Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει; Οι Αμερικανοί στέλνουν περισσότερα όπλα στη Μέση Ανατολή – Μεταφέρουν εσπευσμένα Patriot και THAAD

Τι συμβαίνει; Οι Αμερικανοί στέλνουν περισσότερα όπλα στη Μέση Ανατολή – Μεταφέρουν εσπευσμένα Patriot και THAAD
Γιατί μεταφέρουν συστήματα αεράμυνας Patriot και THAAD οι αμερικανοί στο Ισραήλ;
Το κόλπο των αμερικανών είναι παλιό… αλλά δουλεύει…
Με πρόσχημα την σύγκρουση Ισραήλ και Hamas, οι αμερικανοί βρήκαν αφορμή όχι μόνο να συσσωρεύσουν στρατό και αεροπλανοφόρα αλλά και να μεταφέρουν συστήματα αεράμυνας Patriot και THAAD

Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ως δικαιολογία για να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Εν μέσω της κλιμάκωσης του Παλαιστινιακού Πολέμου, η Ουάσιγκτον στέλνει όλο και περισσότερα όπλα για να «προστατεύσει» το Ισραήλ και να «αποτρέψει» το Ιράν, γεγονός που δημιουργεί ένα κύμα σοβαρής έντασης και αυξάνει τον κίνδυνο διεθνοποίησης των εχθροπραξιών.

Σε μια δήλωση στις 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι η χώρα του στέλνει επιπλέον όπλα και στρατεύματα σε αρκετές τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή λόγω της κρίσης στην Παλαιστίνη.
Συγκεκριμένα, είπε ότι είχε «ενεργοποιήσει την ανάπτυξη ενός συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) καθώς και πρόσθετων ταγμάτων Patriot».
Ζήτησε επίσης από τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε έναν «συνετό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης» να «αυξήσουν την ετοιμότητα και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν γρήγορα όπως απαιτείται».

Η εμβέλεια των συστημάτων THAAD είναι περίπου 200 χιλιόμετρα και είναι σχεδιασμένα να εξουδετερώνουν διάφορους τύπους πυραύλων.
Με την ίδια έννοια, το σύστημα Patriot, που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, έχει βεληνεκές περίπου 160 χλμ, σχεδιασμένο για να στοχεύει πυραύλους, drones και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Δεν έχει ειπωθεί ακριβώς πού θα αναπτυχθούν τα συστήματα, αλλά είναι γνωστό ότι στόχος είναι να τοποθετηθούν σε στρατηγικές θέσεις που θα βοηθήσουν στην προστασία του εδάφους που κατέχει το Ισραήλ από πιθανές αεροπορικές επιδρομές από το Ιράν και τον Άξονα της Αντίστασης.

Ο Αμερικανός υπουργός δικαιολογεί τα μέτρα του με τις υποτιθέμενες «κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις πληρεξουσίου του», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες ακριβώς κινήσεις του Ιράν αναφέρεται.
Είναι γνωστό ότι το Ιράν αντέδρασε στις ισραηλινές ενέργειες στην Παλαιστίνη και υποσχέθηκε απαντήσεις εάν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ συνεχιστούν στην Γάζα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, καμία ενέργεια δεν έχει υπάρξει από το Ιράν.
Όσον αφορά τους πληρεξούσιους του Ιράν, μόνο η Hezbollah εμπλέκεται de facto στις εχθροπραξίες.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πώς αυτές οι νέες ενισχύσεις βοηθούν το Ισραήλ, όλες οι αμερικανικές ενέργειες φαίνονται άχρηστες για την «αποτροπή» του Ιράν, εφόσον το Ισραήλ δεν αλλάξει τη στάση του στην Παλαιστίνη.
Τα εγκλήματα του Σιωνιστικού Κράτους κατά του παλαιστινιακού λαού φαίνονται ολοένα και περισσότερο ως κόκκινη γραμμή για ολόκληρο σχεδόν τον ισλαμικό κόσμο και δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν ότι παρά την παρουσία των αμερικανών δεν θα υπάρξει κλιμάκωση…

Αυτό δεν είναι το πρώτο μέτρο υποστήριξης προς το Ισραήλ που λαμβάνουν οι ΗΠΑ.
Προηγουμένως, δύο αεροπλανοφόρα είχαν ήδη σταλεί στην περιοχή.
Το CNN επιβεβαίωσε επίσης ότι το Πεντάγωνο αναπτύσσει 2.000 πεζοναύτες και ναύτες στο Ισραήλ για να αποτρέψει τη Hezbollah.
Επιπλέον, ο Biden έκανε μια δήλωση στον αμερικανικό λαό ζητώντας υποστήριξη για την έγκριση νέων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι η αμερικανική πολιτική στη σύγκρουση θα είναι μια πολιτική πλήρους και απεριόριστης υποστήριξης προς το Σιωνιστικό καθεστώς, ανεξάρτητα από των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Και, ακόμη και με τόσες πολλές απειλές των ΗΠΑ, η στάση των αντιπάλων του Ισραήλ παραμένει σαφής.
Απαιτούν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης κατά της Παλαιστίνης και πολλές ένοπλες ομάδες ζητούν άμεση επέμβαση σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα… ωστόσο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα είδος «σεναρίου του Βιετνάμ» στη Γάζα.

Ο Άξονας της Αντίστασης δεν θα τρομοκρατηθεί από την άφιξη περισσότερης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
Εφόσον το Σιωνιστικό Κράτος είναι εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, προφανώς το Ιράν «και οι πληρεξούσιοί του» γνωρίζουν πλήρως ότι οποιαδήποτε επέμβαση κατά του Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για το Σιωνιστικό Κράτος.
Αλλά είναι τέτοια η σχέση της Παλαιστίνης με τον ισλαμικό κόσμο που παρά τις δυσκολίες, φαίνονται πραγματικά πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και να εμπλακούν σε παρατεταμένες συγκρούσεις που θα έχουν συνέπειες και για τους αμερικανούς…

Γιατί μεταφέρουν συστήματα αεράμυνας Patriot και THAAD οι αμερικανοί στο Ισραήλ;

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και επιπλέον τάγματα πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στις τελευταίες επιθέσεις στους στρατιώτες τους.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μεταφέρουν στρατό στην περιοχή, ξεκινώντας με το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerard R. Ford, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί.
Με το Ισραήλ να υπαινίσσεται ότι πρόκειται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, η Ουάσιγκτον φοβάται μια πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση συγχέονται με την οργάνωση της Hezbollah με έδρα τον Λίβανο που εξαπολύει σποραδικές επιθέσεις στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι η μαχητική ομάδα που συνδέεται με το Ιράν μπορεί να σύρει τον Λίβανο στη σύγκρουση.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο στις 22 Οκτωβρίου.

Πάνω από τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσαν 1.400 Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν αδιάκοπα βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας την πυκνοκατοικημένη πόλη σε ερείπια και σκοτώνοντας 4.500 ανθρώπους στον θύλακα.

Με το εβραϊκό κράτος να δεσμεύεται να αποδεκατίσει τη Hamas, ο Ισραηλινός Στρατός έχει συγκεντρώσει τανκς και στρατεύματα κοντά στα περιφραγμένα σύνορα για μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή που εικάζεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα.
Η επικείμενη χερσαία επιχείρηση έχει πυροδοτήσει φόβους για μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες όπως το Ιράν να γίνουν συμβαλλόμενο μέρος.
Η απόφαση να παραδοθούν αυτά τα όπλα, ιδιαίτερα το σύστημα THAAD, στο Ισραήλ είναι μέρος μιας πιο εκτεταμένης επιχείρησης για την τοποθέτηση πολύ μεγαλύτερης δύναμης πυρός στην περιοχή εάν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του παρέμβουν στη μάχη.

Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στην περιοχή έγινε εμφανές μέσω της δήλωσης του Υπουργού Άμυνας Lloyd Austin
«Έχω ενεργοποιήσει επίσης την ανάπτυξη ενός συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και πρόσθετων ταγμάτων Patriot σε όλη την περιοχή για να αυξήσω την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ».
Τα αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν ένα κύμα επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα.
Αρκετές θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με ορισμένες από τις δυνάμεις τους να τραυματίζονται
Επίσης, νωρίτερα, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke, USS Carney, αναφέρθηκε ότι κατέρριψε τέσσερις πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς και 19 drones που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη και κατευθύνθηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χούτι στην Υεμένη πιστεύεται ότι εκτόξευσε τους πυραύλους και εκτόξευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD στοχεύει να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους καθώς εγκαταλείπουν τη φάση της μεσαίας πορείας της πτήσης τους και πλησιάζουν τους στόχους τους.
Συμπληρώνει το ανώτερο στρώμα αντιβαλλιστικών πυραύλων του Patriot σε πολλά θέατρα, καθώς μπορεί να αναχαιτίσει ισχυρότερους, ταχύτερους και πιο μακρινούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγαλύτερη εμβέλεια.

Το THAAD βρίσκεται σε λειτουργία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2022.
Εκτός από το THAAD και το Patriots, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει σημαντική ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, των βοηθητικών τους πλοίων και περίπου 2.000 πεζοναυτών.
Αυτό έχει παρουσιαστεί ως η πιο σημαντική συσσώρευση στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει προειδοποιήσει έντονα το Ισραήλ ότι η αποτυχία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν έχει διατηρήσει τη θέση ότι οι ΗΠΑ «φταίνε» για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, το Ιράν έχει επίσης αυξήσει την προβολή της δύναμης του ενισχύοντας νέες δυνατότητες και εκδίδοντας σκληρές προειδοποιήσεις στους παλιούς αντιπάλους του, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό περιλαμβάνει τον οπλισμό ενός υπερσύγχρονου drone με φονικούς πυραύλους.

Το Ιρανικό drone Karrar

Εν μέσω εντάσεων στην περιοχή, ο διοικητής της ιρανικής δύναμης εναέριας άμυνας, ταξίαρχος Alireza Sabahi-Fard, ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι ειδικοί έχουν τροποποιήσει έναν εγχώριο πύραυλο εδάφους-αέρος για χρήση με το αεροσκάφος «Karrar».

Ο ταξίαρχος Alireza Sabahi-Fard δήλωσε ότι η Δύναμη Αεροπορικής Άμυνας εξόπλισε επιτυχώς το drone Karrar με έναν πύραυλο αέρος-αέρος που αναζητά θερμότητα «Majid» με βεληνεκές 8 χιλιομέτρων, ανέφεραν οι Tehran Times.
Μετά από 18 μήνες μελέτης και δοκιμών, οι ειδικοί της Αεράμυνας μετέτρεψαν τον πύραυλο εδάφους-αέρος Majid σε όπλο αέρος μέσω μιας σειράς τεχνολογικών τροποποιήσεων.
Σύμφωνα με τον διοικητή, το drone Karrar ήταν εξοπλισμένο με πύραυλο Majid, ο οποίος μπορούσε να χτυπήσει αρκετούς αερομεταφερόμενους στόχους με την κεφαλή του.
Το Karrar είναι το πρώτο ιρανικό στρατιωτικό drone και έχει ξεπεράσει το ρεκόρ για το υψηλότερο ανώτατο όριο υπηρεσίας στα 47.000 πόδια.
Ο πρωταρχικός σκοπός του σύγχρονου ιρανικού jet drone Karrar είναι να αναχαιτίσει εχθρικά αεροσκάφη.
Είναι επίσης γνωστό ως προηγμένο drone αναχαίτισης κατά καιρούς.
Επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εκτελέσουν μια πιο εξαιρετική σειρά αποστολών αεράμυνας σε μεγάλο υψόμετρο.

Το USS Gerard R. Ford
170408-N-WZ792-198 NEWPORT NEWS, Va. (April 8, 2017) The future USS Gerald R. Ford (CVN 78) underway on its own power for the first time. The first-of-class ship -- the first new U.S. aircraft carrier design in 40 years -- will spend several days conducting builder's sea trials, a comprehensive test of many of the ship's key systems and technologies. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/Released)

Το Ιρανικό drone Karrar
کرار_-_هشتمین_همایش_و_نمایشگاه_هوایی_و_هوانوردی_کشور_در_کیش_1_01.jpg

Το σύστημα νοσκομειακής περίθαλψης στην Γάζα κατέρρευσε
296837.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης