Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Σλοβακία - Fico: Τέλος η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Ειρήνη με συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ

Βόμβα από Σλοβακία - Fico: Τέλος η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Ειρήνη με συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ
Πρόκειται για το πρώτο ρήγμα στο εύθραυστο, ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στήριξη στο Κίεβο - Αντίδραση Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το πρώτο ρήγμα στο ενιαίο, εύθραυστο μέτωπο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία έρχεται από τη Σλοβακία καθώς ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Robert Fico ανακοίνωσε και επίσημα πως η χώρα του σταματά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Υποστηρίζουμε την ανθρωπιστική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Αυτή θα είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης μου.
Ωστόσο δεν θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με κανένα όπλο» υποστήριξε ο Fico σε συνάντηση με Σλοβάκους βουλευτές.
Μάλιστα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ΕΕ, η οποία προμηθεύει με όπλα το Κίεβο, θα πρέπει να αλλάξει στάση και να αναλάβει το ρόλο του ειρηνοποιού.
Ο Fico στηλίτευσε την προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε στον θάνατο ανθρώπων και στην παράταση, παρά στην επίλυση, των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Πάντως, η Ρωσία αναφέρει πως η αλλαγή στάσης από τη Σλοβακία δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι όσον αφορά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, μια και ο βασικός μοχλός είναι οι ΗΠΑ.

Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο Fico υποστήριξε πως πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν τον ενδιαφέρει ποιο από τα ειρηνευτικά σχέδια που έχουν διατυπωθεί, θα εφαρμοστεί.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κάλεσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως «οι Ουκρανοί δεν παίζουν κανένα ρόλο» σε αυτό το θέμα και τονίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky δεν έχει καμία εποικοδομητική θέση επί των διαπραγματεύσεων.

Πλήρης απαξίωση Zelensky

Όπως είπε ο Fico, «δεν υποστηρίζω κανένα από τα σχέδια του Zelensky, γιατί είναι απολύτως μη ρεαλιστικά όσον αφορά τους όρους που θέτει».
Οι θέσεις αυτές του Robert Fico ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, αλλά σε κάθε περίπτωση διαμορφώνουν νέους όρους στο εσωτερικό της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Σε άθλια κατάσταση ο στρατός

Επισήμανε ότι λόγω της συνεχιζόμενης μεταφοράς όπλων στο Κίεβο, ο σλοβακικός στρατός είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ έχει ζητήσει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη, τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης που ενέκριναν και ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία καθώς και ενός αντιαεροπορικού συστήματος S-300.
Όπως είπε, κατόπιν αυτής της ενέργειας, είναι άγνωστο πως η Σλοβακία θα επιλύσει το ζήτημα της αεράμυνας της τα επόμενα χρόνια.

Όχι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επιπλέον, σημείωσε πως η Σλοβακία αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ καθώς – όπως υποστήριξε - μια τέτοια εξέλιξη αντίκειται στα συμφέροντα της Σλοβακίας και θα μπορούσε να εμπλέξει την χώρα του αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Fico αρνήθηκε ότι έχει φιλορωσικές θέσεις, αναφέροντας πως ότι λέει, έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Σλοβακίας.

Αντίδραση Ρωσίας: Δεν θα αλλάξει κάτι η στάση της Σλοβακίας - Οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο...

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Fico, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι αυτή η νέα στάση της Σλοβακίας είναι απίθανο να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία όσον αφορά την προμήθεια της με στρατιωτικό υλικό.
«Ο κύριος τιμονιέρης εδώ είναι οι ΗΠΑ.
Η Σλοβακία δεν είχε τόσο μεγάλο μερίδιο στην παροχή όπλων στο Κίεβο, επομένως είναι απίθανο να επηρεάσει την όλη διαδικασία.
Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μοχλός αυτής της διαδικασίας.
Συνεπώς όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά με τις ενέργειες τους και την άμεση εμπλοκή τους σε αυτή τη σύγκρουση τόσο περισσότερο θα συνεχίζονται όλα» ανέφερε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης