Διεθνή

Η «ανωμαλία» γίνεται κανονικότητα στις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει με τα ομόλογα

Η «ανωμαλία» γίνεται κανονικότητα στις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει με τα ομόλογα
Η νομισματική σύσφιξη από τη Fed λειτουργεί με καθυστέρηση και απλώς δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή
Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποφύγει να διολισθήσει σε ύφεση όλο το χρόνο, αλλά ένας δείκτης που παρακολουθείται προσεκτικά δείχνει ότι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Συνήθως, οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας υπερβαίνουν αυτές των βραχύτερων ομολόγων.
Μια ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης συμβαίνει όταν συμβαίνει το αντίστροφο.
Ορισμένοι παρακολουθούν τη διαφορά μεταξύ των ομολόγων του Δημοσίου 2 ετών και 10 ετών για ενδείξεις ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων.
Όμως, ο ορισμός του Καναδού οικονομολόγου Campbell Harvey χρησιμοποιεί τη διαφορά μεταξύ γραμματίων τριών μηνών και τίτλων 10 ετών, μια διαφορά που έγινε αρνητική τον Νοέμβριο του 2022.

Ακρίβεια πρόβλεψης

Έχει ακρίβεια πρόβλεψης 8 προς 8 για κάθε ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο χρόνος που χρειάζεται μετά την αναστροφή για να πέσει η οικονομία σε ύφεση μπορεί να ποικίλλει.
Οι τελευταίες τέσσερις υφέσεις σημειώθηκαν όταν η διαφορά μεταξύ των δύο αποδόσεων μειώθηκε και πλησίασε να επανέλθει στο κανονικό.
Αυτό συμβαίνει τώρα.
«Έχω γίνει λίγο πιο απαισιόδοξος από τον Αύγουστο», είπε ο Harvey, καθηγητής Duke που δημιούργησε τον δείκτη, στο Yahoo Finance.
Ο Harvey είχε προηγουμένως ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και πιστεύει ότι τυχόν πρόσθετες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2023 θα προκαλέσουν «σημαντικό» άγχος.
«Η νομισματική σύσφιξη από τη Fed λειτουργεί με καθυστέρηση και απλώς δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Harvey.
Για τον Harvey, ο λόγος που η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι κοντά στην κανονικοποίηση είναι ο πιο ανησυχητικός.

H ανατροπή

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μειωθεί η αντιστροφή.
Ο ένας είναι όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, οι οποίες ακολουθούν στενά το επιτόκιο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Fed, πέφτουν γρήγορα, μειώνοντας την απόδοση του 3μηνου κάτω από το 10ετές και επομένως τερματίζοντας την αντιστροφή.
Αυτή η κίνηση, γνωστή ως bull steepening, συμβαίνει συχνά λίγο πριν η Federal Reserve μειώσει τα επιτόκια.
Αλλά η τρέχουσα αγορά έχει δει ένα διαφορετικό σενάριο, γνωστό ως μια "απότομη αρκούδα".
Αυτό συμβαίνει όταν μια άνοδος της απόδοσης 10 ετών αναγκάζει την καμπύλη να επανέλθει στη συνήθη θέση της με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να αποδίδουν λιγότερο από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Το πρόβλημα με αυτό το μονοπάτι είναι ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μένουν με τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια για περίπου 16 χρόνια.
«Το μακρύ επιτόκιο είναι πολύ πιο σημαντικό από το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο επειδή το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι πιο ευθυγραμμισμένο με τις επιχειρηματικές αποφάσεις, όσον αφορά τις επενδύσεις», είπε ο Harvey.
"Όταν κάνετε μια επένδυση, δεν είναι συνήθως μια επένδυση 90 ημερών.
Είναι μια πιο μακροπρόθεσμη επένδυση.
Μπορεί να είναι τρία [χρόνια], πέντε χρόνια ή και περισσότερο."
Και ο αντίκτυπος αυτών των υψηλότερων πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων διαδραματίζεται ήδη στην αγορά.
Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, που συχνά κινούνται με μεγάλα επιτόκια, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.
Οι καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών συσσωρεύονται.
Και το κόστος δανεισμού κεφαλαίου αυξάνεται, ιδιαίτερα επιβαρύνοντας τις εταιρείες του Russell 2000 των οποίων το χρέος λήγει τα επόμενα χρόνια.
Οι τομείς που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, όπως το Real Estate και οι Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έχουν δει τη μεγαλύτερη πτώση του κλάδου φέτος.

Τα κέρδη...

Ο Harvey δεν πιστεύει απλώς ότι η άνοδος των αποδόσεων των μακροχρόνιων ομολόγων θα είναι κακή για ορισμένες περιοχές της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο ίδιος, όπως και άλλοι οικονομολόγοι, βλέπει τις καθυστερημένες επιπτώσεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών να επιβραδύνουν τελικά τον Αμερικανό καταναλωτή και να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες πρόκειται να εξασθενήσουν καθώς οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, η επανέναρξη των πληρωμών του φοιτητικού χρέους και η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας αποδυναμώνουν την ανάπτυξη του διαθέσιμου εισοδήματος», έγραψε η ομάδα οικονομολόγων της Oxford Economics σε μια πρόσφατη ερευνητική έκθεση υπερασπιζόμενη την έκκλησή τους για ύφεση τους επόμενους μήνες.
«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού θα πλήξουν τις ευαίσθητες στα επιτόκια δαπάνες στο τέλος του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης