Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα: Στη Ρωσία αντιπροσωπείες του Ιράν και της Hamas

Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα: Στη Ρωσία αντιπροσωπείες του Ιράν και της Hamas
Στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas και στην κατάπαυση του πυρός στοχεύει η ρωσική διπλωματία
Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα με αντιπροσωπεία της Hamas - η οποία είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ - και του Ιράν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Bagheri Kani.
Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Hamas επικεντρώθηκε στους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα.
Ωστόσο, η πηγή αυτή δεν είπε τίποτα για τα θέματα που εξετάστηκαν με τον Ιρανό διπλωμάτη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα επέμεινε μιλώντας στη Hamas για την «άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας» και εξέτασε «τα θέματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση των Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα».
Ο Ιρανός υφυπουργός συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Mikhail Bogdanov.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν «την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ενώ επιβεβαιώθηκε εκ νέου «η ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και να παρασχεθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα παλαιστινιακό πληθυσμό επιβεβαιώθηκε εκ νέου».
«Η Μόσχα και η Τεχεράνη παραμένουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των προσπαθειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.
Την Τρίτη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι καμιά πρόοδος δεν είχε σημειωθεί για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων που απήχθησαν από τη Hamas, και μάλιστα παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε πόσοι ήταν.
Η ρωσική διπλωματία είχε κάνει λόγο προηγουμένως για τουλάχιστον 20 Ρωσοϊσραηλινούς που σκοτώθηκαν και δύο που απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Hamas της 7ης Οκτωβρίου.
Εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες ζουν εξάλλου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποτελεί στόχο των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Hamas τρομοκρατική οργάνωση και διατηρούσε πάντα σχέσεις μαζί της.
Παρότι η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών, επιμένει επίσης στην ανάγκη ενός παλαιστινιακού κράτους για να τερματιστεί η σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής φονικής επίθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης