Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας, με περιορισμούς στις εξαγωγές γραφίτη - Σε ποιες εταιρείες κάνουν ζημιά

Κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας, με περιορισμούς στις εξαγωγές γραφίτη - Σε ποιες εταιρείες κάνουν ζημιά
Η απόφαση ελήφθη σε αντίποινα για τους περιορισμούς της Δύσης στις εξαγωγές τσιπ
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί στις δυτικές εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές γραφίτη, ως αντίποινα στην απόφαση των των κρατών της Δύσης να θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο γνώστες του κλάδου.
Ο γραφίτης είναι βασικό συστατικό στα ανόδια μπαταριών EV.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου, οι εταιρείες που εξάγουν συνθετικό γραφίτη υψηλής καθαρότητας, υψηλής σκληρότητας και υψηλής έντασης, καθώς και οι εξαγωγείς νιφάδων φυσικού γραφίτη και των προϊόντων του, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άδειες αποστολής αυτών των προϊόντων εκτός Κίνας.

Αντίποινα για τους περιορισμούς της Δύσης στις εξαγωγές τσιπ

Η κίνηση αυτών των αρχών της Κίνας - που ειναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής γραφίτη στον κόσμο - ήταν ξεκάθαρα αντίποινα κατά της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές τσιπ.
Από την 1η Δεκεμβρίου, οι εξαγωγείς συνθετικού γραφίτη υψηλής καθαρότητας, υψηλής σκληρότητας και υψηλής έντασης, καθώς και οι εξαγωγείς φυσικού γραφίτη νιφάδων και των προϊόντων του, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άδειες αποστολής αυτών των προϊόντων εκτός Κίνας.
Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών EV, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής γραφίτη - του μοναδικού μεγάλου εξαρτήματος.
Οι εταιρείες γραφίτη της μεγάλης ασιατικής χώρας επεξεργάζονται τόσο το φυσικό υλικό που εξορύσσεται εντός και εκτός αυτής, όσο και τις συνθετικές μορφές του.
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κορυφαίοι αγοραστές τόσο του φυσικού όσο και του συνθετικού κινεζικού γραφίτη και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να μειώσουν τις προμήθειες γραφίτη που χρειάζονται οι εταιρείες εκεί για την παραγωγή ανοδίων - τα αρνητικά ηλεκτρόδια των μπαταριών EV.

Γιατί είναι ευάλωτες οι εταιρείες της Δύσης

Ορισμένοι Κινέζοι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο, καθώς οι περισσότερες μπαταρίες EV που χρησιμοποιούν γραφίτη, χρησιμοποιούν συνθετικό υλικό.
Εταιρείες όπως η Qingdao Haida, ένας σημαντικός παίκτης στην αρένα του γραφίτη, εκτιμούν ωτόσο ότι θα υπάρξουν σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις, αναμένοντας οδηγίες από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
Η στρατηγική της Κίνας δεν είναι πρωτοφανής.
Η χώρα έχει περιορίσει τις διεθνείς αποστολές και σε άλλα κρίσιμα μέταλλα, επιβάλλοντας άδειες εξαγωγής στο γάλλιο και το γερμάνιο, που επηρεάζουν την παγκόσμια παραγωγή τσιπ.
Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters υπαινίχθηκαν επίσης ότι η Κίνα μπορεί να περιορίζει τις εξαγωγές του γραφίτη γιατί είναι χρήσιμο υλικό σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Αλλά  ενώ οι κινεζικές εταιρείες με διεθνή παρουσία δεν ανησυχούν για τους περιορισμούς στις εξαγωγές γραφίτη, οι ξένοι κατασκευαστές έχουν καθυστερήσει να υιοθετήσουν το συνθετικό γραφίτη, σε μεγάλο βαθμό λόγω του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και του υψηλού του κόστους.
Αυτή η καθυστέρηση τους καθιστά ευάλωτους στους πρόσφατους κινεζικούς περιορισμούς και απειλεί τη λειτουργική τους σταθερότητα.
Ένας υπάλληλος στην Qingdao Haida, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία επεξεργασίας γραφίτη,  είπε στο Reuters ότι τα προϊόντα της εταιρείας παράγονται με συνθετικό γραφίτη, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ανόδους μπαταριών ιόντων λιθίου και καλύπτεται από τους νέους κανόνες και εξάγεται στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
«Δεν έχουμε οδηγίες από το MOFCOM (Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας) σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για άδειες εξαγωγής, αλλά σίγουρα θα κάνει τη διαδικασία εξαγωγής πιο άβολη», είπε το άτομο.

Hitachi, POSCO, Tesla, Epsilon Advanced Material

Παρόλο που ξένες εταιρείες όπως η Gotion High Tech και η Ningbo Shanshan υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο των περιορισμών, δεδομένων των προδιαγραφών των προϊόντων τους και των σχεδίων παραγωγής τους στο εξωτερικό, η κατάσταση για τις μεγάλες δυτικές εταιρείες που φτιάχνουν εξαρτήματα με φυσικό γραφίτη είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Εταιρείες όπως η Hitachi Chemical και η POSCO βρίσκονται ενδεχομένως στο στόχαστρο, με βασικούς παράγοντες του κλάδου να προσπαθούν να αξιολογήσουν το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων.
Είναι ενδιαφέρον ότι το σενάριο που εκτυλίσσεται ωθεί οντότητες όπως η Syrah Resources, προμηθεύτρια της Tesla και η Epsilon Advanced Materials της Ινδίας να επαναβαθμονομήσουν τις στρατηγικές τους, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και δίνοντας έμφαση στην τοπική παραγωγή συνθετικού γραφίτη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ινδικής εταιρείας Sunit Kapur, «πιστεύουμε ότι ο περιορισμός της ποσότητας γραφίτη που εξάγεται από την Κίνα - και πιθανώς η αύξηση της τιμής του γραφίτη που θα δημιουργήσει - επιδεινώνει τις προκλήσεις (και) αποτελεί παράδειγμα της ανάγκης ανάπτυξης συνθετικού γραφίτη για τις ΗΠΑ τοπικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης