Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Μάταιη η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων - Δεν υπάρχει πρόγραμμα, πέραν του PEPP, όπου είναι επιλέξιμα

Lagarde (ΕΚΤ): Μάταιη η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων - Δεν υπάρχει πρόγραμμα, πέραν του PEPP, όπου είναι επιλέξιμα
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπενθύμισε το αυτονόητο...
Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Αυτό ανέφερε Christine Lagarde, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για τα επιτόκια, στην οποία ζήτησε για ακόμη μία φορά να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλιώς τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και σε περιοριστικό έδαφος.

Όπως εξήγησε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, αν και οι γεωπολιτικοί παράγοντες έχουν κάνει τις τιμές της ενέργειας πιο απρόβλεπτες.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν σταδιακά το χρέος τους, όμως, ανέφερε η Lagarde.
Η Lagarde αναγνώρισε ότι τα επιτόκια θα έχουν «ουσιαστική συμβολή» στη συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη.
Οι αυστηρότεροι όροι βαραίνουν τις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται ενώ και η πιστωτική δυναμική έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων επιβραδύνθηκε ξανά, αν και παραμένει υψηλός σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα. Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Αναφορικά με την αύξηση των αποδόσεων, η Lagarde ανέφερε ότι είναι μια δευτερογενής επίδραση που λαμβάνουμε υπόψη και βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ όμως πρέπει να διατηρήσει μια σταθερή πορεία, ανέφερε.
Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ ισχυρή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής στο τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα, ανέφερε η Lagarde.
Η ΕΚΤ εξαρτάται από τα δεδομένα και ανησυχεί για μερικά από τα μελλοντικά PMIs, αλλά θέλουμε να δούμε τα σκληρά δεδομένα πριν αλλάξουμε την στάση μας στα επιτόκια.

Τα επόμενα βήματα

«Τηρούμε στάση αναμονής. Αυτή είναι η απόφασή μας σήμερα» εξήγησε και είπε πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το τι θα γίνει με τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
«Η παύση δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουμε ποτέ ξανά τα επιτόκια» υπογράμμισε, αρνούμενη έτσι να στείλει μήνυμα ότι ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής έχει κλείσει.
Η απόφαση του Δεκεμβρίου, όπως υπογράμμισε, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε για την οικονομία, η οποία πάντως, όπως επανέλαβε έχει σίγουρα αποδυναμωθεί.

Εύσημα στην ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά», έχει επιδείξει «εντυπωσιακή ανάκαμψη» είπε η Lagarde σε ερώτηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.
Σε αυτό το σημείο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι ένα success story, αλλά μένει πολλή δουλειά να γίνει.

Ενεργειακή κρίση

Καθώς η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αίρουν τα σχετικά μέτρα στήριξης.
Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να αποφευχθεί η ώθηση προς τα πάνω των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που διαφορετικά θα απαιτούσε μια ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες ούτως ώστε να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Διαρθρωτικές πολιτικές και επενδύσεις για τη βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού της ζώνης του ευρώ – οι οποίες θα υποστηρίζονταν από την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος Next Generation EU – μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, ενώ στηρίζουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Προς τον σκοπό αυτό, η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος αυτού του έτους και η πρόοδος προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης αναμένεται να επιταχυνθούν.

Αξιολόγηση κινδύνων

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν εντονότερες από ό,τι αναμένεται.
Μια υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία θα επηρέαζε επίσης αρνητικά την ανάπτυξη.
Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μειωθεί και η αβεβαιότητά τους για το μέλλον να αυξηθεί, και να επηρεάσει περαιτέρω δυσμενώς την ανάπτυξη.
Αντιθέτως, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένεται, εάν το γεγονός ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι ανθεκτική και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται επιφέρει ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και των δαπανών τους ή η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί με εντονότερο ρυθμό από ό,τι αναμένεται.
Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οφείλονται στο υψηλότερο κόστος της ενέργειας και των ειδών διατροφής.
Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, περιβάλλοντας παράλληλα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση γενικότερα, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των ειδών διατροφής προς τα πάνω περισσότερο από ό,τι αναμένεται.
Μια διαρκής αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο, και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αντιθέτως, η υποτονικότερη ζήτηση – για παράδειγμα λόγω μιας εντονότερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ή επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στον υπόλοιπο κόσμο σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερων γεωπολιτικών κινδύνων – θα μετρίαζε τις πιέσεις στις τιμές, ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα τελευταία δεδομέα επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων και λόγω ισχυρών επιδράσεων της βάσης σύγκρισης, και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να εξασθενούν.
Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων τις οποίες είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό επιδρά ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση και επομένως συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού.
Όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Σε ετοιμότητα το Διοικητικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης