Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά να σταματήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα για πάντα;

Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά να σταματήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα για πάντα;
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια χερσαία εισβολή είναι παγίδα θανάτου για τον Ισραηλινό Στρατό
Για να πετύχει τον στόχο του για την πλήρη εξάλειψη της Hamas, ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να στοχεύσει υποδομές, κέντρα διοίκησης, σήραγγες, εκτοξευτές πυραύλων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που αποδίδονται στην τρομοκρατική ομάδα.
Η Hamas ελέγχει μια μεγάλη έκταση από υπόγειες σήραγγες κάτω από την πόλη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκεί κρατούνται όμηροι.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την πρώτη του περιορισμένη χερσαία εισβολή στη Γάζα στις 26 Οκτωβρίου 2023.
Η πολύωρη επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη εισβολή του συνεχιζόμενου πολέμου, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.
Στη «στοχευμένη επιδρομή», δυνάμεις πεζικού και τανκς αναπτύχθηκαν έως και ένα χιλιόμετρο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Καθώς ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της σύγκρουσης, αναμένεται μια ενδεχόμενη ευρείας κλίμακας εισβολή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Hamas.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματά του κατάφεραν να εξοντώσουν τρομοκράτες, να διαλύσουν εκρηκτικά και να εξουδετερώσουν τις απειλές κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιχείρησής του.
Στρατιώτες είχαν επίσης επιφορτιστεί με την αναζήτηση σορών αγνοουμένων Ισραηλινών.
Καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση παλεύει με το πώς να νικήσει την τρομοκρατική οργάνωση, όλες οι επιλογές φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι.

Η επίθεση της Hamas

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Hamas εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος και εξαπέλυσαν μια σειρά από επιθέσεις.
Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και 250 όμηροι παραμένουν αγνοούμενοι μετά την επίθεση.
Στρατιώτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι ήταν όλοι στόχοι των ανησυχητικών επιθέσεων.
Αμέσως μετά την επίθεση, η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών της Hamas και ανακοίνωσε την πλήρη πολιορκία της Γάζας.
Τις τελευταίες 20 ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε συχνές αεροπορικές επιθέσεις και στοχευμένες επιθέσεις στη Λωρίδα, εξαλείφοντας αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Hamas.
Πιο πρόσφατα, ο Ισραηλινός Στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα και να κινηθούν προς τα νότια καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Είναι απαραίτητη μια χερσαία εισβολή στη Γάζα;

Για να πετύχει τον στόχο του για την πλήρη εξάλειψη της Hamas, ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να στοχεύσει υποδομές, κέντρα διοίκησης, σήραγγες, εκτοξευτές πυραύλων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που αποδίδονται στην τρομοκρατική ομάδα, σύμφωνα με την Ισραηλινή αναλύτρια του Center for Security Policy, Maya Carlin.
Η Hamas ελέγχει μια μεγάλη έκταση από υπόγειες σήραγγες κάτω από την πόλη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκεί κρατούνται όμηροι.
Δεδομένου ότι η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, οι θάνατοι αμάχων αποτελούν σοβαρή ανησυχία.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Hamas ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 6.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ τις τελευταίες 20 ημέρες.
Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να επαληθευτεί.
Επιπλέον, φέρεται να περιλαμβάνει τα θύματα μιας έκρηξης σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έκτοτε αποδόθηκε σε πύραυλο που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα από Παλαιστίνιους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Η Hamas ζητά ρητά τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού.
Εάν ο Ισραηλινός Στρατός δεν ανταποκριθεί επαρκώς στην απειλή που θέτει, οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι γενικότερα κινδυνεύουν από μελλοντικές επιθέσεις.
Η βαρβαρότητα της επίθεσης της Hamas είναι μια κλήση αφύπνισης προς την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία σαφώς υποτίμησε τις δυνατότητες της Hamas και την προθυμία της να διαιωνίσει τις φρικαλεότητες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν επιθυμούν να καταλάβουν τη Γάζα, αλλά ότι είναι απαραίτητη μια χερσαία εισβολή για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα υπολείμματα της Hamas θα εξαφανιστούν.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίεσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να σταματήσουν μια εισβολή πλήρους κλίμακας, επικαλούμενοι τους ομήρους που κρατούνται κάτω από την πόλη, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Αμερικανοί.
Άλλοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μια χερσαία εισβολή είναι παγίδα θανάτου για τον Ισραηλινό Στρατό, αφού η Hamas είχε άφθονο χρόνο για να τοποθετήσει παγίδες και εκρηκτικά και οι μαχητές της κατανοούν πολύ καλύτερα το αστικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης