Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zuckerberg έχασε 50 δισ. δολ. στο metaverse… περισσότερα από όσα αξίζουν η Ford, η Hershey ή η Kraft Heinz

tags :
O Zuckerberg έχασε 50 δισ. δολ. στο metaverse… περισσότερα από όσα αξίζουν η Ford, η Hershey ή η Kraft Heinz
Αν το ποσό των 47 δισ. δολαρίων της Meta ήταν η καθαρή αξία ενός ατόμου, θα βρισκόταν στις 25 πρώτες θέσεις του Bloomberg Billionaires Index, μπροστά από τον συνιδρυτή της Nike
Σε σχεδόν 50 δισ. δολ. ανέρχονται οι απώλειες της του Mark Zuckerberg στο metaverse. Πρόκειται για ένα ποσό που επισκιάζει τις χρηματιστηριακές αξίες πολλών γνωστών εταιρειών και τις περιουσίες μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Ο ιδιοκτήτης του Facebook, του Instagram και του WhatsApp έχει χάσει αθροιστικά 47 δισ. δολάρια στο τμήμα του Reality Labs από την αρχή του 2019, όπως διαπιστώθηκε από ανάλυση του Insider. Η λειτουργική ζημία του τμήματος έχει διογκωθεί από κάτω από 5 δισ. δολάρια το 2019 σε πάνω από 10 δισ. δολάρια το 2021, σχεδόν 14 δισ. δολάρια το 2022 και πάνω από 11 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο Zuckerberg και η ομάδα του προβλέπουν πλήρως ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. «Αναμένουμε ότι οι λειτουργικές απώλειες της RL μας θα αυξηθούν σημαντικά το 2024», σημείωσαν στα αποτελέσματα του γ' τριμήνου της Meta. «Πολλές από τις επενδύσεις μας στο RL κατευθύνονται προς τη μακροπρόθεσμη, πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων για το metaverse που μπορεί να υλοποιηθούν πλήρως μόνο την επόμενη δεκαετία».
Οι απώλειες της Meta στο metaverse μέχρι σήμερα ξεπερνούν την κεφαλαιοποίηση της Ford (45 δισεκατομμύρια δολάρια), της Keurig Dr. Pepper (41 δισ. δολάρια), της Hershey (39 δισ. δολάρια), της Kraft Heinz (39 δισ. δολάρια) και πολλών άλλων μεγάλων εταιρειών. Σύντομα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε μέγεθος τις Lululemon (49 δισ. δολάρια), Chipotle (50 δισ. δολάρια), Target (51 δισ. δολάρια) και Monster Beverage (52 δισ. δολάρια).
Αν το ποσό των 47 δισ. δολαρίων της Meta ήταν η καθαρή αξία ενός ατόμου, θα βρισκόταν στις 25 πρώτες θέσεις του Bloomberg Billionaires Index, μπροστά από τον συνιδρυτή της Nike Phil Knight και την οικογένειά του (39 δισ. δολάρια), τον CEO της Nvidia Jensen Huang (36 δισ. δολάρια) και τον CEO της Citadel Ken Griffin (35 δισ. δολάρια). Θα αξίζουν επίσης σχεδόν τα μισά από τον Zuckerberg (105 δισ. δολάρια).
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η επιχείρηση metaverse εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό μέρος της Meta στο σύνολό της. Η εταιρεία του Zuckerberg εισέπραξε 94 δισ. δολάρια έσοδα και 42 δισ. δολάρια λειτουργικά κέρδη από το κύριο τμήμα της "Οικογένειας εφαρμογών" κατά τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με λιγότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα και 11,5 δισ. δολάρια ζημίες στην επιχείρηση RL. Ως αποτέλεσμα, η Meta εξακολουθούσε να παράγει πάνω από 30 δισ. δολάρια σε συνολικά λειτουργικά κέρδη κατά την περίοδο αυτή.
Ο Zuckerberg υπερασπίζεται εδώ και χρόνια την εικονική πραγματικότητα, την επαυξημένη πραγματικότητα και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με το metaverse. Όταν η εταιρεία του εξαγόρασε για πρώτη φορά την πρωτοπόρο VR Oculus το 2014, το όραμά του ήταν ότι ο καθένας στον κόσμο θα μπορούσε να αισθάνεται ότι κάθεται δίπλα στο γήπεδο σε έναν αγώνα του NBA, δίπλα στη σκηνή σε μια συναυλία της Taylor Swift ή στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Χάρβαρντ.
Δεν είναι σαφές αν το μεγάλο στοίχημα του Zuckerberg στο metaverse θα αποδώσει τελικά, αλλά οι απώλειες της Meta στο χώρο είναι σίγουρα εντυπωσιακές και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης