Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη παραδοχή Αμερικανών: Ούτε η ίδια η Hamas πίστευε πόσο επιτυχία θα είχε, το Ισραήλ θα καταρρεύσει, επί μήνες ο πόλεμος

Απίστευτη παραδοχή Αμερικανών: Ούτε η ίδια η Hamas πίστευε πόσο επιτυχία θα είχε, το Ισραήλ θα καταρρεύσει, επί μήνες ο πόλεμος
Δεν αποκλείεται το σενάριο να ενωθούν με τη Hamas μεγάλες ομάδες ισλαμιστών μαχητών
Η τρομοκρατική επίθεση από την μαχητική ομάδα της Hamas που σκότωσε περίπου δεκάδες εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταστρέψει την παλαιστινιακή ομάδα, μπορεί να είναι η αρχή ενός νέου, επώδυνου κεφαλαίου σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγωθεί από δεκαετίες συγκρούσεων και βίας.
Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι, αναλυτές και ομάδες βοήθειας, μιλώντας στη VOA απευθείας και σε δημόσια φόρα, προειδοποιούν ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas, όταν κάθε πλευρά προσπαθούσε να βλάψει την άλλη, αυτή τη φορά είναι διαφορετική.
Παρά ορισμένες σημαντικές διαφορές απόψεων, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η φύση της επίθεσης της Hamas έχει σπάσει τον κύκλο βίας που χαρακτηρίζει τις εχθροπραξίες το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Και προειδοποιούν ότι η ισραηλινή προσπάθεια να εξαλείψει την απειλή από τη Hamas θα μπορούσε να προκαλέσει στη Γάζα, στο Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή μεγάλες καταστροφές, αλλά και μεγάλη αστάθεια.
«Η Hamas έχει απομακρυνθεί από το σενάριο που της ανέθεσε το Ισραήλ εδώ και χρόνια», σύμφωνα με τον Jon Alterman, διευθυντή του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Πρώτη πράξη

Η αρχική τρομοκρατική επίθεση «ήταν σίγουρα μόνο η πρώτη πράξη που είχε σχεδιάσει η Hamas», είπε.
«Ήξεραν ότι θα ακολουθούσαν αεροπορικές επιδρομές και μια χερσαία εισβολή. …
Τι άλλες εκπλήξεις έχουν προγραμματίσει;»
Πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι αυτό είναι, ίσως, το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει ο στρατός του Ισραήλ καθώς προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση κατά της Hamas και των συμμάχων της στη Γάζα.
Και κάποιοι, όπως ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Nimrod Goren, σημειώνουν ότι παρόλο που το Ισραήλ έχει πιο ισχυρό στρατό και ανώτερη τεχνολογία, οι προηγούμενες εισβολές έδειξαν ότι οι μάχες στους δρόμους της Γάζας «συνήθως δεν τελειώνουν πολύ καλά» για τον ισραηλινό στρατό.
Η τελευταία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ το 2014 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 67 στρατιωτών όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση, ενώ δεν διείσδυσαν ποτέ στη Γάζα περισσότερα από λίγα χιλιόμετρα.
Αυτή τη φορά, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν υποσχεθεί μια πολύ πιο οργανωμένη εκστρατεία.
«Ο στόχος του Ισραήλ, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι να προσπαθήσει να βγάλει τη Hamas από τη Γάζα όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες και την ικανότητα διακυβέρνησης», είπε ο Goren.
«Δεν πρόκειται μόνο για την ανάληψη του ελέγχου και την αποτροπή όπως την προηγούμενη φορά, αλλά τώρα είναι να αλλάξουμε ποιος κυβερνά τη Γάζα», είπε. «Πρόκειται για την αναμόρφωση της τάξης στη Γάζα».
Και οι περισσότεροι αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια πολύ πιο σκληρή δοκιμασία από ό,τι πριν από εννέα χρόνια.

Δυνατότητες της Hamas

Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανεβάζουν τον αριθμό των μαχητών της Hamas μεταξύ 20.000 και 25.000, αν και ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι 30.000 ή μεγαλύτερος, ενώ ενισχύεται από την υποστήριξη άλλων μαχητών στη Γάζα.
Η δύναμη πυρός της Hamas, λόγω της δικής της πρωτοβουλίας και της υποστήριξης από το Ιράν, είναι επίσης τρομερή.
Ήδη, η Hamas έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ και οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει πολλές περισσότερες στη διάθεσή της.
«Το οπλοστάσιό τους έχει αυξηθεί εκθετικά με τα χρόνια και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από τους ίδιους», δήλωσε ο Joe Truzman, ερευνητής αναλυτής στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Έχουν ρουκέτες που θα στοχεύουν περιοχές κοντά στα σύνορα της Γάζας, και αυτό συμπληρώνεται με όλμους. Έχουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που, ας πούμε, μπορούν να φτάσουν λίγο πιο πέρα», είπε ο Truzman στη VOA.
«Και τότε έχετε τους πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς», είπε.
«Είναι σε θέση να επιτεθούν σε μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ».
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν επίσης ότι η Hamas διαθέτει άφθονο οπλισμό που θα της επέτρεπε να προκαλέσει προβλήματα στις ισραηλινές δυνάμεις που είναι έτοιμες να εισέλθουν στη Γάζα - συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων, χειροβομβίδων, φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) και αντιαρματικών πυραύλων.
Η Hamas επέδειξε επίσης την ικανότητά της να χρησιμοποιεί drones κατά την αρχική της επίθεση στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τα για να επιτεθεί σε ισραηλινούς στρατιωτικούς πύργους παρατήρησης.
Θεωρείται επίσης ότι διαθέτει drones που μπορούν να επιτεθούν σε ισραηλινά ναυτικά μέσα.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Hamas ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα υποβρύχια drones για απόπειρα επίθεσης το 2018.
Επιπλέον, η Hamas έχει δείξει την ικανότητα να μαθαίνει και να εφαρμόζει αυτά τα μαθήματα.
«Λειτουργούν σαν στρατός», είπε ο Truzman, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα τελευταία πέντε χρόνια, η Hamas λειτουργεί τη δική της αίθουσα κοινών επιχειρήσεων.
«Πρόκειται για 10 με 12 ένοπλες ομάδες, τρομοκρατικές ομάδες, στη Λωρίδα της Γάζας, όλες συνδεδεμένες με τη Hamas που συντονίζονται μεταξύ τους σε περιόδους σύγκρουσης».

Οι σήραγγες της Γάζας

Η Hamas έχει επίσης δείξει την ικανότητα να χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο σύστημα σηράγγων κάτω από τη Γάζα προς όφελός της.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων μαχών με το Ισραήλ, η Hamas χρησιμοποίησε τις σήραγγες για να αναπτύξει μονάδες πυραύλων για να εξαφανιστούν γρήγορα για να αποφύγουν τα αντίποινα.
Και το 2014, η Hamas χρησιμοποίησε τις σήραγγες για να στήσει ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις που εισήλθαν στη Γάζα.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι σήραγγες θα επιβραδύνουν τουλάχιστον οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση από το Ισραήλ, αν όχι να δώσουν στη Hamas την ευκαιρία να προκαλέσει μεγάλες απώλειες.
«Αν θέλετε πραγματικά να ξεριζώσετε τη Hamas και να τη διαλύσετε ως στρατιωτική οργάνωση, πρέπει να προχωρήσετε μέχρι το τέλος», είπε ο Raphael Cohen, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην RAND Corporation.
«Πρέπει να πολεμήσεις υπόγεια».
«Η Hamas το γνωρίζει αυτό και εργάζεται κατά πάσα πιθανότητα σε παγίδες με εκρήξεις και τα παρόμοια», είπε ο Cohen. «Φαίνεται πολύ, πολύ ακατάστατο».
Η υπέργεια μάχη της Hamas αναμένεται επίσης να είναι δύσκολη για τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Ο τρόπος με τον οποίο η Hamas είναι διασκορπισμένη στο υπόγειο και στις πολυκατοικίες όλων και σε κάθε σημείο της πόλης, θα είναι πραγματικά δύσκολος», προειδοποίησε ο Thomas Trask, ένας απόστρατος αντιστράτηγος των ΗΠΑ που υπηρέτησε προηγουμένως ως υποδιοικητής στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει με τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και μπουλντόζες.
Αλλά οι στενές συνοικίες της Γάζας μπορεί να κάνουν την πρόοδο δύσκολη.
Το στενό τμήμα της γης που συνορεύει με το Ισραήλ και τις ακτές της Μεσογείου είναι περίπου 40 χιλιόμετρα μήκος και περίπου 13 χιλιόμετρα πλάτος στο ευρύτερο σημείο της και φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Ορισμένοι παρατηρητές και αναλυτές έχουν περιγράψει τη Γάζα ως ίσως το πιο πυκνοκατοικημένο κομμάτι γης στον κόσμο.
Επιπλέον, εάν το Ισραήλ τηρήσει τη δέσμευσή του να εξαλείψει τη Hamas, οι δυνάμεις του θα πρέπει να διεισδύσουν βαθύτερα στη Γάζα από ό,τι έχουν κάνει από τότε που το Ισραήλ εγκατέλειψε την περιοχή το 2005.

Στενά σοκάκια

«Έχετε στενά σοκάκια.
Έχετε κτίρια από σκυρόδεμα διαφορετικού ύψους.
Έχετε Warrens», είπε ο Seth Jones, διευθυντής του διεθνούς προγράμματος ασφάλειας στο CSIS.
«Η Hamas, και στην πραγματικότητα άλλες ομάδες... έχουν βαθιά γνώση των δρόμων και των στενών της Γάζας, των υπόγειων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων, των κτιρίων», είπε ο Jones.
«Έτσι, καθώς οι στρατιώτες του IDF [Ισραηλινής Άμυνας] διασχίζουν τη Γάζα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους βομβιστές αυτοκτονίας, τους αντιαρματικούς πυραύλους, τα RPG, τα drones».
Και κολλημένοι μεταξύ της Hamas και των ισραηλινών δυνάμεων είναι άμαχοι, οι οποίοι δεν είναι όλοι πρόθυμοι ή ικανοί να ανταποκριθούν στις ισραηλινές απαιτήσεις να χρησιμοποιήσουν καθορισμένες οδούς εκκένωσης για να ξεφύγουν από τις μάχες.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να καταφύγουν», είπε ο Tahani Mustafa, ανώτερος αναλυτής για την Παλαιστίνη για τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.
«Δεν έχουν ασφαλή δωμάτια.
Δεν έχουν καταφύγια για βόμβες», είπε η Mustafa στην VOA, προσθέτοντας ότι είχε φύγει από τη Γάζα λίγο πριν ξεκινήσουν οι μάχες.
«Έτσι, η Hamas μπορεί να προσπαθήσει να πει στους ανθρώπους να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς», είπε.
«Αλλά τελικά, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι το κάνουν αυτό είναι βασικά να συγκεντρώνονται σε σπίτια διαφορετικών συγγενών, φίλων, σε ορισμένες εγκαταστάσεις όπως τα σχολεία της UNRWA [Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών], νοσοκομεία».
Αλλά ο Jones είπε ότι η απλή παρουσία αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να αποφασίσουν να πάρουν τα όπλα, θα κάνει την πιθανή ισραηλινή επίθεση πιο δύσκολη.
«Οι στρατιώτες του IDF έχουν... εξαιρετική ικανότητα σε επιχειρήσεις τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, και προφανώς στον Βορρά στον Λίβανο», είπε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, απαντώντας σε ερώτηση της VOA.
«Αλλά όταν αντιμετωπίζετε εξαιρετικό άγχος - η Hamas και άλλοι μαχητές και πολίτες προσπαθούν να σας σκοτώσουν σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον και πρέπει να λάβετε πολύ γρήγορες αποφάσεις με το δάχτυλό σας στη σκανδάλη με ατελείς πληροφορίες - θα οδηγήσει σε απώλειες αμάχων», είπε ο Jones.
Ήδη, η εναέρια εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα έχει προκαλέσει θύματα.

Ανθρώπινες ασπίδες

«Χρησιμοποιούν αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, λειτουργώντας σε σήραγγες κάτω από τα σπίτια τους, με έδρα σε νοσοκομεία και σχολεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.
«Η Hamas βάζει ακόμη και οδοφράγματα για να εμποδίσει κάθε ασφαλή διέλευση αμάχων που προσπαθούν να φύγουν από αυτές τις αστικές γειτονιές, οι οποίες έχουν γίνει ζώνες μάχης», πρόσθεσε ο Kirby.
Αξιωματούχοι του IDF επανέλαβαν αυτές τις κατηγορίες, μοιράζοντας φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι δείχνουν τη Hamas να αποκλείει τις οδούς διαφυγής.
Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ορισμένες ομάδες βοήθειας στη Γάζα έχουν απορρίψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν αδιάκριτος στην εκστρατεία βομβαρδισμών του, στοχεύοντας μερικές φορές νοσοκομεία και σχολεία επίτηδες.
Άλλοι αναλυτές προειδοποιούν, εκτός των κατηγοριών, ότι πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι απρόθυμοι να φύγουν επειδή φοβούνται ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.
«Για πολλούς Παλαιστίνιους, αυτό είναι ένα προοίμιο για μια άλλη Νάκμπα», είπε ο Khaled Elgindy, διευθυντής Παλαιστίνης και Ισραηλινο-Παλαιστινιακών υποθέσεων στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, αναφερόμενος στο 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον πόλεμο, που οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ.
Ένας από τους πιο μεγάλους φόβους ήταν η πιθανότητα ότι οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Hamas δεν θα περιοριστούν στη Γάζα αλλά θα μπορούσαν να κατακλύσουν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα, ήταν επιφυλακτικές ότι το Ιράν και οι υπό έλεγχο ομάδες του, συμπεριλαμβανομένης της Λιβανέζικης Hezbollah, ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισραήλ.
«Για οποιαδήποτε χώρα, για οποιαδήποτε ομάδα ή οποιονδήποτε σκέφτεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη θηριωδία, να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε μόνο μια λέξη: Μην», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ, απηχώντας παρόμοια σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Ο στρατός των ΗΠΑ υποστήριξε τη συζήτηση με αναπτύξεις, στέλνοντας δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Πεντάγωνο έχει επίσης στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.
Οι κινήσεις σηματοδοτούν την «αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο», ανέφερε ο Austin.
Αλλά το Ιράν, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Hamas, αρνήθηκε να υποχωρήσει.
«Με τη χάρη του Θεού, αυτό το κίνημα που ξεκίνησε στην Παλαιστίνη θα προχωρήσει και θα οδηγήσει σε μια πλήρη νίκη για τους Παλαιστίνιους», έγραψε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν την Κυριακή σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
Μόλις μια μέρα νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian άφησε να εννοηθεί σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η Τεχεράνη ή οι πληρεξούσιοί της θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
«Αν αυτά τα οργανωμένα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τη Σιωνιστική οντότητα δεν σταματήσουν αμέσως, τότε μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε πιθανότητα», είπε.
Και ορισμένες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν φαίνεται να προετοιμάζονται.
Ο Phillip Smyth, πρώην συνεργάτης στο The Washington Institute for Near East Policy που μελετά τις ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν, είπε ότι οι πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράκ στο Ιράκ αρχίζουν να κινητοποιούνται όπως έκαναν στις αρχές έως τα μέσα του 2014 πριν αναπτύξουν μαχητές στη Συρία.
Στον Λίβανο, η Hezbollah έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα είναι έτοιμη να πολεμήσει.
«Δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα», είπε στέλεχος της Hezbollah Hassan Fadlallah, προσθέτοντας ότι ό,τι κι αν είναι, «είναι συνδεδεμένο με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

Hezbollah

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022, η Hezbollah διέθετε περίπου 40.000 μαχητές με «κρατικές στρατιωτικές ικανότητες», συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, ρωσικά αναπτυγμένους αντιπλοϊκούς και αντιαρματικούς πυραύλους, κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και drones .
Και σύμφωνα με το Έργο Πυραυλικής Άμυνας στο CSIS, η Hezbollah έχει περίπου 130.000 πυραύλους στη διάθεσή της.
Ήδη, έχουν σημειωθεί σποραδικές μάχες και επιθέσεις με ρουκέτες από τη Hezbollah κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει μέχρι στιγμής, ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ετοιμάζεται να μπει στον πόλεμο.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι το σχέδιο της Hezbollah.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα ήθελαν η συνεισφορά τους να περιορίζεται στην απόσπαση της προσοχής του Ισραήλ και στην άντληση πόρων προς τον Βορρά», δήλωσε ο Alterman του CSIS.
«Αλλά μπορώ σίγουρα να δω τις συνθήκες όπου η Hezbollah παρασύρεται σε πλήρη σύγκρουση.
Και αυτό θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο».
Όσον αφορά το Ιράν, παρά τη μακροχρόνια υποστήριξή του στη Hamas, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θα αρκείται στο να ανάβει τις φλόγες του πολέμου από μακριά.
«Ο τρόπος που λειτουργεί το Ιράν είναι ότι πηγαίνει σε μια περιοχή.
Προσδιορίζει έναν πολλά υποσχόμενο εμπρηστή.
Στη συνέχεια, εξουσιοδοτεί, εκπαιδεύει και δίνει πόρους ώστε να δημιουργηθεί ένας θύλακας στην περιοχή, σε αυτήν τη γεωγραφία.
Και μετά δίνει σε αυτόν τον εμπρηστή πολύ συγκεκριμένους στόχους», είπε ο Norman Roule, πρώην διευθυντής πληροφοριών των ΗΠΑ για το Ιράν, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος σύμβουλος στο CSIS.

Ξένοι μαχητές

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι επίσης επιφυλακτικοί για μια άλλη απειλή: την πιθανότητα ξένοι μαχητές να προσπαθήσουν να ενωθούν με τη Hamas.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι παρακολουθούν ήδη αναφορές ότι ορισμένοι επίδοξοι τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν πολεμήσει με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενδιαφέρονται να φτάσουν στο Ισραήλ.
Ένας πρώην δυτικός αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής είπε στη VOA ότι η επίθεση της Hamas θα μπορούσε σίγουρα να κινητοποιήσει όποιον βλέπει το Ισραήλ ως εχθρό.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν εάν είναι εφικτό αυτό το είδος βοήθειας προς τη Hamas.
«Υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που έχουν κάνει αυτές τις δεσμεύσεις», είπε ο Cohen της RAND Corporation απαντώντας σε ερώτηση της VOA.
«Το αλίευμα εδώ είναι ότι η Γάζα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό πλήρη αποκλεισμό», πρόσθεσε.
«Και επειδή είναι ένας πλήρης αποκλεισμός, ακόμα κι αν υπάρχει [η] θέληση, το ερώτημα είναι πώς θα φέρετε πράγματα στη Γάζα;»

Τέλος παιχνιδιού

Προς το παρόν, ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas φαίνεται να βρίσκεται σε θανατηφόρο μοτίβο, με ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να στοχεύουν ύποπτους μαχητές και εγκαταστάσεις της Hamas σε όλη τη Γάζα, ενώ η Hamas και άλλες μαχητικές ομάδες συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους.
Και η ισραηλινή κυβέρνηση, προς το παρόν, μπορεί να ενθαρρυνθεί περαιτέρω από την υποστήριξη των ΗΠΑ.
"Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί.
Πρέπει να κυνηγήσουν τη Hamas", είπε ο Biden στο "60 Minutes" του CBS News.
Και έτσι, είναι πιθανό μόνο θέμα χρόνου να εισέλθει ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα, με τις μάχες να μαίνονται στο έδαφος και στις σήραγγες από κάτω.
«Οι στόχοι είναι πολύ σαφείς.
Οι στόχοι είναι η καταστροφή της Hamas, η πλήρης εξάλειψή της από τη Λωρίδα της Γάζας και η διασφάλιση ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να χτιστούν ξανά», είπε ο Amir Avivi, απόστρατος Ισραηλινός ταξίαρχος και ιδρυτής του Ισραηλινού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας.
Η επίτευξη αυτού, ωστόσο, δεν θα είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη, είπε.
«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της Γάζας.
Πρέπει να κατακτήσουμε τη Γάζα», είπε ο Avivi.
«Τουλάχιστον μερικούς μήνες θα μας πάρει για να καθαρίσουμε πραγματικά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας από οποιαδήποτε τρομοκρατική παρουσία».
«Η Γάζα θα είναι εντελώς διαφορετική μετά το τέλος αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.
Άλλοι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα απλώς δεν είναι ρεαλιστικό.
«Ακόμα κι αν ήταν δυνατό, τι θα γέμιζε το κενό;
Ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα;» ρώτησε ο Elgindy του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, αμφισβητώντας επίσης εάν η Hamas έχει σκεφτεί επαρκώς τον απόηχο της αρχικής τρομοκρατικής επίθεσης.
«Ποιο είναι το τελικό παιχνίδι της Hamas;
Νομίζω ότι αυτή ήταν η ερώτηση εκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν όλοι», είπε.
«Και δεν νομίζω ότι υπάρχει έτοιμη απάντηση, γιατί η Hamas, νομίζω… κατέληξε να είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ό,τι φανταζόταν ή ήλπιζε ή σχεδίαζε».
Ο Mustafa της International Crisis Group το βλέπει διαφορετικά.
«Τελικά, αυτή η επιχείρηση ήταν ένα τεράστιο στοίχημα από την πλευρά της Hamas.
Αλλά η άλλη επιλογή για αυτούς ήταν να συνεχίσουν με μια επ' αόριστον πολιορκία στη Γάζα», είπε στη VOA.
«Το status quo είναι τόσο μη βιώσιμο».
«Αυτό είναι να το φτιάξεις ή να το σπάσεις για τη Hamas.
Έτσι, είναι σε αυτό μακροπρόθεσμα, και το έχουν καταστήσει σαφές», πρόσθεσε.
«Τελικά, κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει εδώ, ειδικά το Ισραήλ», είπε.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Ισραήλ θα βγει από αυτό μια εντελώς κατακερματισμένη κοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης