Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ φρενάρουν τη χερσαία επιχείρηση στο Ισραήλ για να ενισχύσουν την αεράμυνα - 12 χιλ τόνοι εκρηκτικών έπεσαν στη Γάζα

Οι ΗΠΑ φρενάρουν τη χερσαία επιχείρηση στο Ισραήλ για να ενισχύσουν την αεράμυνα - 12 χιλ τόνοι εκρηκτικών έπεσαν στη Γάζα
Καταρρέει το σύστημα Υγείας στη Γάζα - Τέλος τα φάρμακα - Νέο τελεσίγραφο των Ισραηλινών - Στόχοι και οι Αμερικάνοι στη Μέση Ανατολή
(συνεχές upd) Με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν – ξανά – ότι είναι έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη φάση του πολέμου με την Hamas και να εισβάλλουν στη Λωρίδα της Γάζας και με τη διεθνή κοινότητα να αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες και να ασκεί πιέσεις για κατάπαυση πυρός προκειμένου να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στα 2,3 εκατομμύρια των πολιορκημένων Παλαιστινίων, σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef για τις συνέπειες των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών.
Μέσα σε 18 ημέρες έχουν σκοτωθεί 2.360 παιδιά και έχουν τραυματιστεί άλλα 5.364.
Αριθμός που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκε σε 2.704
όπως αναφέρει ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των Παλαιστινίων που κάνει λόγο συνολικά για 6.546 νεκρούς και για 17.439 τραυματίες τη στιγμή που τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας υπολειτουργούν ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Παρά την φρίκη του πολέμου, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε χερσαία επίθεση, πλήττουν στόχους σε νότιο Λίβανο και Συρία και απειλούν ακόμα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres να παραιτηθεί επειδή είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή «οι φρικιαστικές επιθέσεις της Hamas δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού».
Στο μεταξύ, δημοσίευμα από την Wall Street Journal αποκαλύπτει πως η επιχείρηση καθυστερεί λόγω αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες φέρονται να θέλουν να ενισχύσουν την αεράμυνα του Ισραήλ προστατεύοντας έτσι τους αμερικανούς στρατιώτες.
Πάντως, σύμφωνα με την Hamas από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει ρίξει 12.000 τόνους εκρηκτικών στο έδαφος της Γάζας, ποσότητα αντιστοιχεί με την ατομική βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα.

Αποκάλυψη WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την είσοδο στη Γάζα έως ότου οι ΗΠΑ τοποθετήσουν συστήματα αεράμυνας

Το Ισραήλ
συμφώνησε να καθυστερήσει -προς το παρόν- την εισβολή στη Γάζα, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ο λόγος για το αίτημα των ΗΠΑ προέρχεται από την ανάγκη της Ουάσιγκτον να αναπτύξει αρκετά συστήματα αεράμυνας στην περιοχή για να προστατέψει τους Αμερικανούς στρατιώτες - σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και στο Ισραήλ. 
Όπως ανέφερε η έκθεση, το Πεντάγωνο εργάζεται για την ταχεία ανάπτυξη περίπου δώδεκα συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων επιθέσεων με πυραύλους και drone στις δυνάμεις του. τις τελευταίες μέρες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να περιμένει με την χερσαία είσοδο έως ότου μπορέσουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των συστημάτων, πιθανότατα αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν με την εφημερίδα, το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη τις προσπάθειες να παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων στα χέρια της Hamas.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα γίνουν στόχοι άλλων οργανώσεων στην περιοχή μόλις αρχίσει η χερσαία επιχείρηση.

Khamenei (Ιράν): Συνένοχες οι ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Οι ΗΠΑ είναι συνένοχες για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei, ο οποίος τις κατηγόρησε «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Hamas.
«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα.
Έχουν στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων» υπογράμμισε ο Ali Khamenei, ο οποίος τόνισε ότι «το παλαιστινιακό έθνος θα βγει κερδισμένο από τη σύγκρουση».
«Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε ο Khamenei.
Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Anthony Blinken απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.

Προειδοποιούν για έκρηξη στη Μέση Ανατολή

Για τον κίνδυνο ευρύτερης έκρηξης στη Μέση Ανατολή
προειδοποίησε τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah.
O Abdullah επισήμανε πως είναι άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση υπάρξει ο κίνδυνος μιας έκρηξης σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Erdogan: Δεν είναι τρομοκράτες οι μαχητές της Hamas - Πυρά Salvini

Η Hamas δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μαχητές που αγωνίζονται για να απελευθέρωσουν και να προστατεύσουν τη γη τους
υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, δήλωση που αναμφίβολα τον θέτει απέναντι σε ολόκληρη τη Δύση.
Ο Erdogan ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα χτυπήσει όλα τα απαραίτητα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα προς αυτήν την κατεύθυνση και ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Ισραήλ.
Στις δηλώσεις Erdogan απάντησε άμεσα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, ο οποίος χαρακτήρισε αποκρουστικές αυτές τις δηλώσεις, τονίζοντας πως η Ιταλία θα καλέσει για διαμαρτυρία τον Τούρκο πρέσβη.

Σκληρή απάντηση Ισραήλ σε Erdogan 

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος και το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Hamas = ISIS», δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Hamas», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Hamas δεν είναι ομάδα τρομοκρατών
«Η Hamas είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κρατά ομήρους αμάχους και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», υπογραμμίζει ο Χαϊάτ σε ανάρτησή του στο X/twitter.

Θηριωδία: 2.704 παιδιά νεκρά μέσα σε 19 ημέρες στη Γάζα

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας όπου εξαιτίας αυτών μέσα σε 19 ημέρες έχουν σκοτωθεί 2.704 παιδιά ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 5.300.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 6.545, εκ των οποίων τα 2.704 είναι παιδιά και οι 1.584 γυναίκες.
Οι τραυματίες ανέρχονται σε 17.439.

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση.
Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Adele Khod, επικεφαλής της διεύθυνσης της Unicef που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Επιπλέον, η Unicef τονίζει πως η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περίπου το 50% των 2,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως και «οι πόλεμοι έχουν κανόνες».
Μάλιστα καλεί τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Καταρρέει το σύστημα Υγείας - Τέλος τα φάρμακα για καρκίνο, διαβήτη

Με τους νεκρούς (πάνω από 5.700) και τους τραυματίες (έχουν ξεπεράσει τους 15.000) να αυξάνονται ραγδαία σε καθημερινή βάση, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το σύστημα υγείας τους είναι υπό πλήρη κατάρρευση.
Ήδη αναφέρεται πως τελείωσαν τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς με διαβήτη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν γεμίσει ασφυκτικά, έως και 4 φορές πάνω από την χωρητικότητά τους, καθώς εκτιμάται ότι 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε 150 καταυλισμούς.

Νέο τελεσίγραφο

Παρά τη δραματική αυτή κατάσταση, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εκ νέου τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, όπου όπως υποστηρίζει, διατίθεται η ανθρωπιστική βοήθεια με νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι κάτοικοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους υπογράμμισε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
3_98.jpg
7_38.jpg
65.jpg
67_1.jpg
Εξουδετέρωσαν διοικητή της Hamas

Την εξουδετέρωση του διοικητή της Hamas, Taysir Mubasher ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο Mubasher διοικούσε τις ναυτικές δυνάμεις της Hamas.

Macron -  Οποιαδήποτε μαζική χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν λάθος εκ μέρους του Ισραήλ

Ο Emanuel Macron δήλωσε ότι οποιαδήποτε «μαζική χερσαία εισβολή» στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν λάθος για το Ισραήλ. Ο Γάλλος πρόεδρος, από την άλλη πλευρά, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα εδάφη του.

Ισραήλ: 246 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα κοστίζει ο πόλεμος

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε την Τετάρτη (25/10) ότι ο εθνικός προϋπολογισμός 2023-2024 "δεν είναι πλέον σταθερός" λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε δε, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, ότι αυτός θα τροποποιηθεί.
Το άμεσο κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ δηλαδή 246 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για το Ισραήλ, όπως ανέφερε ο Smotrich σε εκπομπή του Army Radio.
Ο οίκος S&P Global φαίνεται πως αξιολογεί την οικονομία του Ισραήλ από "σταθερή" σε "αρνητική", με τον υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται- όπως αναφέρει το Reuters- ιδιαίτερα αμήχανος. Χαρακτήρισε μάλιστα την αξιολόγηση αυτή ως "συναγερμό" για την ισραηλινή οικονομία, ωστόσο στάθηκε στην αισιόδοξη πλευρά, λέγοντας πως "δεν αναμένει μεγάλα ισραηλινά ελλείμματα".
Ο Bezalel Smotrich πάντως επαίνεσε τον διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ, Amir Yaron, ο οποίος επρόκειτο να παραιτηθεί αλλά παρέτεινε τη θητεία του λόγω της κρίσης.

Συνάντηση των ηγετών Hezbollah, Jihad και Hamas

Η πραγματική νίκη στη Γάζα κατά του Ισραήλ
τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης των ηγετών της Hezbollah, του Ισλαμικού Jihad και της Hamas.
Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar της Hezbollah, ο επικεφαλής της Hezbollah Hassan Nasrallah συναντήθηκε με τους αρχηγούς των παλαιστινιακών Hamas, Saleh al-Arouri και του Ισλαμικού Jihad, Ziad al-Nakhala προκειμένου να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα της συμμαχίας τους για «μια πραγματική νίκη της αντίστασης» στη Γάζα.
«Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν οι θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης» ανέφερε το δημοσίευμα του al-Manar.

Επίθεση με drone στη Δυτική Όχθη


Και ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να εισβάλλει στη Γάζα, αναφέροντας πως το μόνο που περιμένει είναι η πολιτική εντολή, οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν με drones κατά παλαιστινιακών στόχων και στη Δυτική Όχθη.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως στόχος ήταν Παλαιστίνιοι τρομοκράτες που πυροδοτούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και τους εξαπέλυαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων.
Εκτιμάται πως από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη 101 Παλαιστίνιοι.

5_40.jpg
Να δικαστούν ως Ναζί οι μαχητές της Hamas

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργεια του Ισραήλ, Israel Katz, ο οποίος ζήτησε οι μαχητές της Hamas να δικαστούν ως Ναζί από ειδικό στρατοδικείο που θα μπορούσε να τους επιβάλλει την θανατική ποινή.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ ο Katz επισημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, πως «οι ενέργειες αυτών των ποταπών αχρείων της Hamas που έκοψαν κεφάλια και μέλη, βασάνισαν, έκαψαν και βίασαν, δεν είναι λιγότερο σοβαρές από τις ενέργειες των Ναζί».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ισχύουσα νομοθεσία του Ισραήλ προβλέπει τον υψηλότερο βαθμό τιμωρίας μόνο σε σχέση με εγκληματίες και συνεργάτες των Ναζί.

Προειδοποίηση από Τουρκία: Δύο τα σενάρια για Παλαιστινιακό - Ή διαρκής ειρήνη ή παγκόσμιος πόλεμος

Τα μόνα πιθανά σενάρια για τις διενέξεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι είτε να υπάρξει μια μόνιμη ειρήνη είτε ένας παγκόσμιος πόλεμος
υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας.
Ή θα φτάσουμε σε μια διαρκή ειρήνη ή θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος.
Καλούμε όλα τα μέρη, περιφερειακά και διεθνή, να ακούσουν τη φωνή της λογικής.
Και όσοι ενθαρρύνουν το Ισραήλ να συνεχίσει τα εγκλήματά του είναι επίσης υπεύθυνοι.
Αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα, θα έχουμε πιο σκοτεινές μέρες.
Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να έχει ειρήνη και ασφάλεια με τη βία.
Η σημερινή νίκη μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική ήττα.
Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Al Jazeera ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εφιάλτης η εισβολή στη Γάζα: Θα φέρει τις πιο σφοδρές μάχες μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Μια εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει στις πιο σφοδρές μάχες μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, οι οποίοι αναφέρουν πως οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες, αν όχι για χρόνια.
«Θα είναι άσχημο.
Οι πόλεις είναι η παιδική χαρά του διαβόλου, κάνουν τα πάντα απείρως πιο δύσκολα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο στρατιωτικός αναλυτής και αντισυνταγματάρχης των ΗΠΑ, Thomas Arnold.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια επιχείρηση στον θύλακα της Γάζας θα μπορούσε να διαρκέσει μερικούς μήνες, αν όχι χρόνια, να οδηγήσει «σε αύξηση της ζήτησης όπλων» και να επιτείνει την «παγκόσμια αστάθεια» με μια πιθανή εξάπλωση των συγκρούσεων σε Λίβανο και Ιράν, μαζί με «πιθανές επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ».
«Τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές απώλειες αμάχων» υποστηρίζουν οι New York Times.

Πέντε λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sky news το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προειδοποιεί σήμερα ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ξεκινούσε μία σφαγή.
Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες παραμένουν έτοιμοι στα σύνορα, αφού ο πρωθυπουργός Netanyahu σχημάτισε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους του Ισραηλινού Στρατού.

Ηγεσία

Οι αρχηγοί πολιτικής και ασφάλειας που παίρνουν την απόφαση να επιτεθούν γνωρίζουν ότι μπορεί να γράφουν «το τελευταίο τους κεφάλαιο στη δημόσια ζωή», είπε ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σατλόφ στο δίκτυο συνεργατών του Sky NBC.

Πολλοί φέρουν κάποια ευθύνη για αποτυχίες ασφαλείας που οδήγησαν στη θανατηφόρα επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου και γνωρίζουν ότι οι έρευνες θα ακολουθήσουν αυτή τη σύγκρουση, δήλωσε ο Χάουαρντ Μπέρκοβιτς, του Ινστιτούτου Μελετών Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Όμηροι

Περίπου 220 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, που πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων.
Οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται υπό πίεση να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν από οποιαδήποτε επίθεση, με πηγές στην κυβέρνηση Biden να λένε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν καθυστερήσεις σε αυτή τη βάση.

Κίνδυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα 

Ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Φίλιπ Ίνγκραμ είπε στο Sky News ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο σκληρούς μαχητές της αστικής τρομοκρατίας στον κόσμο στη Γάζα.
Εξήγησε ότι η Χαμάς θα γνωρίζει τις διαδρομές μέσω των οποίων θα ταξιδέψει το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας νάρκες, τις καλύτερες θέσεις σκοπευτών και το δίκτυο των σηράγγων της για να τους επιτεθεί.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια πολύ επικίνδυνη παγίδα», δήλωσε στο NBC ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Hezbollah

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν που δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και ίσως το πιο σχετικό από όλα, τον Λίβανο, θα είναι στο μυαλό των Ισραηλινών αξιωματούχων.
Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή μαχητική ομάδα, ανταλλάσσει πυρά με τους Ισραηλινούς Στρατούς στα σύνορα με το Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για χερσαία επίθεση.
«Κανείς δεν έχει όρεξη για δύο μέτωπα σε αυτό το σημείο», είπε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.

Σχέδιο εξόδου

Ο Netanyahu δεν έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο εξόδου για το πώς και πότε θα εγκαταλείψει τη Γάζα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο NBC.
Και αν το Ισραήλ επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, κανείς δεν ξέρει ποιες οντότητες μπορούν να πάρουν τη θέση της Χαμάς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης