Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στην Αθήνα... αλλά οι αγορές ομολόγων κλυδωνίζονται και η οικονομία χωλαίνει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στην Αθήνα... αλλά οι αγορές ομολόγων κλυδωνίζονται και η οικονομία χωλαίνει
Με την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς ομολόγων, η συζήτηση για μια πρώιμη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης ενδέχεται να χρειαστεί να αναβληθεί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά κατά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται και οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται για τη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ θα επιμείνει στη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Με την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς ομολόγων, η συζήτηση για μια πρώιμη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης ενδέχεται να χρειαστεί να αναβληθεί.
«Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, οι επιθέσεις στο Ισραήλ και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, θέτουν έναν νέο ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Dirk Schumacher, αναλυτής για την ΕΚΤ στη Natixis.
«Ταυτόχρονα, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί, περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα για την ΕΚΤ».

Πτώση του πληθωρισμού

Η εκτύπωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο σημείωσε πτώση στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο σύμφωνα με τη Eurostat.
Αυτό είναι ταχύτερο από το αναμενόμενο, αλλά επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς και της απειλής για υψηλότερη τιμή του πετρελαίου.
Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ - στην οποία μόνο μια μικρή πλειοψηφία μελών του συμβουλίου ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων - οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά, προκαλώντας κάποια ανησυχία στη Φρανκφούρτη.
«Η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες, και η αυξημένη αστάθεια της αγοράς θα μπορούσαν επομένως να είναι οι κύριες προκλήσεις για την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ και τις προσπάθειες αποφυγής μιας ύφεσης», δήλωσε ο Anatoli Annenkov, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος στη Societe Generale.
Η άνοδος των αποδόσεων ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τις συζητήσεις σχετικά με το εάν θα επιταχυνθεί η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ.
«Οι υψηλότερες παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων και τα ευρύτερα spreads (όχι τουλάχιστον για την Ιταλία) μας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποσταθεροποιητικό για την ΕΚΤ να επιταχύνει το QT που σχετίζεται με το PEPP - ή ακόμα και να συζητήσει το θέμα με μεγάλη λεπτομέρεια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Reinhard Cluse της UBS.
Το PEPP, ή το Pandemic Emergency Purchase Program, είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Εάν οι αγορές ηρεμήσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα εξακολουθούσαμε να βλέπουμε μια πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει τελικά το PEPP-QT», ανέφερε.
Εκτός από το QT, το ερώτημα για πόσο καιρό είναι «υψηλότερο για περισσότερο» θα είναι μεγάλο θέμα στην Αθήνα.
Με άλλα λόγια: πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια;
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι προσεκτικό σχετικά με την εσφαλμένη στροφή προς μια περικοπή πολύ σύντομα.
Αναμένουμε την πρώτη περικοπή στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο κίνδυνος μετατοπίζεται προς τις 24 Ιουνίου», δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης