Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Li Keqiang – Στα 68 από ανακοπή καρδιάς

Κίνα: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Li Keqiang – Στα 68 από ανακοπή καρδιάς
Θεωρούνταν από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας μέχρι που τον παραμέρισε ο Xi Jinping
Πέθανε σε ηλικία 68 ετών από ανακοπή καρδιάς ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang.
Ο θάνατος του επήλθε περίπου 7 μήνες αφότου αποχώρησε από το πρωθυπουργικό αξίωμα, το οποίο υπηρέτησε για περίπου μια δεκαετία υπό την προεδρία του Xi Jinping.
Ο Keqiang θεωρούνταν για αρκετό καιρό ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αξίωμα που θα του άνοιγε το δρόμο και για την προεδρία της Κίνας.
Ωστόσο, και παρά το ότι αναδείχθηκε δεύτερος τη τάξει του Κομμουνιστικό Κόμματος της Κίνας στο 18ο συνέδριό του, το 2012 παραμερίστηκε από τον πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος δεν άφησε την παραμικρή ευκαιρία σε οποιοδήποτε στέλεχος να τον αμφισβητήσει.
«Ο σύντροφος Li Keqiang, ο οποίος ξεκουραζόταν στη Σαγκάη τις τελευταίες ημέρες, υπέστη ξαφνική καρδιακή ανακοπή την 26η Οκτωβρίου και παρά τις εντατικές προσπάθειες (γιατρών) να τον επαναφέρουν πέθανε (...) δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Σημειώνεται πως ο Keqiang ήταν πρωθυπουργός της Κίνας από το 2013 έως τον Μάρτιο του 2023 και θεωρούνταν από τους υπέρμαχους του ανοίγματος και της μεταρρύθμισης της κινεζικής οικονομίας.
Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
«Ο Li Keqiang πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη μας ως υπέρμαχος της πιο ελεύθερης αγοράς και των μη εχόντων.
Αλλά πάνω από όλα, θα τον θυμούνται για αυτό που θα μπορούσε να ήταν» αναφέρει ο Wen-Ti Sung, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ενώ ο lfred Wu, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στη Σιγκαπούρη, επισημαίνει ότι «όλοι αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν υπάρχουν πλέον στην κινεζική πολιτική σκηνή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης