Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνων – Στο +0,73% o S&P 500, ο Nasdaq +0,93%

Κέρδη στη Wall, λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνων – Στο +0,73% o S&P 500, ο Nasdaq +0,93%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, με τις μετοχές να λαμβάνουν ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου…
Θετικά επέδρασε, επίσης, η σταθεροποίηση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,62% στις 33.141 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,73% στις 4.247 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,93% στις 13.139 μον.
φασδφσαδασφδφασδσφαδ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της General Motors σημείωσαν πτώση άνω του 2,26% παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου.
Η Coca-Cola ανέφερε επίσης κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή να ανέβει περισσότερο από 2,88%.
Η Spotify, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 10,36%, καθώς τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Περίπου το 23% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ήδη δημοσιεύσει αποτελέσματα ενώ το 77% από αυτές έχουν δημοσιεύσει κέρδη που ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.
«Οι μετοχές τείνουν πλαγίως δεδομένων του επίμονου πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων» δήλωσε ο Terry Sandven, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην U.S. Bank Asset Management.

Στην οικονομία, ενισχύθηκε τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, με τον σύνθετο δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό τριών μηνών, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 51,0 μονάδες από 50,2 τον Σεπτέμβριο, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία.
Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε επίσης σε υψηλό τριών μηνών στις 50,9 μονάδες από 50,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι μηνών στις 51,1
μονάδες από 50,8 μονάδες, ενώ ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε στις 50,0 μονάδες – επίσης υψηλό έξι μηνών – από 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω από το 50 συρρίκνωση.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος πέρασαν το μεσημέρι της Τρίτης (24/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (26/10/2023) οπότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 14.879 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε αύξηση 0,2% στις 7.389 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC βρέθηκε στις 6.893 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,63%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,05% στις 27.572 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 435 μονάδες.
9_37.JPG
Στην οικονομία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε απρόσμενα αυτό τον μήνα καθώς μειώθηκε η ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, σε μια ένδειξη ότι το μπλοκ ίσως διολισθήσει σε ύφεση.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 47,2 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
Εξαιρουμένων των μηνών με την πανδημία της Covid-19, ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2013. Ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση ενώ διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση του δείκτη στις 47,4 μονάδες.
«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.
Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών σημείωσε βουτιά σε χαμηλό 32 μηνών, στις 47,8 από τις 48,7 μονάδες.
Ο δείκτης νέων εργασιών υποχώρησε στις 45,5 από τις 46,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.
Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 43,0 από τις 43,4 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για 16ο μήνα, ενώ ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2020 όταν γινόταν αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κόσμο.

Στο 4,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Πρόκειται για άνοδο από το 4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις δίνουν μια ελαφρώς ισχυρότερη εικόνα της αγοράς εργασίας από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς η ανεργία ήταν στο 4,3% το τρίμηνο έως τον Ιούλιο.
Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,7%, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εν τω μεταξύ, υπήρχαν 988.000 κενές θέσεις εργασίας την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, σημειώνοντας μείωση κατά 43.000 από το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.
Ο μέσος μισθός, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ σε ονομαστικούς όρους κατά 7,8%. Συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ενισχύθηκε κατά 1,3%, ενώ σε ονομαστικούς όρους οι εβδομαδιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η κάμψη της μεταποίησης συνοδεύτηκε από νέα πτώση στις υπηρεσίες, όπως έδειξε προκαταρκτική έρευνα την Τρίτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Οκτώβριο από το 46,4 του Σεπτεμβρίου, κάτω από το 46,7 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Μια μέτρηση κάτω από το επίπεδο του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης της Ευρώπης.
«Η Γερμανία ξεκινάει το τελευταίο τρίμηνο με πικρό πρόσημο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι με την πτώση του σύνθετου δείκτη PMI, «πολλά δείχνουν ότι η ύφεση στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επέστρεψε απροσδόκητα σε έδαφος συρρίκνωσης μετά από μικρή αύξηση τον προηγούμενο μήνα, με την ένδειξη να πέφτει στο 48,0 από 50,3 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση 50,0.
Μια απότομη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που συνδέεται με τις μισθολογικές απαιτήσεις και τον πληθωρισμό, καθώς και μια βουτιά στις νέες επιχειρήσεις είχαν φέρει τους παρόχους υπηρεσιών κάτω από το όριο του 50, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε ελαφρώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 40,7 από 39,6 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά συρρικνωμένο έδαφος.
«Ψάχνετε για κάποιες αχτίδες ελπίδας; Λοιπόν, υπάρχουν, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης», δήλωσε ο de la Rubia, επισημαίνοντας βελτιώσεις στις νέες παραγγελίες και την παραγωγή, καθώς και αύξηση των αποθεμάτων αγορών. «Εκλαμβάνουμε αυτές τις εξελίξεις ως σημάδια ότι υπάρχει κάποιο κατώτατο σημείο που συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα.
Η μεταποίηση ενδέχεται να επιστρέψει σε έδαφος ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης