Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τα παιχνίδια διοίκησης στην Mediobanca - Απειλούν τα συμφέροντα να εκδιώξουν το διοικητικό συμβούλιο, τριγμοί στην Corporate Italy

Σάλος με τα παιχνίδια διοίκησης στην Mediobanca - Απειλούν τα συμφέροντα να εκδιώξουν το διοικητικό συμβούλιο, τριγμοί στην Corporate Italy
Οι μηχανορραφίες στην κορυφή της ιταλικής χρηματοδότησης θα μπορούσαν επίσης να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο για την Corporate Italy, όπου η Mediobanca, η Generali και μερικές επίλεκτες οικογένειες δισεκατομμυριούχων με crossholdings που καλύπτουν εταιρείες και βιομηχανίες είναι εδώ και καιρό "διαμεσολαβητές εξουσίας"
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, δύο δισεκατομμυριούχοι παρατάχθηκαν ενάντια στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας, Generali — και έχασαν.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι απεσταλμένοι της οικογένειας Del Vecchio της χώρας και μεγιστάνας των κατασκευών Francesco Gaetano Caltagirone θα βρεθούν στην ίδια πλευρά μιας μάχης εναντίον ενός άλλου διάσημου ιταλικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος: της Mediobanca.
Το Σάββατο 28/10 οι μέτοχοι της επενδυτικής τράπεζας θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας λίστας 15 διευθυντών διοικητικών συμβουλίων που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Alberto Nagel και ενός ανταγωνιστικού ρόστερ μειοψηφίας που επιλέχθηκε από το όχημα των Del Vecchios, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Caltagirone.
Διακυβεύεται όχι μόνο η διακυβέρνηση της Mediobanca, αλλά και το μέλλον της Generali, στην οποία ο Μιλανέζος δανειστής, η εταιρεία συμμετοχών Delfin του Del Vecchio και η Caltagirone είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι.
Οι μηχανορραφίες στην κορυφή της ιταλικής χρηματοδότησης θα μπορούσαν επίσης να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο για την Corporate Italy, όπου η Mediobanca, η Generali και μερικές επίλεκτες οικογένειες δισεκατομμυριούχων με crossholdings που καλύπτουν εταιρείες και βιομηχανίες είναι εδώ και καιρό "διαμεσολαβητές εξουσίας", αναφέρουν σε ανάλυσή του οι Financial Times.

Το παρελθόν

Ο αγώνας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Mediobanca έχει περισσότερες από μερικές ομοιότητες της μάχης της Generali πέρυσι.
Τον Απρίλιο του 2022 - δύο μήνες πριν πεθάνει - ο επιχειρηματίας γυαλιών Leonardo Del Vecchio υποστήριξε την αποτυχημένη προσπάθεια του Caltagirone να αναθεωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της ασφαλιστικής εταιρείας όταν τέθηκε για επανεκλογή, μια ευκαιρία που εμφανίζεται μόνο κάθε τρία χρόνια.
Αποτελεί συνήθη πρακτική για πολλές εισηγμένες εταιρείες στην Ιταλία να παρουσιάζουν στους μετόχους μια λίστα που συντάσσεται από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει έναν διευθύνοντα σύμβουλο και υποψήφιο πρόεδρο και ένα ή περισσότερα φύλλα που παρέχουν διευθυντές που εκπροσωπούν μετόχους μειοψηφίας.
Στα χαρτιά η κατάσταση στη Mediobanca δεν είναι διαφορετική.
Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει μια στιγμή ορόσημο για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Μιλάνου και ενδεχομένως για το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης της Ιταλίας.
Η Delfin είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Mediobanca με μερίδιο μόλις 20%.
Προβάλλει πέντε υποψηφίους πάνω από το πλάνο που προτείνει η Assogestioni, η ένωση ταμείων, σημάδι ότι θέλει να ταρακουνήσει μια εδραιωμένη ομάδα διαχείρισης.
Η προεδρία της Mediobanca βρίσκεται στην πορεία για την τέταρτη τριετή θητεία του και ο διευθύνων σύμβουλος βρίσκεται στη θέση του εδώ και 15 χρόνια.
Είναι απίθανο η Delfin να εξασφαλίσει και τις πέντε θέσεις του διοικητικού συμβουλίου που επιδιώκει: σύμβουλοι πληρεξουσίου, συμπεριλαμβανομένης της Glass Lewis και της Institutional Shareholder Services, συνέστησαν στους επενδυτές να υποστηρίξουν τη λίστα που έχει εγκρίνει η Mediobanca.

Οι μεταρρυθμίσεις

Όμως το ιταλικό κοινοβούλιο συζητά αλλαγές στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για να περιορίσει την ικανότητα του υπάρχοντος συμβουλίου να διορίζει διευθυντές και να επεκτείνει την επιρροή των μειοψηφικών επενδυτών, όπως οι Delfin και Caltagirone, που κατέχουν σημαντικά μειοψηφικά μερίδια, στον καθορισμό του ποιος θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι υποστηρικτές λένε ότι οι τροποποιήσεις θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα των μακροπρόθεσμων επενδυτών μειοψηφίας που συχνά παραμελούνται καθώς τα διοικητικά συμβούλια συγκεντρώνουν υπερβολική δύναμη στα χέρια τους.
Οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν, στο μέλλον, να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες των Delfin και Caltagirone στη Mediobanca και τη Generali — καθώς και να δώσουν στον γαλλικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Vivendi το πάνω χέρι για τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telecom Italia, για παράδειγμα, όπου κατέχει μερίδιο 23%.
Προς το παρόν, ωστόσο, η Delfin απαγορεύεται να ενεργεί ως οτιδήποτε άλλο εκτός από χρηματοοικονομικός επενδυτής στη Mediobanca λόγω έλλειψης τραπεζικής άδειας.
Σύμφωνα με τους όρους συμφωνίας του 2020 με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο συμφώνησε να μην επιδιώξει να ασκήσει κυρίαρχη επιρροή στην τράπεζα του Μιλάνου.
Άτομα κοντά στη Delfin επιμένουν ότι οι προσπάθειές της να εξασφαλίσει έως και το ένα τρίτο των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο εμπνεύστηκαν από την ανησυχία για την αποτυχία της τράπεζας να έχει επαρκή και αξιόπιστα σχέδια διαδοχής.
Η Delfin έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για τη στρατηγική της τράπεζας σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη διοίκηση της Mediobanca.
Η επέκταση της διαχείρισης περιουσίας του δανειστή και των επιχειρήσεων επενδυτικής τραπεζικής έχουν κολλήσει.

Η πορεία της Mediobanca

Η απόδοση της τιμής της μετοχής της Mediobanca δεν βοηθά τους "αντάρτες": οι μετοχές έχουν ανέβει περισσότερο από 80% κατά την τριετή θητεία του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου, ενώ τα ετήσια έσοδα αυξήθηκαν από 2,5 δισ. ευρώ το 2020 σε 3,3 δισ. ευρώ το έτος έως τον Ιούνιο του 2023.
«Τα κέρδη της Mediobanca έχουν αυξηθεί και πλήρωνε ένα καλό μέρισμα, επομένως σε ένα τέτοιο σενάριο είναι ασυνήθιστο για έναν χρηματοοικονομικό επενδυτή να υιοθετήσει μια τέτοια στάση», δήλωσε ο Azzurra Guelfi, αναλυτής της Citigroup.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Delfin —και της EssilorLuxottica— Francesco Milleri είπε σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι η Delfin ήταν «ένας θεσμικός επενδυτής που στοχεύει σε εξαιρετικές αποδόσεις των επενδύσεων και θέλει να δώσει ώθηση στη χώρα μας και στη Mediobanca».
Ωστόσο, η εξέγερση θα μπορούσε να αποδειχθεί ανατρεπτική.
«Η απόπειρα αναθεώρησης του διοικητικού συμβουλίου της Mediobanca είναι ο τρόπος της Delfin να ασκήσει πίεση στον Nagel να καταλήξει σε ένα σχέδιο διαδοχής και, κατά συνέπεια, το πρώτο βήμα του Caltagirone για να κερδίσει το πάνω χέρι στο μέλλον της Generali», δήλωσε ένας τραπεζίτης με έδρα το Μιλάνο.
Πέρυσι, η ανώτατη διοίκηση της Mediobanca αντιτάχθηκε στην εκστρατεία αντικατάστασης της ανώτατης διοίκησης της Generali, στην οποία βασίζεται για το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών της.
Οι Caltagirone και Del Vecchio κατηγορούν επί χρόνια την τράπεζα ότι εμποδίζει την επέκταση της Generali.
Μετά από μια πικρή ανταλλαγή επιστολών αυτό το καλοκαίρι με τον Nagel της Mediobanca σχετικά με την επικείμενη ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο Caltagirone έχει υπαναχωρήσει στην προσπάθεια κατά της διοίκησης της τράπεζας.
Αλλά άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη του λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Mediobanca είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.
Το τέλος του παιχνιδιού του είναι να πάρει τον έλεγχο της Generali, λένε, όπου έχει άλλη μια ευκαιρία να ταρακουνήσει το ταμπλό σε 18 μήνες.
Όπως είπε ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις συνομιλίες: «Αυτό είναι ένα παιχνίδι πόκερ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης