Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky σε Sunak: Οι Ρώσοι έχασαν «τουλάχιστον μία ταξιαρχία» στη μάχη της Avdiivka

Zelensky σε Sunak: Οι Ρώσοι έχασαν «τουλάχιστον μία ταξιαρχία» στη μάχη της Avdiivka
«Κάθε φορά οι στρατιώτες μας τους σταμάτησαν και τους απώθησαν προκαλώντας οδυνηρές απώλειες» ισχυρίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον μια ταξιαρχία στην προσπάθειά τους να προελάσουν στην πόλη Avdiivka της ανατολικής Ουκρανίας.
Η Ρωσία ανανέωσε την προσπάθειά της να περικυκλώσει την πολιορκημένη πόλη στα μέσα Οκτωβρίου, προσπαθώντας να συντρίψει τις ουκρανικές θέσεις με συνεχείς καταιγισμούς πυροβολικού και κύματα στρατευμάτων και οχημάτων μάχης, σύμφωνα με τις τοπικές και στρατιωτικές αρχές στην Ουκρανία.
«Οι εισβολείς έκαναν αρκετές προσπάθειες να περικυκλώσουν την Avdiivka, αλλά κάθε φορά οι στρατιώτες μας τους σταμάτησαν και τους απώθησαν προκαλώντας οδυνηρές απώλειες. Στις περιπτώσεις αυτές, ο εχθρός έχασε τουλάχιστον μια ταξιαρχία», είπε ο Zelensky στον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό και δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο εκ μέρους της Ρωσίας.
Οι ταξιαρχίες διαφέρουν ως προς το μέγεθός τους και μπορεί να αριθμούν 1.500 έως και 8.000 στρατιώτες.
Οι απώλειες στο πεδίο της μάχης αποτελούν κρατικό μυστικό στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αν και πιστεύεται ότι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες και από τις δύο πλευρές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς κάνουν λόγο για εδαφικά κέρδη από τα στρατεύματα της Μόσχας στην περιοχή, ενώ η Ουκρανία χαρακτηρίζει την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη και λέει ότι η Μόσχα έχει ρίξει έναν τεράστιο αριθμό δυνάμεων σε αυτή την επίθεση.
Η επίθεση της Ρωσίας στην Avdiivka έχει γίνει το επίκεντρο του πεδίου της μάχης σχεδόν πέντε μήνες αφότου το Κίεβο εξαπέλυσε την αντεπίθεση στις κατεχόμενες νότιες και ανατολικές περιοχές.
Το Κίεβο έχει σημειώσει πιο αργή πρόοδο από αυτήν που επιθυμούσε, λόγω των τεράστιων ρωσικών χαρακωμάτων και ναρκοπεδίων, αλλά συνεχίζει να αναφέρει μικρά κέρδη στον στρατηγικής σημασίας νότο.
Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό κοντά στην Avdiivka, οι οποίες θα «υπονομεύσουν πιθανότατα τις ρωσικές επιθετικές ικανότητες μακροπρόθεσμα».
Σε ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης , το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε σήμερα ότι ο στρατός «κρατά σταθερά την άμυνα και προκαλεί σημαντικές απώλειες» στα ρωσικά στρατεύματα, προσθέτοντας ότι δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την πόλη.
Η Avdiivka, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από το Donetsk, περιβάλλεται από ρωσικά εδάφη στα βόρεια, ανατολικά και νότια, αφήνοντας μόνο τα δυτικά της για τα στρατεύματα του Κιέβου για τον ανεφοδιασμό και την απομάκρυνση του πληθυσμού.
Η πόλη, στην οποία βρίσκεται ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής οπτάνθρακα (κοκ), δέχεται επιθέσεις από το 2014, όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Ο Vitaliy Barabash, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Αβντίιβκα, δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις για την κατάληψη της πόλης ήταν οι μεγαλύτερες από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης