Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο αίτημα των ΗΠΑ στο Κατάρ - Ζητούν να επιβληθεί λογοκρισία στο Al Jazeera και περιορισμός της πληροφόρησης για τον πόλεμο

Αδιανόητο αίτημα των ΗΠΑ στο Κατάρ - Ζητούν να επιβληθεί λογοκρισία στο Al Jazeera και περιορισμός της πληροφόρησης για τον πόλεμο
Ο Blinken έθεσε στον πρωθυπουργό του Κατάρ τον περιορισμό της ειδησεογραφίας που προέρχεται από το Al Jazeera για τον πόλεμο στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, φέρεται να ζήτησε από το Κατάρ να περιορίσει την κάλυψη που παρέχει το Al Jazeera για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas, καθώς η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι το κανάλι πυροδοτεί την κοινή γνώμη κατά της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ και εντείνει τους κινδύνους μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Μάλιστα, ο Blinken έθεσε το ζήτημα της κάλυψης του πολέμου στο ανώτατο επίπεδο, αφού ζήτησε από τον Σείχη του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani το κλείσιμο της ειδησεογραφικής κάνουλας του δορυφορικού καναλιού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, ο ίδιος ο Blinken αποκάλυψε ότι προχώρησε στο εν λόγω αίτημα από το Κατάρ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Εβραίους ηγέτες των ΗΠΑ.
Η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης Biden για το δίκτυο αντανακλά τον υψηλό αντίκτυπο που έχει η κάλυψή του στην κοινή γνώμη στον αραβικό κόσμο.
Σημειώνεται ότι το Al Jazeera είναι ένας από τους λίγους ειδησεογραφικούς οργανισμούς με λειτουργικό γραφείο στη Γάζα, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να αναφέρει τις καταστροφικές επιπτώσεις του σφοδρού βομβαρδισμού του Ισραήλ στο έδαφος.
Ένα μπαράζ βομβαρδισμών που σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 7.028 ανθρώπους, σχεδόν 3.000 από αυτούς ανήλικους. 

Γιατί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχοποιούν το Al Jazeera 

Προ λίγων ημερών το δορυφορικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ μετέδωσε πλάνα του δημοσιογράφου al-Dahdouh να «σπάει» από τη θλίψη του καθώς κοίταζε το σώμα του γιου του στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.
Η σύζυγος, η κόρη και ο εγγονός του σκοτώθηκαν επίσης στην απεργία της Τρίτης, μαζί με άλλα 21 άτομα.
«Μας εκδικούνται μέσω των παιδιών μας;» φώναξε σπαρακτικά, καθώς γονάτισε πάνω από το σώμα του γιου του.
Τότε, σε ανακοίνωσή του, το δίκτυο είχε δηλώσει ότι «καταδικάζει έντονα την αδιάκριτη στόχευση και δολοφονία αθώων πολιτών στη Γάζα, που οδήγησε στην απώλεια της οικογένειας του Wael al-Dahdouh και αμέτρητων άλλων».
Μία άλλη δημοσιογράφος του Al Jazeera, ο Shireen Abu Akleh, σκοτώθηκε από πυρά πέρυσι ενώ έκανε ρεπορτάζ για ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη.
Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» ένας από τους στρατιώτες του να την πυροβόλησε, αφού αρχικά επέμεινε, στο γνωστό μήκος κύματος, ότι είχε σκοτωθεί από τα πυρά των Παλαιστινίων.
Αργότερα, μια κοινή έρευνα που διεξήχθη από την Forensic Architecture και την παλαιστινιακή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε «σκόπιμα» και το Al Jazeera υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Υπενθυμίζεται ότι αν και το Al Jazeera χρηματοδοτείται από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, το δίκτυο διατείνεται ότι έχει συντακτική ανεξαρτησία.
Βέβαια το δίκτυο θεωρείται ευρέως από τις ξένες κυβερνήσεις ως εργαλείο ήπιας ισχύος για τη μοναρχία του Κόλπου.
Μάλιστα, στο παρελθόν ρεπορτάζ του Al Jazeera έχουν προκαλέσει καταγγελίες για υποκίνηση τρομοκρατίας από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.
Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε σε έκτακτα μέτρα που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στο Ισραήλ, με το σκεπτικό ότι οι εκπομπές του προωθούν τη Χαμάς και ισοδυναμούν με «υποκίνηση».
Ωστόσο, η Trita Parsi, του Quincy Institute for Responsible Statecraft, με έδρα την Ουάσιγκτον, εκτιμάει ότι το Al Jazeera ήταν ευρέως σεβαστό στον αραβικό κόσμο ως έγκυρη πηγή στον τρέχοντα πόλεμο, επειδή συνέχισε να εστιάζει στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ακόμη και αν άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν μειώσει την κάλυψή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης