Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν προδιαγράφεται λήξη στο «σίριαλ της Σουηδίας»

Δεν προδιαγράφεται λήξη στο «σίριαλ της Σουηδίας»
Ο τουρκικός Τύπος στοχοποιεί τους πολιτικούς ηγέτες της Δύσης, που επισκέφτηκαν τελευταία το Ισραήλ, ενώ ο Ερντογάν δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Με ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο και σαφείς στόχους, η τουρκική εφημερίδα Jeni Safak που συνήθως απηχεί τις απόψεις της Άγκυρας, δημοσιεύει τις φωτογραφίες των δυτικών ηγετών που επισκέφτηκαν το Ισραήλ μετά την τραγωδία της Γάζας (Scholz, Meloni, Biden, Macron, Sunak, Trudeau) υπό τον τίτλο «Οι δήμιοι της γενοκτονίας».
Στο κάτω μέρος της σελίδας έχει τοποθετηθεί φωτογραφία με Παλαιστινίους που κρατούν νεκρά τα παιδιά τους.
Το αντιδυτικό κλίμα καλά κρατεί σε όλη την Τουρκία και καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα και όχι μόνο την κυβερνητική πλευρά.
Ο πρόεδρος Εrdogan επιμένει στο σχέδιό του να εφαρμοστεί μια φόρμουλα ειρήνης, που να περιλαμβάνει την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.
Ακόμη δεν είναι σαφές αν η Άγκυρα θα μπορέσει να προωθήσει το σχέδιό της και αν συμφωνήσουν σε αυτό χώρες όπως το Κατάρ, που ήδη έχει αναλάβει επιτυχείς πρωτοβουλίες στο θέμα των ομήρων.

"Πράσινο φως" από Erdogan ή μετάθεση ευθυνών;

Και ενώ τα πράγματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της Γάζας παραμένουν ρευστά και επικίνδυνα, ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας άλλη μια πολιτική πιρουέτα, υπέγραψε χθες ξαφνικά το πρωτόκολλο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο δεχόταν συνεχώς πιέσεις τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκε πρόσφατα.
Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν από τη μια μεριά εμφανίζεται να τηρεί τα υπεσχημένα προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ παράλληλα μεταφέρει την ευθύνη για την τελική απόφαση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, που θα πρέπει κατά πλειοψηφία να επικυρώσει η να καταψηφίσει το πρωτόκολλο.
Με το αντιαμερικανικό κλίμα στην Τουρκία να παραμένει υψηλό, πολλοί βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν κατά του πρωτοκόλλου. Άρα τίποτα δεν προδιαγράφει ότι το «Σίριαλ της Σουηδίας» θα λήξει σύντομα.
Υπάρχουν αρκετά κεφάλαια μέχρι τότε, καθώς ο Ερντογάν αγοράζει χρόνο για να διαπραγματευτεί τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο.
Η πορεία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα που απασχολεί την τουρκική εξωτερική πολιτική και η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη.

Προεκλογική αναδιοργάνωση

Υπάρχει όμως και η εσωτερική επικαιρότητα στην Τουρκία, που έχει επίσης μεγάλη σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς θα πρέπει να οργανώσει το κόμμα του για την επόμενη αναμέτρηση, τις δημοτικές εκλογές τέλη Ιανουαρίου. Ένας από τους πιο υψηλούς στόχους του είναι να «κερδίσει την Πόλη» που κατέχει η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό τον δήμαρχο Ekrem Imamoglu.
Η κατάκτηση του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης από έναν άνθρωπο του Τούρκου προέδρου θα ήταν μια μεγάλη νίκη για το ΑΚΡ μετά την ταπεινωτική ήττα του 2019.
Στο μεταξύ αύριο ο Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Το πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, αλλά και το τι δηλώσεις θα κάνει σχετικά με την οικονομία και τις εσωτερικές εξελίξεις θα σηματοδοτήσει και την κατεύθυνση της πολιτικής του στο επόμενο διάστημα.
Μεγάλη σημασία θα έχει επίσης η ομιλία του το Σάββατο στο Μεγάλο Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.
Πέρα από τη διεθνή διάσταση, με το συλλαλητήριο ο Εrdogan έχει ως στόχο να συσπειρώσει τους Τούρκους ψηφοφόρους, όπως έκανε και κατά την προεκλογική εκστρατεία τον περασμένο Μάιο.
Αυτή τη φορά, το δράμα των Παλαιστινίων και «οι εγκληματίες της Δύσης» μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους δημότες της Πόλης, ώστε να ψηφίσουν ως νέο δήμαρχο τον υποψήφιο του προέδρου τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης