάζα - Εντείνει την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» το Ισραήλ - Μέτωπο με Συρία, Hezbollah, απειλές από Ιράν

Σφίγγει ο κλοιός για Γάζα - Εντείνει την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» το Ισραήλ - Μέτωπο με Συρία, Hezbollah, απειλές από Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τις χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας - Σκηνές πογκρόμ... Ισραηλινών στο Dagestan της Ρωσίας
(Συνεχές upd) Με τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν ανελέητα τη Γάζα και με τις χερσαίες δυνάμεις τους να έχουν εισβάλλει έως και 4 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας και με τα τανκ να προσεγγίζουν τα περίχωρα της πόλης της Γάζας, η διεθνής κοινότητα φοβούμενη μια γενικότερη ανάφλεξη που μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο, καλεί τον ισραηλινό στρατό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επιχειρήσεις του και να προστατεύσει τους αμάχους Παλαιστίνιους.
Κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν με ιδιαίτερη επιτυχία οι Ισραηλινοί, αν κρίνει κανείς από τους περισσότερους από 8.300 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι αλλά και από τα πλήγματα στα νοσοκομεία Shifa και Al – Quds στην πόλη της Γάζας, όπου εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 64.000 άνθρωποι.
Συγκρούσεις πάντως μεταξύ της Hamas και των Ισραηλινών αναφέρονται στα νότια εδάφη, ανατολικά της πόλης Khan Younis, τη στιγμή που επιθέσεις εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στο Λίβανο αλλά και στη Συρία.
Η Συρία υποστηρίζει ότι επλήγησαν δύο θέσεις του στρατού της, η Ιορδανία ζητά από τις ΗΠΑ να την ενισχύσουν με συστήματα Patriot τη στιγμή που το Ιράν υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να αναλάβει δράση και η Hamas απευθύνει έκκληση στην Αίγυπτο για βοήθεια.
Όλα δείχνουν κλιμάκωση της κρίσης με τους περιφερειακούς - και όχι μόνο - παίκτες να είναι έτοιμοι να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απόρρητο έγγραφο από το 2016 προειδοποιούσε για χτύπημα από τη Hamas

Την ίδια ώρα, αποκαλύψεις έρχονται από το... 2016, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συνέταξε ένα έγγραφο 11 σελίδων που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Hamas να διασχίσει τα σύνορα της Γάζας, να κατακλύσει κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, να οργανώσει σφαγές και να πάρει ομήρους. Μια προειδοποίηση που εκθέτει τον Netanyahu, ο οποίος ήταν ενημερωμένος για έναν τόσο σοβαρό κίνδυνο για την χώρα του αλλά επέλεξε να αδιαφορήσει.
Το έγγραφο, μέρη του οποίου δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή Yedioth Ahronoth, προαναγγέλλει πολλά από τα στοιχεία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και υποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης της Hamas, αλλά προφανώς δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις αρκετά σοβαρά.
Εκείνο το πρωί του Σαββάτου (7/10), περίπου 2.500 τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, στα σπίτια τους και σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Η Χαμάς και οι συμμαχικές τρομοκρατικές φατρίες έσυραν επίσης τουλάχιστον 239 ομήρους - μεταξύ των οποίων περίπου 30 παιδιά - πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν αιχμάλωτοι.
«Η Hamas σκοπεύει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ισραηλινό έδαφος στέλνοντας έναν σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένων δυνάμεων (όπως οι Νούχμπα [κομάντο] για παράδειγμα) στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να συλλάβουν μια ισραηλινή κοινότητα (ή ίσως ακόμη και αρκετές κοινότητες) στα σύνορα της Γάζας και να πάρει ομήρους», έγραψε ο Λίμπερμαν στο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο.
«Πέρα από τη σωματική βλάβη στους ανθρώπους, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική βλάβη στο ηθικό και τα αισθήματα των πολιτών του Ισραήλ».
Σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου 28/10, ο Liberman ανέφερε το έγγραφο, λέγοντας ότι το έδωσε στον Πρωθυπουργό Netanyahu τον Δεκέμβριο του 2016, προειδοποιώντας ότι η Χαμάς θα επιτεθεί «ακριβώς με τον τρόπο που το έκανε» στις 7 Οκτωβρίου, εάν δεν εξουδετερωθούν οι δυνατότητές της.
Ο Liberman, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην συμμετάσχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu, ανέφερε ότι ο Netanyahu έπρεπε να πειστεί να θίξει το θέμα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου το έγγραφο απορρίφθηκε μεταξύ άλλων από τους αρχηγούς ασφαλείας.

New York Times για το φιάσκο του Ισραήλ: Είχε σταματήσει να παρακολουθεί τη Hamas έναν χρόνο πριν - «Χαμένος κόπος»

Εκτεταμένο ρεπορτάζ με θέμα το φιάσκο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ που οδήγησε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου δημοσιεύουν οι «New York Times».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μονάδα 8.200, η ειδική μονάδα μυστικών επιχειρήσεων και παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των μελών της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας έναν χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κρίνοντας την επιχείρηση «χαμένο κόπο».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να συλλέγουν πληροφορίες για τη Hamas τα τελευταία χρόνια, έχοντας πεισθεί ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνους που προέρχονταν από τη δράση της οργάνωσης που διοικεί από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, από τον Μάιο του 2021, ήταν ότι η Hamas δεν έχει λόγο να εξαπολύσει επίθεση από τη Γάζα, που θα προκαλούσε μία καταστροφική απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ, δήλωσαν στους «New York Times» πέντε μη κατονομαζόμενα πρόσωπα που εγνώριζαν τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με τη Hamas.
Αντ' αυτού, οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Hamas προσπαθούσε να πυροδοτήσει τη βία κατά των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

Βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Hamas

Η Hamas δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο τρεις Ισραηλινές που κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τρεις γυναίκες επικρίνουν τον πρωθυπουργό Netanyahu και τον καλούν να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Τον κατηγορούν ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.


Απελευθερώθηκε γυναίκα στρατιωτικός όμηρος από τη Γάζα

Μια όμηρο στρατιωτικό απελευθέρωσε ο IDF κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ori Megidish απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων του IDF. Η Megidish απήχθη από την οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η στρατιώτης υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο, είναι καλά και συναντήθηκε με την οικογένειά της.
ce10e39f-aa2c-4b77-ac23-921e7068214c.jpg

Μάχες σώμα με σώμα με την Hamas - Τανκ στα περίχωρα της πόλης της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες ημέρες έχει πλήξει 600 στρατιωτικούς στόχους της Hamas, ανάμεσα στους οποίους είναι αποθήκες όπλων, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων καθώς και κρυσφύγετα της Hamas.
Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν στη Λωρίδα της Γάζας, εμπλέκονται σε άμεσες μάχες με την Hamas.
«Προχωράμε στο έδαφος, εντοπίζουμε τρομοκράτες και κάνουμε επιθέσεις από αέρος.
Υπάρχει επίσης άμεση επαφή μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων και των τρομοκρατών της Hamas και διεξάγονται μάχες εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε σύμφωνα με τα επιχειρησιακά μας σχέδια.
Οι επιθετικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν σύμφωνα με τα στάδια των εχθροπραξιών και τους στόχους του πολέμου» τόνισε ο Hagari.
Εκτιμάται πως
οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε μια περιοχή περίπου 4 χιλιομέτρων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, στις βόρειες περιοχές της, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να μεταδίδει πως ισραηλινά τανκ βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

Αποχώρησαν - Δεν γίνονται επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως τα ισραηλινά τανκ που μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας και κατέλαβαν οδικό άξονα που συνδέει τον Βορρά με το Νότο, τελικά αποχώρησαν από τα εδάφη της Γάζας.
Όπως αναφέρουν, οι Ισραηλινοί δεν πραγματοποιούν επιθετικές επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την παλαιστινιακή πλευρά, ισραηλινά τανκ επιτέθηκαν σε δύο αυτοκίνητα αλλά αμέσως ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες κατάφεραν να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς σε υποχώρηση.

Βομβαρδισμοί

Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά μαχητικά εξακολουθούν να βομβαρδίζουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ακόμα και νοσοκομεία όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι, καθώς το Ισραήλ υποστηρίζει πως κάτω από το νοσοκομείο Al – Quds είναι το αρχηγείο της Hamas.
Ο Hagari επισήμανε ότι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί και στο βόρειο Ισραήλ και ότι αυτός είναι έτοιμος για κάθε σενάριο.

Νεκροί δεκάδες μαχητές της Hamas

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας
«Στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτήρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν.
Ένα μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε κτήριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Hamas» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ δεν έχει σχέδιο καταστροφής της Γάζας, αλλά της Hamas

Το Ισραήλ δεν θέλει να καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θέλει να εξολοθρεύσει την Hamas και να απελευθερώσει τους ομήρους λέει ο πρέσβης του Ισραήλ στη Ρωσία, Alex Ben Zvi.
«Δεν υπάρχει σχέδιο καταστροφής της Λωρίδας της Γάζας.
Υπάρχουν σχέδια για τη καταστροφή των στρατιωτικών δομών της Hamas και την επιστροφή των ομήρων» είπε μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 ο Ισραηλινός πρέσβης, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται για επέκταση της στρατιωτικής σύγκρουσης, αν και είναι έτοιμο για αυτήν.
Σύμφωνα με τον Alex Ben Zvi, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να γίνουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.

Χτύπησαν θέσεις του στρατού της Συρίας

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί χτύπησαν θέσεις του στρατού της Συρία ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών έναντι του Ισραήλ.
«Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκρατικές υποδομές στη συριακή επικράτεια» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, αν και ΜΜΕ της Συρίας έκαναν γνωστό πως οι Ισραηλινοί έπληξαν δύο στρατιωτικές θέσεις στη Daraa.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως υπήρξαν κάποιες απώλειες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε θέσεις από όπου εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος.
Οι ρουκέτες «έπεσαν σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Δεν είναι σαφές ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Επίθεση και στη Δυτική Όχθη

Εισβολή όμως πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin, όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.
Το Al Jazeera μετέδωσε πως οι δύο άντρες πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ η Jerusalem Post κάνει λόγο για συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων τρομοκρατών και δυνάμεων του Ισράηλ γύρω από τον καταυλισμό.

Μέτωπο και με Λίβανο

Την ίδια ώρα,  συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τη Hezbollah που δραστηριοποιείται στο Λίβανο να δηλώνει ότι επιχείρησε κατά ισραηλινής μονάδας πεζικού κοντά στα σύνορα την Κυριακή (29/10).
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές υποδομές της Hezbollah στην περιοχή Har Dov σε απάντηση στις επιθέσεις κατά μονάδων του.
Ο IDF επίσης ότι κατέγραψε εκτοξεύσεις ρουκετών προς την κατεύθυνση του χωριού Malkia και απάντησε στα πυρά.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz δήλωσε ότι «παράλληλα με την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο νότο, είμαστε προετοιμασμένοι για ισχυρή άμυνα και έτοιμοι για επιθέσεις σε όλο το βόρειο μέτωπο».
«Εάν απαιτείται, έχουμε την ικανότητα να ενεργούμε και να προκαλούμε σοβαρή ζημιά στη Hezbollah στον Λίβανο, και όπου κι αν επιχειρεί εναντίον μας», είπε ο Gantz.

Χάος στη Μέση Ανατολή, εάν εμπλακεί στον πόλεμο με το Ισραήλ ο Λίβανος

Ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα βυθιστεί στο χάος
, εάν ο Λίβανος εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati.
Σε δηλώσεις του στο Skynews ο Mikati κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει να παραβιάζει τα σύνορα και να βάλει τέλος στις επιθέσεις.
«Εάν ο Λίβανος μπει στον πόλεμο, ολόκληρη η περιοχή θα βυθιστεί σε κατάσταση χάους.
Ωστόσο, το εάν θα μπει ο Λίβανος σε αυτόν τον πόλεμο, εξαρτάται απόλυτα από το Ισραήλ.
Ο πόλεμος θα φουντώσει, εάν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν να παραβιάζουν τα σύνορα μας και να επιτίθενται» τόνισε ο Mikati.
«Έχουμε συμφωνήσει με διεθνείς οργανισμούς επί ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση που πραγματικά ξεσπάσει πόλεμος» υποστήριξε ο Mikati, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για το σχέδιο του.

Βόμβα Ιράν: Αναλαμβάνουμε δράση

Την άμεση εμπλοκή του Ιράν στην πολεμική ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής προανήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi.
«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, που μπορεί να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση.
Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζει να παρέχει ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν σαφή απάντηση το πεδίο της μάχης» σημείωσε ο Raisi.
Νωρίτερα, ο Raisi είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι το Ιράν δεν θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην παρέμβουν στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Ιορδανία σε ΗΠΑ: Στείλτε μας Patriot

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot για να την βοηθήσει να ενισχύσει την άμυνά της, σε αυτήν την περίοδο των περιφερειακών εντάσεων και των συγκρούσεων.
«Ζητήσαμε από την αμερικανική πλευρά να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνάς μας με συστήματα Patriot» είπε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Mustafa Al Hiyari.

Hamas σε Αίγυπτο: Βοηθήστε μας

Την ίδια στιγμή, η Hamas ζητά από την Αίγυπτο να ενεργήσει με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι κάτοικοι της είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις για της δοθεί άδεια προκειμένου να μπει βοήθεια στη Γάζα.
Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Mussa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas.
7_41.jpg
8_35.jpg
Ρωσία: 60 προσαγωγές για το... ποκγκρόμ κατά Ισραηλινών στο Dagestan

Σε 60 προσαγωγές υπόπτων για την επίθεση κατά Ισραηλινών στο αεροδρόμιο του Dagestan της Ρωσίας
, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, προχώρησαν οι ρωσικές αρχές.
«Πάνω από 150 από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στις ταραχές ταυτοποιήθηκαν» και «εξήντα από αυτούς προσήχθησαν», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για 9 τραυματίες αστυνομικούς.
Υπενθυμίζεται πως πλήθος διαδηλωτών έκανε έφοδο στο αεροδρόμιο χθες Κυριακή 29/10 αναζητώντας «Εβραίους» μετά την άφιξη πτήσης από το Τελ Αβίβ, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν δυνάμεις ασφαλείας να επέμβουν για να τους απομακρύνουν από την εγκατάσταση.
Βίντεο δείχνουν άτομα να αποπειρώνται να κάνουν έλεγχο σε οχήματα, να ζητούν ταυτότητα επιβάτη, να ανοίγουν διά της βίας τις πόρτες τερματικού σταθμού, να προσεγγίζουν πεζή αεροσκάφος στον διάδρομο.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινοί και Εβραίοι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο αεροδρόμιο.
«Το Ισραήλ «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε όλον τον κόσμο», τόνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu. Ξεπέρασαν τους 8.300 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Νεκρά 3.324 παιδιά

Το υπουργείο Υγείας της Hamas έκανε γνωστό ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε τουλάχιστον 8.306, εκ των οποίων τα 3.457 είναι παιδιά.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου.

Διαπραγματεύσεις για τους 238 ομήρους

Παρά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση των 238 ομήρων (μια όμηρος απευλευθερώθηκε στις 30/10), συνεχίζονται αν και με πιο αργούς ρυθμούς.
Πηγές της Hamas αναφέρουν πως είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν τους μη Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός και προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στα νοσοκομεία της Γάζας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
Όσον αφορά τους Ισραηλινούς ομήρους, η Hamas ζητά τη διασφάλιση των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για τη μεταφορά τραυματιών στην Αίγυπτο μέσω της Rafah καθώς και απελευθέρωση Παλαιστινίων, γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ.
6_42.jpg
Κλειστά 30 νοσοκομεία και κέντρα υγείας - Το Ισραήλ βομβαρδίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας και ζητά άμεση εκκένωση

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον 30 νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν κλείσει στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς, ενώ άλλα είχαν κλείσει ορισμένα τμήματα τους επειδή δεν έχουν πια καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες ούτε και ιατρικά υλικά και φάρμακα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Νοσοκομείο Nasr λειτουργεί μόνο το τμήμα επειγόντων περιστατικών για τα θύματα των βοβμαρδισμών, ενώ κάθε άλλο τμήμα έχει κλείσει.
Περισσότερα νοσοκομεία αναμένεται να κλείσουν τελείως τις επόμενες ώρες και ημέρες, εάν δεν επιτραπούν προμήθειες στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας.
Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες πυκνές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Al -  Quds που είναι το μεγαλύτερο της Γάζας, στο οποίο εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο 12.000 άνθρωποι.
Το Ισραήλ λέει ότι οι επιδρομές πραγματοποιούνται επειδή η Hamas έχει ένα διοικητήριο κάτω από το νοσοκομείο, χωρίς να παρέχει στοιχεία για αυτό.
Πάντως, οι Ισραηλινοί καλούν και πάλι τον παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει τις βόρειες περιοχές της Γάζας και να κινηθούν προς το νότο.

Al Jazeera: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί απαγορευμένα εμπρηστικά πυρομαχικά

Εν τω μεταξύ το αραβικό κανάλι Al Jazeera δημοσίευσε βίντεο που υποδεικνύει ότι γίνεται χρήση εμπρηστικών πυρομαχικών κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 12 Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, λέγοντας ότι η χρήση τέτοιων όπλων θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροπρόθεσμου τραυματισμού.
Το Ισραήλ είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων.
Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων, αν και το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει και επομένως δεν δεσμεύεται τυπικά από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης