Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα στη Wall, σε έδαφος διόρθωσης με -0,5% ο S&P 500 – Στο -1,12% ο Dow, o Nasdaq +0,38%

Mεικτά πρόσημα στη Wall, σε έδαφος διόρθωσης με -0,5% ο S&P 500 – Στο -1,12% ο Dow, o Nasdaq +0,38%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους φόβους περί ύφεσης να αναζωπυρώνονται, σπρώχνοντας τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 σε έδαφος διόρθωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -1% στις 32.447 μον., ο δείκτης S&P 500 καταγράφει μείωση -0,60% στις 4.112 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται +0,15% στις 12.614 μον.
δσσδσσ.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel «έτρεξε» με +9,29%, καθώς οι επιδόσεις της εταιρείας για το τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ειδικότερα, ο κατασκευαστής ημιαγωγών ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 41 σεντ ανά μετοχή έναντι της εκτίμησης της LSEG στα 22 σεντ.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, εκτοξεύτηκαν στα 14,16 δισεκ. δολ., έναντι 13,53 δισεκ. δολ. που αναμενόταν ευρέως (αλλά μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).
Σημειώνεται πως οι πωλήσεις υποχώρησαν για έβδομο σερί μήνα.

Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ραγδαία, διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά ζοφερό τοπίο για τις μετοχές.
Η νέα εποχή υψηλότερων επιτοκίων έχει προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων ανατρέποντας το status quo της τελευταίας δεκαετίας, δήλωσε στο CNBC ο David Neuhauser.
Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό ήταν αυτό το τοπίο για τις μετοχές, ο αναλυτής είπε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Σημειώνεται πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έκλεισε στο 4,837%.

Στα μάκρο, σε χαμηλό διετίας κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς επιβράδυνε περαιτέρω, παρότι η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άλμα.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,7% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.
Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δείκτης επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2020, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης στο 5,25%-5,50%.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω γεωπολιτικού κινδύνου

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που τα περισσότερα άνοιξαν με απώλειες, ενώ στη συνέχεια όλα (εκτός του γαλλικού) γύρισαν σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο, από τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) η εικόνα άρχισε να αλλάζει και οι δείκτες χάνουν σημαντικά από τα κέρδη τους, λόγω αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου από τη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,30% στις 14.687 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 7.291 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC βρέθηλε στις 6.795 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,36%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,8% στις 27.287 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,56% στις 430,77 μονάδες.
8sd.JPG
Οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τους οικονομικούς δείκτες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν αυξημένες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% το γ' τρίμηνο του 2023, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σταθερά έπειτα από ένα πρωτοφανές σερί 10 αυξήσεων. Επανέλαβε τα μηνύματα γύρω από τα επιτόκια που βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα για να φέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο, εάν διατηρηθούν για «αρκετά μεγάλη διάρκεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης