Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan για Ισραήλ: Υπεραισιόδοξο σενάριο για συρρίκνωση της οικονομίας 11% το δ’ τρίμηνο, με υποτίμηση του πολιτικού ρίσκου

JPMorgan για Ισραήλ: Υπεραισιόδοξο σενάριο για συρρίκνωση της οικονομίας 11% το δ’  τρίμηνο, με υποτίμηση του πολιτικού ρίσκου
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στο Τελ Αβίβ έχει υποχωρήσει κατά 11% σε τοπικό νόμισμα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το σέκελ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2012
Σε σχετικά καθησυχαστικές αναφορές στην οικονομία του Ισραήλ επιδίδονται οι επενδυτικοί οίκοι, εν προκειμένω η JPMorgan και.. προσγειώνουν τις προβλέψεις για τις απώλειες εξαιτίας της αντιπαράθεσης στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, δεν παύουν όμως να τονίζουν την κατακόρυφη αυξηση του γεωπολιτικού ρίσκου που σχετικοποιεί εκ των πραγμάτων κάθε πρόβλεψη,
Η οικονομία του Ισραήλ ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προειδοποιεί η JPMorgan Chase & Co., καθώς κορυφώνεται ο πόλεμος με τη Hamas.
Οι αρχικές προβλέψεις της επενδυτικής =τράπεζας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Hamas έκαναν επιδρομή στο νότιο Ισραήλ, ήταν «πολύ αισιόδοξες», έγραψαν οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, σε έκθεση με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε περίπου 24 ώρες προτού το Ισραήλ αρχίσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα και πριν ο πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu προειδοποιήσει για μια «μακρά και δύσκολη» στρατιωτική επιχείρηση.
Οι εκτιμήσεις της τράπεζας είναι από τις πιο απαισιόδοξες από τους αναλυτές της Wall Street μέχρι στιγμής.
Οι επενδυτές, ωστόσο, έχουν ήδη πουλήσει σε μεγάλο βαθμό ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στο Τελ Αβίβ έχει υποχωρήσει κατά 11% σε τοπικό νόμισμα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το σέκελ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2012.
Η JPMorgan εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ισραήλ κατά 2,5% φέτος και 2% το 2024.
Η εκτίμηση της πτώσης κατά 11% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου αφορά την εποχικά προσαρμοσμένη ανάπτυξη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο.
Οι κίνδυνοι «ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι πτωτικοί», ανέφεραν οι αναλυτές, ενώ πρόσθεσαν ότι «η εκτίμηση του αντίκτυπου του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ παραμένει δύσκολη τόσο λόγω της ακόμη πολύ μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την κλίμακα και τη διάρκεια της σύγκρουσης όσο και λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων υψηλής συχνότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης