Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απάντηση Borrell στον Orban: Κανείς δεν κρατάει την Ουγγαρία στην Ευρώπη με το ζόρι - Άτοπη η σύγκριση ΕΕ-ΕΣΣΔ

Απάντηση Borrell στον Orban: Κανείς δεν κρατάει την Ουγγαρία στην Ευρώπη με το ζόρι - Άτοπη η σύγκριση ΕΕ-ΕΣΣΔ
«Κανείς δεν κρατά την Ουγγαρία στην ΕΕ μέσω στρατιωτικής δύναμης» τόνισε ο Borrell
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell απάντησε στις συγκρίσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban -ο οποίος εξίσωσε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις παρεμβάσεις της Σοβιετικής Έωσης στην Ουγγαρία τη δεκαετία του '50- λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν κρατούν την Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατιωτική βία.
«Θυμάμαι τη Βουδαπέστη το 1956 και τα σοβιετικά τανκς στους δρόμους της και δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ της σοβιετικής κατοχής της Ουγγαρίας και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν κρατά την Ουγγαρία στην ΕΕ μέσω στρατιωτικής δύναμης» τόνισε ο Borrell τοποθετούμενος στο forum «Ευρώπη και Κόσμος», που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες την Τρίτη το think tank Center for European Reform.
Σημειώνεται ότι η 23η Οκτωβρίου, η ημέρα που ξεκίνησαν πριν από 67 χρόνια στην Ουγγαρία οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της Σοβιετικής επιτροπείας στη χώρα, θεωρείται επίσημη αργία στη Βουδαπέστη.
Τότε οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί με βιαιότητα από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Μιλώντας με αυτή την ευκαιρία, ο Orban σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να υπαγορεύσουν κανόνες συμπεριφοράς στην Ουγγαρία, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση στην εποχή της, αλλά τώρα η χώρα δεν θα «χορεύει πλέον στη μελωδία κάποιου άλλου».
Μάλιστα ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και μία γνωστή ρήση του Karl Marx σημειώνοντας πως «μερικές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ευτυχώς, ό,τι είναι τραγωδία την πρώτη φορά γίνεται φάρσα τη δεύτερη. Η Μόσχα ήταν μια τραγωδία, οι Βρυξέλλες είναι μια ατυχής σύγχρονη παρωδία. Αν η Μόσχα έπαιζε μουσική, τότε έπρεπε να χορέψουμε, αλλά αν Βρυξέλλες Τώρα κάτι παίζει, τότε αν δεν θέλουμε, δεν χορεύουμε», είπε ο αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι M1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης