Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία Lagarde για πληθωρισμό - Πονοκέφαλος η έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Αισιοδοξία Lagarde για πληθωρισμό - Πονοκέφαλος η έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες
H Lagarde είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup
Σχετικά Άρθρα
Αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίζεται η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ελάχιστα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη (26/10/23023).
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Lagarde πιστεύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού εξελίσσεται καλά, αλλά η έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης μετατρέπεται σε πονοκέφαλο. Μάλιστα, η Lagarde φέρεται να επεσήμανε στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένα, σημείωσαν οι πηγές.
H σιγουριά της Lagarde για την πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού έρχεται σε αντίθεση με τα πρόσφατα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών παραμένει «αυξημένη«. Όσον αφορά την ίδια την οικονομία, η ίδια παρατήρησε ότι η απασχόληση αντέχει, αλλά παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα στις ευρωπαϊκές... διαφωνίες σχετικά με τη Μέση Ανατολή ή άλλες τέτοιες στάσεις και δήλωσε ότι τα spreads μεταξύ των διαφόρων χωρών θα είναι μεγαλύτερα αν το μπλοκ δεν συσπειρωθεί περισσότερο.

H έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Ωστόσο, η Lagarde προειδοποίησε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ εγκαίρως για τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% της παραγωγής, αποτελεί πρόβλημα, διότι κινδυνεύει να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική να κάνει περισσότερα.
Ο Paschal Donohoe, ο οποίος ηγείται του Eurogroup, απάντησε ότι το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό για να επιτευχθεί συμφωνία φέτος, και είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Παράλληλα, ο ίδιος δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία για την επικύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην γίνει το βήμα αυτό και ότι άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης εάν συμβεί μια τραπεζική κρίση, είπαν. Ο Donohoe δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Σχετικά με αυτό και με τις δημοσιονομικές συνομιλίες, ο Donohoe εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια, σύμφωνα με τους ανθρώπους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσεις παραμένουν πολύ διαφορετικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης