Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη Γάζα, το Κατάρ επανεξετάζει την παρουσία της Hamas στα εδάφη του

Εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη Γάζα, το Κατάρ επανεξετάζει την παρουσία της Hamas στα εδάφη του
Η Hamas άνοιξε το πολιτικό της γραφείο στη Ντόχα το 2012
Οι εκπρόσωποι του Κατάρ μετέφεραν στους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ ότι ήταν ανοιχτό να επανεξετάσουν την παρουσία της Hamas στο Κατάρ μόλις επιλυθεί το ζήτημα των αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή (27/10).
Μάλιστα, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμφωνία των δύο κρατών -η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post- επιτεύχθηκε σε συνάντηση στη Ντόχα αυτόν τον μήνα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani.
Σημειώνεται πως το κράτος του Κόλπου, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ηγείται των συνομιλιών μεσολάβησης με τη Hamas και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση περισσότερων από 200 ομήρων που συνελήφθησαν στη διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.
Oι σχετικές πρωτοβουλίες κρίνονται κατ' αρχάς επιτυχείς, αφού η μεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων, μέσω του διαλόγου του τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Hamas.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που οδήγησε το αραβικό κράτος του Κόλπου, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Hamas, προχωρούσαν και ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη.
Η Hamas άνοιξε το πολιτικό της γραφείο στη Ντόχα το 2012 και αρκετοί αξιωματούχοι της παλαιστινιακής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ομάδας Ismail Haniyeh και του πρώην αρχηγού της Khaled Meshaal, περνούν τακτικά χρόνο στη Ντόχα.

Captureφφρερερε.JPG

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 14 Οκτωβρίου με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani, ο Αμερικανός Υπεξ Antony Blinken είχε δηλώσει ότι «δεν πρέπει να συνεχιστούν οι συνήθεις σχέσεις» με τη Hamas, όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ ήθελαν η Ντόχα να κλείσει το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ απάντησε ότι σκοπός του πολιτικού γραφείου ήταν «να αποτελέσει έναν τρόπο επικοινωνίας και παροχής ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή, όχι για την υποκίνηση οποιουδήποτε πολέμου».
Συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης