Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο δομικός πληθωρισμός - Επιβραδύνθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο του 2023

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο δομικός πληθωρισμός - Επιβραδύνθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο του 2023
Επιβράδυνε περαιτέρω ο δομικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ
Σε χαμηλό διετίας κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς επιβράδυνε περαιτέρω, παρότι η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άλμα.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,7% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.
Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δείκτης επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2020, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης στο 5,25%-5,50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης