Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, βομβαρδισμός νοσοκομείου με 12.000 άτομα - Βόμβα Ιράν: Αναλαμβάνουμε δράση

Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, βομβαρδισμός νοσοκομείου με 12.000 άτομα - Βόμβα Ιράν: Αναλαμβάνουμε δράση
Το Ιράν προανήγγειλε την εμπλοκή του στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής - Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης
(Συνεχές upd) Υπό τους ανελέητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού παραμένει η βόρεια Γάζα, που σύμφωνα με καταγγελίες και βίντεο του Al Jazeera στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών επλήγη με εμπρηστικές βόμβες, όπλο απαγορευμένο εντός αστικού ιστού, ενώ το Ισραήλ ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις του εντός της Γάζας, προχωρώντας σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu αποκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου 28/10 «είσοδο στη δεύτερη φάση της επιχείρησης».
Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού φέρονται να έχουν προχωρήσει μόλιες περίπου 4 χιλιόμετρα εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Από διαφορετικές κατευθύνσεις τα στελέχη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας επιχειρούν να καθαρίσουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της περιοχής, όπως είναι Beit Hanoun, Beit Lahia 
 αλλά και η παραλιακή Atrata.
Προκειται για μικρής εμβέλειας επιχειρήσεις και όχι βέβαια για μια ευρεία χερσαία επιχείρηση, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο IDF, συμμετέχουν κατά κύριο λόγο τεθωρακισμάνα
Το Ισραήλ έπληξε 450 στόχους της Hamas στη λωρίδα της Γάζας μέσα σε 24 ώρες ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, που περιλάμβαναν αρχηγεία της ομάδας, παρατηρητήρια και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό την πόλη της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο με μπαράζ βομβαρδισμών σε όλη την διάρκεια της ημέρας ακόμη και το μεγαλύτερο νοσοκομείο όπου έχουν βρει καταφύγιο 12.000 άμαχοι, σε μια ορατή προσπάθεια να διώξει από την περιοχή τον άμαχο πληθυσμό και να  αποτρέψει κάθε προσπάθεια παροχής ιατρικής βοήθειας. 
Σύμφωνα με τις ισραηλινες αρχές έχουν ανημερώσει τις οικογένειες 239 ατόμων που απήχθησαν στη Γάζα  ενώ 40 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Αυξάνεται η ένταση στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο - Κατάρριψη ισραηλινού drone εντός ισραηλινού εδάφους - Ρουκέτες και από τη Συρία

Την ίδια ώρα,  συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τη Hezbollah που δραστηριοποιείται στο Λίβανο να δηλώνει ότι επιχείρησε κατά ισραηλινής μονάδας πεζικού κοντά στα σύνορα την Κυριακή (29/10).
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές υποδομές της Hezbollah στην περιοχή Har Dov σε απάντηση στις επιθέσεις κατά μονάδων του.
Ο IDF επίσης ότι κατέγραψε εκτοξεύσεις ρουκετών προς την κατεύθυνση του χωριού Malkia και απάντησε στα πυρά.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz δήλωσε ότι «παράλληλα με την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο νότο, είμαστε προετοιμασμένοι για ισχυρή άμυνα και έτοιμοι για επιθέσεις σε όλο το βόρειο μέτωπο».
«Εάν απαιτείται, έχουμε την ικανότητα να ενεργούμε και να προκαλούμε σοβαρή ζημιά στη Hezbollah στον Λίβανο, και όπου κι αν επιχειρεί εναντίον μας», είπε.'
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό drone νοτιοανατολικά του Λιβάνου με πύραυλο εδάφους-αέρος, καταρρίπτοντάς το εντός του ισραηλινού εδάφους.
Το drone χτυπήθηκε κοντά στο Khiam, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, πρόσθεσε η Hezbollah σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Δύο πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Λίβανο είπαν στο πρακτορείο ότι ήταν η πρώτη φορά που η Hezbollah ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ισραηλινού drone
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε ότι ο στρατός επιτέθηκε σε μια ομάδα τρομοκρατών που προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους από τα σύνορα του Λιβάνου.
Επιπλέον, ένα αεροσκάφος του IDF επιτέθηκε σε έναν τρομοκράτη που αναγνωρίστηκε ότι χειριζόταν ένα drone που κινούνταν προς το ισραηλινό έδαφος και σκότωσε έναν άλλο τρομοκράτη που πλησίασε τα σύνορα κοντά στο Kibbutz Hanita.
Αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού επιτέθηκαν σε στόχους της Hezbollah στον Λίβανο ως απάντηση σε εκτοξεύσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το βράδυ προς το ισραηλινό έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του IDF είπε ότι μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν τρομοκρατικές βάσεις και στρατιωτικές υποδομές.
Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί 10 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.
Μετά την αρχική αναφορά σχετικά με τις σειρήνες που ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, εντοπίστηκαν δέκα εκτοξεύσεις ρουκετών που περνούσαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.
Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε το Λίβανο.
Επίσης ο IDF ανακοίνωσε πλήγματα με ρουκέτες από τη Συρία
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Συρία προς το Ισραήλ, πέφτοντας σε ανοιχτή περιοχή.

Washington Post: Σε αδιέξοδο η Δύση, επαφές με Hezbollah και Λίβανο για να μην ανοίξει το βόρειο μέτωπο

Η Δύση έχει έρθει σε επικοινωνία με τις λιβανικές αρχές, καθώς και με εκπροσώπους του κινήματος της Hezbollah , και τους ζητά να απόσχουν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ώστε να μην μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση, αναφέρει η Washington Post την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, επικαλούμενη δυτικό αξιωματούχο .
«(Η Δύση ζητά από τον Λίβανο και τη Hezbollah ) να απόσχουν από οποιαδήποτε κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα και, γενικά, ο Λίβανος να μείνει μακριά από τη σύγκρουση στη Γάζα», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την πηγή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Λίβανος «δεν μπορεί να αντέξει μια νέα σύγκρουση με φόντο την κατάρρευση του κράτους και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση».
Ένας άλλος ανώνυμος Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι οι λιβανικές αρχές ζητούν επίσης από τη Hezbollah να μην αναμειχθεί στη σύγκρουση.
«Ως κυβέρνηση, λέμε στη Hezbollah ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τον πόλεμο», αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ανώτερη λιβανέζικη πηγή.
Οι εκπρόσωποι της Hezbollah φέρεται να απαντούν: «Σας καταλαβαίνουμε, αλλά επίσης δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταστροφή της Hamas».

Η επιχείρηση στη Γάζα  - Βομβάρδισαν νοσοκομείο όπου φιλοξενούνται 12.000 άνθρωποι 

Η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και του Internet στη Γάζα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής.
Οι περισσότεροι άμαχοι που έχουν απομείνει δεν έχουν σπίτι και φαγητό και λεηλατούν τις αποθήκες του ΟΗΕ για να επιβιώσουν.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από τις «επιχειρήσεις» τους στη Γάζα.
Στο ένα βίντεο φαίνονται τα τεθωρακισμένα του Ισραηλινού στρατού να προελαύνουν μέσα στον Παλαιστινιακό θύλακα, ενώ σε ένα δεύτερο, η αεροπορία βομβαρδίζει στόχους.
«Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε κτίρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, καθώς και σε αντιαρματικές θέσεις, παρατηρητήρια και στρατιωτικές υποδομές.
Εξουδετερωθήκαν τρομοκράτες που άνοιξαν πυρά και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή της περιοχής Zikim στη Λωρίδα της Γάζας», σημειώνεται σε ανάρτηση των IDF.


Το νοσοκομείο Al-Quds στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταφεύγουν περίπου 12 χιλιάδες κάτοικοι, δέχτηκε πυρά, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadath την Κυριακή (29/10).
«Η ανατολική και η νότια πλευρά του νοσοκομείου Al-Quds στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν πυρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εσωτερικών, το Ισραήλ έπληξε επίσης τα περίχωρα ενός νοσοκομείου στην περιοχή Tel al-Hawa νότια της πόλης της Γάζας.
Νωρίτερα την Κυριακή (20/10), η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι η ηγεσία της δύναμης Al-Quds έλαβε προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό σχετικά με την πρόθεσή της να χτυπήσει την ιατρική εγκατάσταση.
Εκτός από 400 ασθενείς, περίπου 12 χιλιάδες άνθρωποι προφυλάσσονται εκεί από τους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι εκκλήσεις του Τελ Αβίβ να εγκαταλείψουν το κτίριο προκαλούν ανησυχία, καθώς «είναι αδύνατο να εκκενωθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο τραυματίες».
Το Al Jazeera μίλησε με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για το Ισραήλ να στοχεύει τις εγκαταστάσεις ή τις γύρω περιοχές.
«Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο, καμία στρατιωτική παρουσία, τίποτα απολύτως. Μόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι εδώ, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τα σπίτια τους. Χιλιάδες άλλοι αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA», είπε.
Evacuation Order for Gaza's Al-Quds Hospital Amplifies Humanitarian Crisis
Gaza Conflict: Israel Demolishes Al-Quds Hospital amidst Rising Tensions
Βόμβα Ιράν: Αναλαμβάνουμε δράση

Την άμεση εμπλοκή του Ιράν στην πολεμική ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής προανήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi.
«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, που μπορεί να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση.
Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζει να παρέχει ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν σαφή απάντηση το πεδίο της μάχης» σημείωσε ο Raisi.
Νωρίτερα, ο Raisi είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι το Ιράν δεν θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην παρέμβουν στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Το Ισραήλ κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη μετά την επίσκεψη της Hamas

Το Ισραήλ «βλέπει με σοβαρότητα την απουσία μιας ξεκάθαρης και σαφούς καταδίκης από τη Μόσχα της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, δήλωσε η Simona Halperin,
Ένταση καταγράφεται στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραηλ καθώς ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα, Anatoly Viktorov κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα την Πέμπτη (26/10).
Το Ισραήλ «βλέπει με σοβαρότητα την απουσία μιας ξεκάθαρης και σαφούς καταδίκης από τη Μόσχα της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρασίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβειρα Simona Halperin, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον πρέσβη της Ρωσίας.
«Η φιλοξενία των ηγετών της Hamas μεταφέρει ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας κατά των Ισραηλινών», πρόσθεσε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Απύθμενο θράσος του Ισραήλ: Ζητά παύση της χρηματοδότησης του OHE λόγω αντισημιτισμού

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan κάλεσε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου οργανισμού, λίγες ημέρες μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του μη δεσμευτικού ψηφίσματος που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Κάθε έντιμη χώρα θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον ΟΗΕ.
Μέχρι να σταματήσει η προκατάληψη και ο αντισημιτισμός, δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως συνήθως», δήλωσε στο Fox News, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ έχει δομικά ελαττώματα επειδή το ένα τρίτο των κρατών μελών του είναι μουσουλμανικές χώρες.

Συνομιλίες Biden με Netanyahu και Αραβες ηγέτες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu μίλησε την Κυριακή (29/10/2023) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ανακοίνωσε το γραφείο του, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) επέκτειναν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πόλεμο να μπαίνει στην 4η εβδομάδα του.
Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργού τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού να είναι πιο στοχευμένα και να επικεντρώνονται σε αποδεδειγμένα στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μη μεγιστοποιούνται οι απώλειες μεταξύ αμάχων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού στις ισραηλινές επιχειρήσεις, καθώς ήδη κοντά στη Γάζα επιχειρούν αμερικανικά drones Reaper για λογαριασμό των IDF.
Όπως αναφέρει το Ιράν, οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 5.000 άνδρες.
Στην ισραηλινή επιχείρηση φέρεται να συμμετείχαν τρεις μεραρχίες και αρκετές ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρός Biden είχε συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, χωρίς να διευκρινίσει τα ονόματα των ηγετών ούτε την ατζέντα, απλώς αναφέρθηκε γενικά στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 29/10 αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες – οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο – στη Γάζα και άρα οι άνθρωποι που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους στο Βορρά και να μάθουν πώς είναι. 
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ είχε προκαλέσει το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.
thlepikoinvnioew_1.PNG
thlepikoinvjies_mama_1.PNG


Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, οι μισοί παιδιά


Το υπουργείο Υγείας της Hamas έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου 28/10 προς Κυριακή 29/10 ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχουν ξεπεράσει πια τους 8.000.
«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλειστά 30 νοσοκομεία και κέντρα υγείας - Το Ισραήλ βομβαρδίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας και ζητά άμεση εκκένωση

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον 30 νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν κλείσει στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς, ενώ άλλα είχαν κλείσει ορισμένα τμήματα τους επειδή δεν έχουν πια καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες ούτε και ιατρικά υλικά και φάρμακα.
Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Nasr λειτουργεί μόνο το τμήμα επειγόντων περιστατικών για τα θύματα των βοβμαρδισμών, ενώ κάθε άλλο τμήμα έχει κλείσει.
Περισσότερα νοσοκομεία αναμένεται να κλείσουν τελείως τις επόμενες ώρες και ημέρες, εάν δεν επιτραπούν προμήθειες στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας.
Συν τοις άλλοις ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες πυκνές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς που είναι το μεγαλύτερο της Γάζας που είναι γεμάτο με ασθενείς και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο, ανέφερε το Associated Press επικαλούμενο μάρτυρες.

κυριακι_παιδι.JPG

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιδρομές πραγματοποιούνται επειδή η Hamas έχει ένα διοικητήριο κάτω από το νοσοκομείο, χωρίς να παρέχει στοιχεία γι' αυτό.
Κάτοικοι ωστόσο είπαν ότι τα τελευταία χτυπήματα κατέστρεψαν τους περισσότερους από τους δρόμους που οδηγούσαν στο νοσοκομείο.
«Η πρόσβαση στο νοσοκομείο γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε ο Mahmoud al Saouah, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο εντός του νοσοκομείου.
«Φαίνεται ότι θέλουν να αποκόψουν την περιοχή».
Πράγματι στις 11 π.μ. τοπική ώρα μάλιστα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς.
"Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο",
προσθέτει σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

kyriaki_anazitisi_1.PNG
BBC: Αδειάζει η βόρεια Γάζα

Το BBC μετέδωσε ότι μήνυμα του διεθνή ανταποκριτή Geremy Brown που ανέφερε ότι την Κυριακή το πρωί ώρα 7 τοπική ώρα, παρατηρώντας τη Γάζα, από το ξενοδοχείο του στο Ashkelon που βρίσκεται 10 χλμ μακριά από τα σύνορα, είδε για πρώτη φορά τους δρόμους άδειους, σημάδι πως ενδεχομένως μεγάλο μέρος των αμάχων Παλαιστινίων έχει εγκαταλείψει την περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός καλεί καθηmερινά και κάλεσε ξανά το Σάββατο 28/10 και την Κυριακή 29/10 τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα όπου βρίσκεται το κυβερνείο και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου σηράγγων της Hamas και να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, υποσχόμενος ότι  θα έρθει ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
«Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (29/10) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν», σημείωσε ο ισραηλινός στρατός. 

Το Ισραήλ βομβάρδισε και το νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα, ενώ καλούσε τους αμάχους να πάνε εκεί

Εν τω μεταξύ το Al  Jazeera ανάρτησε σοκαριστικές φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο Nasser που βρίσκεται στο προσφυγικό στρατόπεδο Khan Younis στη νότια Γάζα.
Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν ότι το νοσοκομείο Nasser που βρίσκεται στο κομμάτι της Γάζας το οποίο το Ισραήλ υποτίθεται ότι δεν βομβαρδίζει, αντίθετα δηλώνει ότι είναι ασφαλές προτρέπει μάλιστα τους αμάχους να καταφύγουν σε αυτό, έχει μετατραπεί σε ερείπια.
kyriakigaza2.JPG
Al Jazeera: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί απαγορευμένα εμπρηστικά πυρομαχικά

Εν τω μεταξύ το αραβικό κανάλι Al Jazeera δημοσίευσε βίντεο που υποδεικνύει ότι γίνεται χρήση εμπρηστικών πυρομαχικών κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 12 Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, λέγοντας ότι η χρήση τέτοιων όπλων θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροπρόθεσμου τραυματισμού.
Το Ισραήλ είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων.
Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων, αν και το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει και επομένως δεν δεσμεύεται τυπικά από αυτό.

kyrakigaza4.JPG


Επιδρομές και 3 νεκροί στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου 28/10 προς Κυριακή 29/10 συνεχίστηκαν οι επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οδηγώντας στο θάνατο τριών
Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου θα φτάσει τους 114.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν διαδηλώσεις φοιτητών που πραγματοποίησαν πορείες στις πόλεις Jenin και Nablus στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακτιβιστές, οι μαθητές φώναζαν συνθήματα υπέρ της Γάζας και κατά του Ισραήλ.
Κατά τη διάκρεια των διαδηλώσεων, οι Παλαιστίνιοι μαθητές συνεπλάκησαν με τις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής και τους πέταξαν πέτρες. 
Κατά τις συμπλοκές στη Nablus και σε άλλες πόλεις, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι από ελεύθερους σκοπευτές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 23 υπόπτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν μαχητές της Hamas.
Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 1.030 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 700 μαχητών της Χαμάς, από την έναρξη του πολέμου.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές έχει τώρα διπλασιαστεί σε 10.000.
Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου 5.200 Παλαιστίνιους που κρατούνταν πριν από τη σύγκρουση και 4.000 εργάτες από τη Γάζα που εργάζονταν στο Ισραήλ και τώρα κρατούνται σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.
Το Ισραήλ συνέλαβε επίσης άλλους τρεις Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά από έφοδο στα σπίτια τους.
Οι δύο άνδρες, οι οποίοι πυροβολήθηκαν σε δύο διαφορετικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Δυτική Όχθη, ταυτοποιήθηκαν ως Rasmi Arafat, 35 ετών, και Hussein Rabi, 29 ετών,
ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο είπε ότι ο Arafat υπέκυψε στα τραύματά του αφού πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Askar στη Ναμπλούς, ενώ ο Rabi είχε πυροβοληθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh.

OHE: Καταρρέει η δημόσια τάξη λεηλασίες σε αποθήκες τροφίμων για λίγο αλεύρι

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και βασικά είδη επιβίωσης, ανακοίνωσε η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών.
«Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, αποκόπτοντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.
Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου, ενώ πριν τον αποκλεισμό εισέρχονταν 100 φορτηγά καθημερινά.

Ερυθρός Σταυρός: Ζητάμε προστασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη


«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί» αυτό που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε χθες Σάββατο η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η Mirjana Spoljaric, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε «αποκλιμάκωση».
«Είναι απαράδεκτο το ότι οι άμαχοι δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμιά επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση. Πρόκειται για καταστροφική αποτυχία, που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί», τόνισε η κυρία Spoljaric, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.
Επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει επανειλημμένα να «απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι».
Η ΔΕΕΣ, που ήδη διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και σε άλλα τέτοια εγχειρήματα.
Ζήτησε επίσης να της δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί ομήρους, να τους προσφέρει ιατρικές φροντίδες και να διευκολύνει επαφές με τις οικογένειές τους.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί οι αντιμαχόμενοι να προστατεύουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές και απαγορεύει να χρησιμοποιούνται άμαχοι σαν ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία στρατιωτικών στόχων, υπενθύμισε η ΔΕΕΣ.
Η έμμεση μομφή αφορά τόσο το Ισραήλ, που επικρίνεται διότι δεν κάνει αρκετά για να αποφεύγει τους θανάτους αμάχων, όσο και τη Hamas, που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες.
«Μπροστά σ’ αυτή τη δραματική ένοπλη σύρραξη, αυτό που είναι σήμερα απόλυτα απαραίτητο είναι η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη», επέμεινε η κυρία Σπόλιαριτς.
«Η ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικού προς τη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η δυνατότητα αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών. Η διαρκής ανθρωπιστική πρόσβαση είναι επιτακτική ανάγκη και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να δρουν σε ασφαλές περιβάλλον», τόνισε επίσης.
Εκκλήσεις να μην βομβαρδίζονται τα νοσοκομεία από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό στρατό να σταματήσει να στοχοποιεί τις υποδομές υγείας, καλώντας παράλληλα την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Rafah.
«Ζητήσαμε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και τις επιθέσεις κατά των εκτοπισμένων με ιατρική βοήθεια», είπε ο Asraf al Koundra, προσθέτοντας ότι οι λειτουργίες του νοσοκομείου παρεμποδίστηκαν σοβαρά από την παρουσία χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.
«Ζητάμε από τα αδέρφια μας στην Αίγυπτο να ανοίξουν ξανά το πέρασμα της Rafah και να το αφήσουν να λειτουργήσει για να έχουμε τακτική ιατρική βοήθεια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπεί η είσοδος των απελπιστικά απαραίτητων ανθρωπιστικών προμηθειών.
«Η Βόρεια Γάζα ισοπεδώνεται ενώ ολόκληρη η Λωρίδα χτυπιέται και οι άμαχοι δεν έχουν πού να βρουν καταφύγιο», ανέφερε μια δήλωση της οργάνωσης βοήθειας που εδρεύει στην Ελβετία.
«Οι ενέργειες των ηγετών του κόσμου είναι πολύ αδύναμες, πολύ αργές, καθώς ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία δεν έχει κάνει τίποτα για να κυριαρχήσει στην αδιάκριτη βία που εξαπολύεται σε έναν αβοήθητο λαό.
«Τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν από ασθενείς, οι ακρωτηριασμοί και οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς την κατάλληλη αναισθησία και τα νεκροτομεία πλημμυρίζουν από πτώματα», αναφέρει η ομάδα.
Ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως είναι εντελώς ανεπαρκής, φθάνει με το σταγονόμετρο την τελευταία εβδομάδα, αποκλειστικά μέσω της διέλευσης στη Rafah,
στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με συναίνεση του Ισραήλ, που έχει επιβάλει σχεδόν απόλυτη πολιορκία στον θύλακα.
Ενώ εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά εγγυώνταν στον εφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έκτοτε μόλις μερικές δεκάδες μπόρεσαν να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα την τελευταία εβδομάδα.
Η διακοπή του εφοδιασμού με καύσιμα –προϊόντος με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές χρήσεις– έχει αναγκάσει νοσοκομεία, αρτοποιεία, όπως και σταθμούς αφαλάτωσης να πάψουν να λειτουργούν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης