Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο – Στο -1,18% ο S&P 500, o Nasdaq -1,76%

Ισχυρή πτώση στη Wall, με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο – Στο -1,18% ο S&P 500, o Nasdaq -1,76%
Νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κύριοι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2023, με «βαρίδι» τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Παράλληλα, οι επενδυτές στάθμισαν την ισχυρή ανάπτυξη την οποία κατέγραψε η αμερικανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο, γεγονός που δείχνει πως η δραστηριότητα παραμένει θερμή και ενδεχομένως οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,76% στις 32.784 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο -1,18% στις 4.137 μονάδες, ενώ ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,76%, στις 12.595 μονάδες
φσδαφσδασφδαφσδα.JPG
Στο ταμπλό, η Meta διολίσθησε -3,73%, παρά τις ισχυρές επιδόσεις σε κέρδη και έσοδα, καθώς οι traders αξιολογούν την παρατηρηθείσα πτώση σε ό,τι αφορά τα διαφημιστικά έσοδα.
Επισημαίνεται πως απαισιοδοξία εξέπεμψε και η Alphabet, με τη μετοχή της να κατρακυλά -2,65% λόγω του γεγονότος πως τα έσοδα από το cloud κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου.

Στην οικονομία, στο 4,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ' τρίμηνο του 2023 έναντι μη αναθεωρημένου ρυθμού 2,1% το β' τρίμηνο. Κι αυτό τη στιγμή που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters ήταν στο 4,3%.
Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και μια σειρά άλλων εγχώριων και παγκόσμιων αντιξοοτήτων, η αμερικανική οικονομία στηρίχθηκε στην ισχυρή κατανάλωση. Ειδικότερα, η απότομη αύξηση οφείλεται στη συμβολή των καταναλωτικών δαπανών, των αυξημένων αποθεμάτων, των εξαγωγών, των επενδύσεων σε κατοικίες και των κρατικών δαπανών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4% για το τρίμηνο, μετά από αύξηση μόλις 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% και οι κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σημείωσαν άλμα 4,6%.
Οι δαπάνες σε επίπεδο καταναλωτών μοιράστηκαν αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με τις δύο αυτές μετρήσεις να αυξάνονται κατά 4,8% και 3,6% αντίστοιχα.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και επέστρεψαν πάνω από το επίπεδο των 200.000 μετά το χαμηλό εννέα μηνών που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την ευρύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας να παραμένει πάντως ισχυρή.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 και σκαρφάλωσαν στις 210.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τέλος, αύξηση κατέγραψαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά τον Σεπτέμβριο του 2023 στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, έπειτα από δύο μήνες διαδοχικής πτώσης, οι παραγγελίες διαρκών αγαθώς σημείωσαν αύξηση 4,7% MoM (έναντι προσδοκίας για αύξηση 1,8%) και 6.0% YoY...
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2020…
Οι παραγγελίες από τις μεταφορές αυξήθηκαν μόλις 0,5% MoM ενώ οι παραγγελίες άμυνας αυξήθηκαν κατά 5,8% MoM.
Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 14,4% MoM, αλλά οι δαπάνες για μη αμυντικά αεροσκάφη αυξήθηκαν κατά 92,5% MoM...
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι ονομαστικά - δηλαδή δεν έχουν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό.

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα (26/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αφενός το φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων είχε προεξοφληθεί από τις αγορές και αφετέρου οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,08% στις 14.731 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 7.354 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC βρέθηκε στις 6.888 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,38%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,29% στις 27.507 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,48% στις 433,2 μονάδες
δσαφσδφασδαφσφαδ.JPG
Στο ταμπλό, η Standard Chartered υποχώρησε περισσότερο από 12% στις πρώτες συναλλαγές πριν περιορίσει ελαφρώς τις απώλειες στο 10%. Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τεράστια απώλεια κερδών, καθώς αποκάλυψε πλήγμα 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στον κινεζικό τραπεζικό τομέα και τον τομέα των ακινήτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

www.bankingenews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης