Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε η επανάσταση; Επιστήμονες παρασκεύασαν πειραματικό εμβόλιο κατά της κοκαΐνης

Ήρθε η επανάσταση; Επιστήμονες παρασκεύασαν πειραματικό εμβόλιο κατά της κοκαΐνης
Η ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο την περασμένη εβδομάδα - ύψους 500.000 ευρώ - στα βραβεία «Euro Health Innovation για την Ιατρική» στη Λατινική Αμερική
Η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κοκαΐνης στον κόσμο, ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για τον εθισμό στο ακριβό ναρκωτικό και το ισχυρό παράγωγό του, το κρακ: ένα εμβόλιο.
Το δοκιμαστικό εμβόλιο, το οποίο έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ζώα, ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση που εμποδίζει την κοκαΐνη και το κρακ να φθάσουν στον εγκέφαλο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών ότι θα καταφέρουν να βοηθήσουν τους χρήστες να ξεφύγουν από τον «κύκλο» του εθισμού.
Με απλά λόγια, όσοι είχαν εξάρτηση από την κοκαΐνη, δεν έχουν πλέον εξάρτηση από το συγκεκριμένο ναρκωτικό, αναφέρει το Science Alert.
«Εάν η θεραπεία μέσω εμβολίου λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η πρώτη φορά που ο εθισμός στην κοκαΐνη θα καταπολεμάται με εμβόλιο», δήλωσε ο ψυχίατρος Φρεντερίκο Γκαρσία, συντονιστής της ομάδας που ανέπτυξε το ενέσιμο σκεύασμα στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του «Minas Gerais».
Η ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο την περασμένη εβδομάδα - ύψους 500.000 ευρώ - στα βραβεία «Euro Health Innovation για την Ιατρική» στη Λατινική Αμερική, με χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία «Eurofarma».
Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να παράξει αντισώματα που συνδέονται με μόρια κοκαΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα πολύ μεγάλα για να παρεισφρήσουν το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου , όπου το φάρμακο διεγείρει συνήθως υψηλά επίπεδα ευχαρίστησης, της ντοπαμίνης.
Παρόμοιες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον «υπ′ αριθμό 1 καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο», σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Το «Calixcoca», έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματικό δοκιμές που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα, παράγοντας σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της κοκαΐνης με λίγες παρενέργειες.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγεγραμμένη θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη και το κρακ. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό ψυχολογικής συμβουλευτικής και αποκατάστασης, όταν είναι απαραίτητο», λέει ο Garcia.
Το εμβόλιο παρασκευάζεται με χημικές ενώσεις σχεδιασμένες στο εργαστήριο και όχι με βιολογικά συστατικά.
Αλλά δεν θα είναι μια «πανάκεια» που μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε, λέει ο Garcia.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης