Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τον νέο πρόεδρο της Βουλής στις ΗΠΑ – Ο Johnson 4ος υποψήφιος, ρυθμιστής ο Trump, ανήμπορος ο Biden

Θρίλερ με τον νέο πρόεδρο της Βουλής στις ΗΠΑ – Ο Johnson 4ος υποψήφιος, ρυθμιστής ο Trump, ανήμπορος ο Biden
Η παρέμβαση του Trump, η επακόλουθη αποχώρηση του Emmer από την κούρσα και η υποψηφιότητα του Johnson σηματοδότησε την τελευταία ανατροπή σε μια ιστορία που αποκάλυψε έντονες διαιρέσεις εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος
Τον τέταρτο υποψήφιο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα για την προεδρεία της Βουλής παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικάνοι, με τον βουλευτή της Λουιζιάνας, Mike Johnson, να δείχνει ότι έχει αρκετές πιθανότητες να αναλάβει τη θέση που κατείχε ο παραιτηθείς Kevin McCarthy.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Donald Trump τορπίλισε την προσφορά του Tom Emmer και επιδείνωσε το χάος που έχει κυριεύσει το Καπιτώλιο για εβδομάδες.
Ο Johnson, σύμμαχος του Trump, επιλέχθηκε αργά την Τρίτη (24/10) μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, αρκετές δεκάδες συνάδελφοι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στον διορισμό του Johnson σε μια σειρά μυστικών ψηφοφοριών, αφήνοντας το κόμμα σε μια αβέβαιη πορεία προς τα εμπρός για την επιλογή ενός νέου ηγέτη του Κογκρέσου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά σήμερα το πρωί (25/10), καθώς ο Johnson προσπαθεί να λάβει την υποστήριξη του κόμματος.

Η περίπτωση Emmer

Ο Johnson εξελέγη λίγες ώρες αφότου ο Emmer, ο βουλευτής από τη Μινεσότα, απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν τον Emmer ως υποψήφιό τους σε μια προσπάθεια να τερματίσουν σχεδόν έναν μήνα παράλυσης στο Κογκρέσο.
Αλλά η προσπάθειά του ήταν καταδικασμένη αφού ο Trump, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν πρωτοπόρος για την υποψηφιότητα του κόμματος για τον Λευκό Οίκο το 2024, επέκρινε τον βουλευτή σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας τον «άγνωστο» και «παγκοσμιοποιημένο RINO», ή μόνο Ρεπουμπλικανός κατ' όνομα.
Πρόσθεσε ότι η ψήφος υπέρ του Emmer θα ήταν ένα «τραγικό λάθος».
Η παρέμβαση του Trump, η επακόλουθη αποχώρηση του Emmer από την κούρσα και η υποψηφιότητα του Johnson σηματοδότησε την τελευταία ανατροπή σε μια ιστορία που αποκάλυψε έντονες διαιρέσεις εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και άφησε την κάτω αίθουσα του Κογκρέσου χωρίς πρόεδρο σε μια κρίσιμη στιγμή.
Ο Kevin McCarthy, του οποίου η απομάκρυνση από τον Πρόεδρο πριν από τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία του δεξιού βουλευτή από τη Φλόριντα Matt Gaetz προκάλεσε το χάος στη Βουλή, έδειξε ότι τα σχόλια του Trump για τον Emmer ήταν καθοριστικής σημασίας για να «καεί» η υποψηφιότητά του.
«Νομίζω ότι κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον αγώνα», είπε ο McCarthy στους δημοσιογράφους στο Capitol Hill.
Η αποχώρηση του Emmer έθεσε επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Johnson ή οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικανός θα μπορέσει να ενώσει το κόμμα για να κερδίσει μια κρίσιμη ψήφο στο βήμα της Βουλής τις επόμενες ημέρες.
Ο Emmer ήταν ο τρίτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για Πρόεδρο που παραιτήθηκε μέσα σε αυτές τις εβδομάδες.
Ακόμη και πριν από τα σχόλια του Trump, αντιμετώπισε μια δύσκολη μάχη για να εκλεγεί Πρόεδρος με απλή πλειοψηφία της 435μελούς Βουλής.

Οι ισορροπίες

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με ελάχιστη διαφορά, οπότε κάθε Ρεπουμπλικανός έχει την πολυτέλεια να χάσει μόνο λίγες ψήφους του κόμματός του για να κερδίσει, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν δείξει καμία προθυμία να υποστηρίξουν έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Ο Jim Jordan έχασε τρεις ψηφοφορίες την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερους από 20 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν εναντίον του.
Ο Steve Scalise, ο πρώτος υποψήφιος, αποσύρθηκε πριν φτάσει σε ψηφοφορία.
Πάνω από 20 Ρεπουμπλικάνοι φέρεται να ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητα του Emmer, ακόμη και πριν ο Trump εκτοξεύσει την ευρεία επίθεσή του σε αυτόν.
Η βουλευτής της Γεωργίας Marjorie Taylor Greene, σύμμαχος του Trump, είπε ότι είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Emmer επειδή ψήφισε υπέρ των πολιτικών που αντιτίθετο, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για τους γάμους ομοφυλόφιλων, της χρηματοδότησης για την Ουκρανία και της πιστοποίησης της εκλογικής νίκης του προέδρου Joe Biden το 2020.
«Χρειαζόμαστε έναν Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο που να αντικατοπτρίζει τις αξίες των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που μπορεί να ηγηθεί του συνεδρίου μας», έγραψε η Greene στο X.
Οποιοσδήποτε επιτυχημένος υποψήφιος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεράσει τις έντονες διαφορές του κόμματος και να απευθυνθεί στους υπερσυντηρητικούς και πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρίπτουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Trump ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες εναντίον του.
Σε αντίθεση με πολλούς από τους συναδέλφους του, ο Emmer ψήφισε για να πιστοποιήσει τη νίκη του Biden στο εκλογικό κολέγιο σε αυτές τις εκλογές.

Το διακύβευμα

Η αδυναμία εκλογής προέδρου έχει σημαντικές συνέπειες για την ηγεσία των ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο εθνικής ασφάλειας που θα παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ.
Ωστόσο, η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει για νέα νομοθεσία έως ότου επιλεγεί Πρόεδρος.
Το Κογκρέσο αντιμετωπίζει επίσης την επικείμενη απειλή ενός δαπανηρού τερματισμού λειτουργίας σε λιγότερο από ένα μήνα, εκτός εάν οι νομοθέτες μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης