Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερηχητική Περιπολία; Η Ρωσία βγάζει στη... σέντρα το μαχητικό MiG-31 για να αναχαιτίσει το P-8A Poseidon

Υπερηχητική Περιπολία; Η Ρωσία βγάζει στη... σέντρα το μαχητικό MiG-31 για να αναχαιτίσει το P-8A Poseidon
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στις 26 Οκτωβρίου 2023, ο ρωσικός έλεγχος εναέριου χώρου στη Θάλασσα Μπάρεντς εντόπισε ένα αεροσκάφος κοντά στα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία φέρεται να διέθεσε ένα μαχητικό MiG-31 για να αναχαιτίσει και να αποτρέψει το αεροσκάφος P-8A Poseidon της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας ώστε  να πλησιάσει τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στις 26 Οκτωβρίου 2023, ο ρωσικός έλεγχος εναέριου χώρου στη Θάλασσα Μπάρεντς εντόπισε ένα αεροσκάφος κοντά στα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Για να εξακριβωθεί η ταυτότητα αυτού του αεροσκάφους που πλησιάζει και να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων, ένα μαχητικό MiG-31 από τις δυνάμεις αεράμυνας επί υπηρεσίας ανέλαβε αμέσως την κατάσταση...
Το ρωσικό πλήρωμα μαχητικών επιβεβαίωσε την ταυτότητα του εισερχόμενου αεροσκάφους ως P-8A Poseidon της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εκτελούσε επιχείρηση περιπολίας βάσης, πρόσθεσε το υπουργείο.
Το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα δήλωσε περαιτέρω ότι καθώς το μαχητικό MiG-31 πλησίαζε, το ξένο αεροσκάφος άλλαξε την πορεία του μακριά από τα σύνορα. Στη συνέχεια, το MiG-31 επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας του, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραβιαστούν τα κρατικά σύνορα.
Εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, τέτοια περιστατικά γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα και λαμβάνουν εκτενή κάλυψη στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 24 Οκτωβρίου, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 εστάλη για να αναχαιτίσει και να αποτρέψει την παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων από δύο βομβαρδιστικά B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Τότε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι το μαχητικό εκτέλεσε την αποστολή του με αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών που διέπουν τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα.
Πριν από αυτό, στις 9 Οκτωβρίου, ρωσικά μαχητικά απέτρεψαν με επιτυχία μια προσπάθεια παραβίασης των ρωσικών κρατικών συνόρων με αεροσκάφη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το εν λόγω βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος περιελάμβανε RC-135 και δύο Typhoon.
Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ έχει επίσης αναφέρει αυξημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και περιπτώσεις όπου αναπτύσσονται αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Σε απάντηση, τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να αναχαιτίσουν το ρωσικό αεροσκάφος, δημιουργώντας οπτική επαφή και παρέχοντας μια συνοδεία όπως απαιτείται για να διασφαλιστούν ασφαλείς και ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ρώσου Προέδρου, μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal φέρεται να είναι έτοιμα για εναέριες περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες θεωρούν αυτή την ενέργεια ως πιθανό αποτρεπτικό παράγοντα για τους αντιπάλους και τονίζουν ότι αυτή η απόφαση ανταποκρίνεται στην κατάσταση στη ζώνη ειδικής επιχείρησης για τη διαφύλαξη του Donbass.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία αντιλαμβάνεται την παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-31K που περιπολούν στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας ως πιθανό παράγοντα για αυξημένη ένταση. Ωστόσο, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι αυτές οι περιπολίες δεν αλλάζουν σημαντικά τη συνολική κατάσταση για τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις.
Ο Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε: «Αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός από τον επιτιθέμενο [Ρωσία] δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία. Ήδη η Ρωσία απειλεί τη χώρα μας με διάφορα όπλα καθημερινά. Και αυτή η δήλωση του τρελού δικτάτορα θα σχολιαζόταν καλύτερα από τον γραμματέα Τύπου του».
Τεχνικά, οι προδιαγραφές του αεροβαλλιστικού πυραύλου Kh-47 Kinzhal επιτρέπουν πιθανές εκτοξεύσεις στο ουκρανικό έδαφος τόσο από το βόρειο όσο και από το ανατολικό μέτωπο, με τη Μαύρη Θάλασσα να χρησιμεύει ως πρόσθετη πιθανή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Ihnat.
Επιπλέον, ρωσικά αεροσκάφη, ιδιαίτερα μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλάνα αναγνώρισης πραγματοποιούν καθημερινές περιπολίες ρουτίνας στον εναέριο χώρο στην περιοχή αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης