Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας – Απόπειρα νέας αμφίβιας εισβολής στο Ισραήλ από τη Hamas, με 8 νεκρούς

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας – Απόπειρα νέας αμφίβιας εισβολής στο Ισραήλ από τη Hamas, με 8 νεκρούς
«Το Ισραήλ βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου που ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς το μετανιώνει ήδη» λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι
Νέα απόπειρα εισβολής στο Ισραήλ από μέλη της Ηamas, που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα από τη θάλασσα, σημειώθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.
Οκτώ έπεσαν νεκροί, αλλά ενδεχομένως δεκάδες μαχητές να έχουν παρεισφρήσει στη χώρα...
Πιο συγκεκριμένα, ένας αριθμός τρομοκρατών που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της θάλασσας σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού, αναφέρουν σε επίσημη ενημέρωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες επιχείρησαν να διεισδύσουν, αλλά δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 8 σκοτώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις παραμεθόριες κοινότητες Ζικίμ και Καρμία.
Το IDF αναφέρει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες.
Οι δυνάμεις συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή, προσθέτει το IDF.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας, γεγονός που σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε διάστημα 24 ωρών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να συντρίψει τους μαχητές της Ηamas.
Το Ισραήλ, από τη μεριά του, είπε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς στον πολιορκημένο θύλακα, αλλά, όπως ανέφερε, ο πόλεμος για την καταστροφή της ισλαμιστικής οργάνωσης θα πάρει χρόνο.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron πρότεινε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος να διευρυνθεί για να περιλάβει και τον πόλεμο κατά της Ηamas, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Hamas», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Eπίσης, ο Macron κάλεσε «την οργάνωση Hezbollah, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», την στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.

Έκκληση για βοήθεια

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι η βοήθεια που είχε εισέλθει μέχρι στιγμής κάλυπτε ένα μικρό κλάσμα των αναγκών του πολιορκούμενου πληθυσμού.
«Εκλιπαρούμε γονατιστοί για να λάβει χώρα μια ανθρωπιστική επιχείρηση», δήλωσε ο Δρ Rick Brennan, Περιφερειακός Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ.
Πέρα από τα παραπάνω, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι τα κομβόι που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια θα προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές στον θύλακα που διοικείται από τη Hamas από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.360 παιδιά.
Συνολικά 704 σκοτώθηκαν μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες, ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ashraf Al-Qidra είπε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε ένα 24ωρο.

Τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια δεν πέρασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν απόψε ότι τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν πέρασαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα με την Αίγυπτο.
"Ελπίζουμε τα υλικά αυτά να μπουν στη Γάζα αύριο" Τετάρτη, είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Έρι Κανέκο.
Νωρίτερα, ένα στέλεχος του Οργανισμού είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι από το Σάββατο έχουν περάσει στον θύλακα 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό και άλλα 20 αναμένονταν σήμερα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν φτάνει εγκαίρ

Στα σύνορα…

Ισραηλινά τανκ και στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, αναμένοντας εντολές για τη χερσαία εισβολή - μια επιχείρηση που περιπλέκεται λόγω των ανησυχιών για την τύχη των ομήρων.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε περισσότερους από 400 στόχους στη Γάζα και σκότωσε δεκάδες μαχητές της Hamas, συμπεριλαμβανομένων τριών υποδιοικητών.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και αναμένει οδηγίες από το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
«Κάθε κάτοικος της Γάζας θα πρέπει να λάβει την υπεύθυνη απόφαση [να απομακρυνθεί] για χάρη της ζωής του» υπογράμμισε.
Όπου οι άμαχοι χρειάζονται καύσιμα, το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμα.
Αλλά πόσο σύντομα θα μπορούσε το Ισραήλ να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή δεν είναι ξεκάθαρο, δεδομένου ότι ο αστικός πόλεμος κρύβει κινδύνους.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Herzi Halevi, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της χερσαίας επέμβασης, ο ίδιος σημείωσε: «Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν τακτικοί και στρατηγικοί παράγοντες που μας επιτρέπουν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούμε και να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό για να είμαστε πιο έτοιμοι».
Ενώ πρόσθεσε: «Κάθε λεπτό που περνάει, κάνουμε περισσότερες επιθέσεις στον εχθρό, σκοτώνουμε τους μαχητές του, σκοτώνουμε τους διοικητές του, καταστρέφουμε τις υποδομές του και συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις».
Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές της Γάζας έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές βόμβες, με κτίρια να έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων και λιωμένων μετάλλων, αναγκάζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εκτοπιστούν.
Τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τα φάρμακα και τα καύσιμα εξαντλούνται.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε πρατήριο καυσίμων στο Khan Younis, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος για να φορτίσουν τις συσκευές τους και να γεμίσουν δοχεία νερού.
Περισσότερα από 40 ιατρικά κέντρα σταμάτησαν τη λειτουργία τους αφού τελείωσαν τα καύσιμα ή υπέστησαν ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ανάφλεξη

Πολλές ξένες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ήδη λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.
Οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση έχουν επικεντρωθεί στο δίκτυο του Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
Πιθανή διάχυση της κρίσης εγκυμονεί κινδύνους για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασφάλεια σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο κυβερνών εμίρης του Κατάρ, ο οποίος προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ.
«Λέμε αρκετά. Δεν πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ άνευ όρων πράσινο φως και απεριόριστη άδεια να σκοτώνει», είπε ο Σεΐχης Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani σε ομιλία του στο συμβούλιο Shura του κράτους του Κόλπου.

Guterres: Ξεκάθαρες οι παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Hamas.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα.
Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.
«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Antonio Guterres στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.
«Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί»
«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών» επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Από τη μεριά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres να παραιτηθεί αφού ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις της Hamas δεν έγιναν «εν κενώ».
Στο Τελ Αβίβ θεώρησαν, έτσι, ότι με αυτές τις δηλώσεις ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ αποπειράθηκε να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νόημα να μιλήσουμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομερές πράξεις που διαπράχθηκαν εναντίον των πολιτών του Ισραήλ — ούτε λιγότερο από μια κηρυγμένη τρομοκρατική οργάνωση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen επέκρινε επίσης τον Guterres και διεμήνυσε ότι αρνείται να συναντηθεί μαζί του.
«Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση», σημείωσε με νόημα ο Cohen στο X (πρώην Twitter).
«Η Hamas πρέπει να εξαλειφθεί από τον κόσμο» κατέληξε ο επικεφαλής της Ισραηλινής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης