Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν επιδιώκουμε την σύγκουση με το Ιράν αλλά εφόσον προκληθούμε θα απαντήσουμε

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν επιδιώκουμε την σύγκουση με το Ιράν αλλά εφόσον προκληθούμε θα απαντήσουμε
«Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά» η αυστηρή προειδοποίηση του Blinken προς την Τεχεράνη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη (24/10) ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά εάν το Ιράν ή εντολοδόχοι του του επιτεθούν οπουδήποτε στο αμερικανικό προσωπικό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Blinken μίλησε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εν μέσω διεθνών φόβων ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των -υποστηριζόμενων από το Ιράν παλαιστίνιων- μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, συμπαρασύροντας τη βαριά οπλισμένη Hezbollah του Λιβάνου που υποστηρίζεται επίσης από την Τεχεράνη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε να διευρυνθεί αυτός ο πόλεμος. Αλλά εάν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του επιτεθούν οπουδήποτε στο αμερικανικό προσωπικό, μην κάνετε λάθος: θα υπερασπιστούμε τον λαό μας, θα υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας, γρήγορα και αποφασιστικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Εντωμεταξύ, ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει νέα μέτρα για να προστατεύσει τα στρατεύματά του στη Μέση Ανατολή καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου στο Reuters.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στείλει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων.
Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Blinken.
Το Ιράν επρόκειτο να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή αργότερα την Τρίτη.
«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να στείλουν ένα σταθερό, ενιαίο μήνυμα σε κάθε κράτος ή μη κρατικό παράγοντα που σκέφτεται να ανοίξει άλλο μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση εναντίον του Ισραήλ ή που μπορεί να στοχεύσει τους εταίρους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών: μην το κάνετε. Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά», συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης